EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Ideální soused? Tichý slušňák, který peče a nepomlouvá

 


 

Ideální soused podle průzkumu Hypoteční banky je slušný, usmívá se, upeče bábovku, ale už se nechce nějak zvlášť vtírat do přízně. Ukázal to nedávný průzkum Hypoteční banky.

„Tři ze čtyř Čechů souhlasí s tím, že by se ještě před samotným nákupem bytu či domu měli zajímat o to, kdo žije v nejbližším okolí a jaké zde panují sousedské vztahy. Realita je však taková, že sousedé zabírají až téměř poslední místo v žebříčku faktorů, které finální výběr nakonec ovlivní,“ uvádí výsledky průzkumu Jana Wolfová, ředitelka marketingové komunikace Hypoteční banky. Hlavním kritériem pro výběr bydlení je dobrý technický stav nemovitosti a hezké bezprostřední okolí domu. Sousedé se ocitají skoro až na posledním místě výčtu hlavních faktorů ovlivňující bydlení. Za sousedy už je jen malý počet bytů v domě a blízkost sportovních zařízení.

Seznamování se sousedy nás neláká

To, kdo se stane nejbližším sousedem nebo dokonce kamarádem z baráku, či okolí, necháváme na náhodě. Přes 60 procent lidí se do seznamování se sousedy nijak nehrne a záleží tedy na osudu, koho nám do cesty přihraje. Většinou setkání probíhá později, málo kdy se obyvatelé domu setkají při stěhování, případně ještě před nastěhováním do bytu.

Sousedské vztahy také utužují děti nebo domácí mazlíčky. Přes ratolesti a psíky se dá do řeči se sousedy kolem 18 procent lidí. Sbližují také nesnáze, jako je rozbitá vrtačka nebo také nedostatek cukru. Tak, že lidé potřebovali s něčím pomoci nebo řešili podobné problémy, se seznámilo celkem 15 procent dotázaných.

Sousedské vztahy jako ve filmech ale v reálném světě většinou neexistují. Jen pár slov prohodí se sousedy přes 40 procent lidí a 11 procent jich většinu zná jen od vidění. Pravidelně se navzájem navštěvuje zhruba třetina respondentů. Dobré přátelé jako ze seriálu našlo ve svých sousedech jen tři procenta lidí.

REKLAMA

Koho chceme za souseda?

Nabízelo by se říct, že je ideální mít za souseda dobrého kamaráda nebo dokonce příbuzného. Má to určitě mnohé výhody, ale když přijde na řešení sporů nebo dokonce nočního hluku, hůř se takový problém řeší s dobrým kamarádem, než s člověkem, kterého sotva znáte.

Ideálním sousedem je tedy podle průzkumu ochotný, tichý a nevtíravý slušňák, který po sobě uklízí, krátce popovídá a rozhodně vás nebude za vašimi zády pomlouvat. Takových je ale asi pomálu. Nejlépe, aby ještě upekl bábovku a nechal vás ji sníst v klidu vašeho domova bez své přítomnosti. Právě vybudování důvěry bývá velký problém, zvlášť ve velkém paneláku, kde bydlí vícero rodin. Podle průzkumu by bylo fajn, kdybychom mohli svěřit sousedovi klíče od bytu, či domu. To by se líbilo 35 procentům dotázaných, opravdu to ale může udělat jen 18 procent.

Z průzkumu tedy vyplývá, že bychom chtěli seriálové sousedy a skvělé přátele mít co nejblíže, ale realita je jiná. Raději slušně pozdravíme a jdeme do tepla našeho domova.

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *