EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Text: Petr Zámečník

08. 09. 2017

0 komentářů

Hypotéky bez nemovitostí: Jak podpořit bytovou výstavbu?

 

Hypotéky bez nemovitostí banky poskytnout ani nemohou. A bytů je nedostatek. Jak podpořit výstavbu bytů a infrastruktury pro rodinné domy? (video)

Loading



 


„Vyřízení stavebního povolení trvá 7 až 9 let,“ říká Jan Kruntorád, předseda dozorčí rady Gepard Finance, v panelu „Hypotéky: Dobře už bylo“ na konferenci FINfest Jaro 2017. Po tak dlouhé době se změní poptávka po bytech a novostavby budou zastaralé ještě před dokončením.
„Nedostatek bytů především v Praze je hodně dán povolovacím procesem,“ zdůraznil Jan Sadil, člen představenstva skupiny ČSOB. Jeho vrstevníci developeři se často ptají, zda mají rozjíždět další developerský projekt, aby ho stihli ještě do důchodu.

Při nedostatečné nabídce bytů rostou ceny nemovitostí. Z rostoucích cen bytů je nervózní ČNB a výsledkem jsou její „doporučení“ na hypotečním trhu. K nim se navíc připravuje zákon posilující pravomoci na ČNB na hypotečním trhu. „Ten zákon je o velké až neomezené pravomoci ČNB k ovlivňování trhu bydlení, je o dostupnosti bydlení a kdo bude moci vlastní bydlení dovolit a je to zásah do podnikání banky,“ říká Tomáš Urban, ředitel nebankovní distribuce Komerční banky.
Základem podnikání banky je práce s rizikem. „Když mi někdo říká, jak s rizikem mám pracovat, tak je to těžko uchopitelné,“ dodává Tomáš Urban. Případné schválení nových pravomocí pro ČNB může trh bydlení a hypoték ovlivnit víc než nový Občanský zákoník či zákon o spotřebitelských úvěrech.
„Filosofie návrhu je, že se snaží chránit banky před nepříznivým scénářem a utužit jim kazajku, protože v budoucnosti může dojít k nějakým problémům na trhu nemovitostí,“ upozornil Jiří Šindelář, předseda USF ČR. ČNB má zodpovědnost za finanční stabilitu. „Mohli bychom vést diskusi, jestli nástroje, které chce, jsou přiměřené cíli, který sleduje,“ říká Jiří Šindelář a dodává: „Souhlasím s Tomášem Urbanem, že se jedná o zcela nesystémový krok.“ ČNB nemá zasahovat tímto způsobem do podnikání bank.
„ČNB o klienty nejde, role ČNB je stabilita bankovního systému a kroky, které dělá, k tomu mají vést,“ doplnil Jan Sadil. Dále popsal zjednodušeně tři ukazatele, které by mohla ČNB nastavit dle připravovaného zákona.
Jiří Paták, šéf Chytrého Honzy byl zděšen tím, že se novela zákona o ČNB od počátku vedla jako čistě technická novela. Přitom se o žádnou technickou novelu nejedná. „Sérií argumentů mě vyděsil pan viceguvernér. Používá na ekonomické věci politické argumenty. Několikrát zopakoval: ´Vždyť nevadí, že více lidí bude žít v pronájmech. Podívejme se na ostatní metropole, tam to také tak funguje.´ To jsou politické argumenty a se stabilitou to nemá nic společného,“ uvedl Jiří Paták.
I ČNB přiznává, že dnes problém s hypotékami v Česku není a ani mu nenasvědčují žádné indikátory.
„Je zřejmé, že se zase regulátor snaží nějakým způsobem řešit tržní situaci, která se mu nelíbí. V Bratislavě je rozestavených 12 až 17 tisíc bytů. V Praze jen 5 až 7 tisíc bytů. To jen ukazuje, kde je potenciál, kdyby byly jednodušší schvalovací procesy. Převis poptávky tlačí ceny bytů nahoru a ČNB se to snaží regulovat,“ hodnotí situaci Petr Stuchlík, generální ředitel a spoluzakladatel finančně poradenské společnosti Fincentrum.
„Trh si ale cestu najde. Klient si někde peníze sežene. Půjčí si od příbuzných, tetička si vezme druhou hypotéku, některé banky to dofinancují dražšími úvěry,“ vidí budoucnost v případě regulace Petr Stuchlík. Podle něj díky tomu poroste role finančních poradců. „Z jednoduchého pořízení hypotéky se stane složitá disciplína,“ zdůvodňuje Petr Stuchlík. Nedostatek bytů je podle něj dobrá zpráva pro finanční poradce. Budou mít příležitost díky regulaci hledat další finanční zdroje pro zájemce o koupi bydlení.
Hypoindex.cz je mediálním partnerem odborné konference FINfest Podzim 2017.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *