EUR 25.230

USD 23.714

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.230

USD 23.714

Jak dlouho budou ještě sazby hypoték klesat?

 

Koronavirová epidemie přinesla vnější šok do šlapající české ekonomiky. Na několik měsíců zastavila větší část služeb i obchodů, zavřela školy a v podstatě i nemocnice. Zastavila export a zatížila český státní rozpočet nevídanými částkami. A taky řádně zamíchala hypotečním a realitním trhem.

Loading



 


Banky začaly hypoteční sazby snižovat už během dubna. To dvouprocentní hranici prolomila Fio banka a UniCredit Banka, přidaly se tak k mBance a k nejlevnějším hypotékám na trhu. Sazby se u těchto hypoték pohybovaly pod 2% hranicí. I tak se ale neočekávalo, že by banky v dohledné době začaly hromadně snižovat. Prostor pro to sice byl, ale na druhé straně zůstávala stále nejistá situace na hypotečním trhu. Banky se musely vyrovnat s odkladem splátek a také s novým provozem během koronavirové epidemie a celostátní karantény.
Prostor pro další snižování ale bankám rozhodně nabídla Česká národní banka. Ta snižovala klíčové úrokové sazby už během března a k dalšímu poklesu pak došlo na začátku května, kdy se z 1 % snížila 2T repo sazba na 0,25 %, což představuje v podstatě technickou nulu. Zároveň členové bankovní rady vyjádřili ochotu jít v případě potřeby ještě níže, dokonce až do záporných sazeb. Ekonomika totiž bude potřebovat likviditu.

Jak klesaly úrokové sazby

Na květnové snižování klíčových sazeb pak zareagovali už i větší hráči na českém hypotečním trhu. Během května tak sazby snížila skupina ČSOB, Komerční banka i Česká spořitelna. Snižovala také Moneta nebo Creditas, dalšího snižování se nebála ani Fio banka. Úrokové sazby se nyní pohybují převážně mezi 2 % až 3 %, při krátké fixaci v některých bankách překračují 3 %. Ale tři banky (Fio, mBank, UniCredit) vám nabídnou dokonce sazby pod 2% hranicí.
A banky se snižování nebojí zatím ani v červnu. Air Bank nově ode dneška také nabízí hypotéky pod dvěma procenty. Stejně tak pod dvě procenta snížila úroky na HYPOsplátku Raiffeisen stavební spořitelna. Vypadá to, že na hypotečním trhu začínají banky bojovat o klienty. V uplynulých několika letech si totiž zvykly na velké prodeje a na neustálý růst celého trhu. Průměrná výše poskytované hypotéky se vyšplhala až na 2,6 milionu Kč. Měsíční objem poskytnutých hypoték dělal v dubnu 2020 téměř 18 mld. Kč. Více viz Fincentrum Hypoindex.

Trh doteď trhal rekordy

Tyhle objemy také bankám poskytovaly dostatečný zisk. Přitom zájemců o nové bydlení neustále přibývalo a hypoteční trh tak spolu s cenami nemovitostí v uplynulé dekádě rostl. Tomu je teď ale nejspíš konec. Disponibilní příjmy domácností během pandemie poklesly a do budoucna jsou značně nejisté. Nejspíše se blíží doba, kdy banky začnou mnohem více bojovat o každého nového klienta i o každou refinancovanou hypotéku. Prostor jim pro to pravděpodobně vytvoří opět ČNB, která základní úrokové sazby bude pravděpodobně dále snižovat.
Na druhou stranu se ale všechny subjekty na hypotečním trhu budou muset vyrovnat s dobou plnou nejistot. A je možné, že poskytnutých hypoték bude nakonec méně, protože banky budou přísněji posuzovat bonitu zákazníků.
Kde kdo se navíc snaží dále podpořit poptávku na realitním a hypotečním trhu. ČNB snížila limity pro úvěrování a nově získáte až 90% hypotéku. Ministerstvo financí zase připravuje zrušení daně z nabytí nemovitosti, aby kupující při nákupu ušetřil ona 4 % pro stát. Tato opatření a jejich dopad na realitní trh jsou ale zatím dost nejistá. Zaprvé pokud nebudou mít kupující peníze a dostatečnou bonitu, tak hypotéku stejně nezískají a nové bydlení si nekoupí. A zadruhé pokud budou banky dále snižovat hypoteční sazby, tak bankovní klienty sice přilákají, ale zisky se jim nejspíš příliš zvedat nebudou.

Jak dlouho budou hypoteční sazby ještě klesat?

Dá se ale zatím očekávat, že hypoteční sazby budou nejspíš ještě dále klesat. Minimálně u menších hráčů na hypotečním trhu, kteří se budou přizpůsobovat tahu ostatních. Je tak možné, že už můžeme vyhlížet dobu, kdy hypoteční sazby budou nejen pod 2% hranicí, ale kdy se budou dále přibližovat 1 %. Hlavně pokud bude ČNB pokračovat v politice snižování úrokových sazeb i nadále.
Tohle období ale nejspíš nebude charakteristické dalším růstem hypotečního trhu. A dá se čekat, že jak celkové objemy hypoték poskytnutých za měsíc, tak i průměrná výše hypoték začnou stagnovat a postupně dále klesat. K tomu přispěje i momentální stagnující situace na realitním trhu. Průzkum například ukázal, že je snadnější uvažovat o rekonstrukci, než zvažovat nové bydlení. A žádost o novou hypotéku si pravděpodobně spousta domácností ještě dvakrát rozmyslí.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024

Hypoteční sazby

Míří hypoteční sazby zpátky ke 2 %?

ČNB letos pokračuje v postupném snižování úrokových sazeb, které začala na konci loňského roku. Ze sedmi procent se tak 2T repo sazba snížila během tří měsíců na 5,75 %. Bankovní rada je zatím poměrně opatrná a snižuje úrokové sazby postupně. Dá se ale čekat, že úrokové sazby budou dále klesat. Inflace se zdá pod kontrolou […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 04. 2024

Swiss Life Hypoindex duben 2024: ČNB dynamicky snižuje úrokové sazby, banky zatím jen kosmeticky

Očekávání se zcela nenaplnilo. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu sice o něco klesla, ale… Zatímco Česká národní banka snížila 20. března 2024 dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., sazby u hypoték následně zdaleka tak výrazně neklesly – v průměru o pouhých pět setin procentního bodu.

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

05. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *