EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Aktuální sazby hypoték: Hypotéky zlevňují i největší banky

 

Konec nouzového stavu přinesl výrazné zlevnění hypoték napříč hypotečním trhem. Sazby snížila i Česká spořitelna, Hypoteční banka či Komerční banka. Napomohla tomu i ČNB, která na začátku května opět snížila základní úrokové sazby.

Loading



 


Česká národní banka (ČNB) již v březnu dvakrát po sobě snížila úrokové sazby a pokračovala v tom i na začátku května, kdy překvapivě snížila základní úrokovou sazbu o dalších 0,75 bazických bodů na 0,25 procenta.

Hypotéky zlevnily i největší hypoteční hráči

Nižší základní sazby ČNB a pokles mezibankovních sazeb na téměř historická minima již nenechal ani velké banky bez reakce. Hypotéky se konečně odhodlaly zlevnit i tři největší hypoteční banky.
Nejvýrazněji zlevnila hypotéky skupina ČSOB. V rámci hypoteční akce, která trvá od 18. května do 30. června, nabízí ČSOB a Hypoteční banka úrokové sazby hypoték od 2,19 procenta. Hypotéky s fixací na tři roky zlevnily o 0,71 procentního bodu, s fixací na pět let o 0,7 procentního bodu a s fixací na jeden rok dokonce o 0,91 procentního bodu.

Česká spořitelna snížila sazby o tři a Komerční banka až o osm desetin

Česká spořitelna zlevnila hypotéky na začátku minulého týdne, a to o 0,3 procentního bodu u sledovaných fixací. Úrokové sazby hypoték s fixací na jeden rok klesly na 3,04 procenta, s fixací na tři roky na 2,44 procenta a s fixací na pět let na 2,34 procenta.
Komerční banka snížila hypoteční sazby až od 1. června. Jednoleté fixace jsou levnější o 0,8 procentního bodu a začínají na 2,49 procentech. Tříleté fixace zlevnily o 0,6 procentního bodu na 2,29 procenta a pětileté fixace o 0,4 procentního bodu také na 2,29 procenta.

„V porovnání s průměrnou úrokovou sazbou reprezentovanou ukazatelem Fincentrum Hypoindex, která byla letos v dubnu na úrovni 2,39 procenta, je aktuální nabídka Komerční banky velmi výhodná a pro klienty znamená až několika tisícovou úsporu na splátkách. Naše nabídka s nízkou úrokovou sazbou navíc není časově omezena,“ říká Tomáš Urban, manažer pro Hypotéky a bydlení.

Hypotéky zlevnila Creditas, Fio i Moneta

Banka Creditas zlevnila v půlce května hypotéky o 0,21 procentního bodu. Nově tak bojuje o své místo na hypotečním trhu se sazbou od 2,09 procenta pro fixace na tři a pět let. U tříletých fixací je se sazbou těsně nad hranicí dvou procent nejlevnější na trhu.

„Hypotéky nabízíme od loňského roku s tím, že se chceme na tomto trhu postupně etablovat podobně, jako jsme si získali své místo v oblasti zhodnocování úspor. Proto má naše nabídka atraktivní parametry co do sazby, ale i dalších parametrů, jako je třeba možnost vybrat si k ní pojištění zastavené nemovitosti podle svého uvážení nebo kdykoliv zdarma splatit část nebo celý úvěr,“ říká Věra Pavlišová, ředitelka retailového bankovnictví Banky Creditas.

Fio banka snížila od 26. května úrokové sazby hypoték o jednu desetinu procentního bodu. Všechny fixace tak nabízí pod hranicí dvou procent. Jednoleté a tříleté fixace je možné získat od 1,88 procenta a pětileté od 1,98 procenta.

„Reagujeme na snižování sazeb ČNB a pokles tržních sazeb a nabízíme hypotéky opět o něco výhodněji. Na aktuální situaci reagujeme i umožněním odkladu splátek do konce července nebo října a našim klientům jsme se rozhodli nabídnout ještě něco navíc. Pokud si dojednají odklad na kratší dobu, za tuto dobu jim můžeme odpustit úroky,“ doplňuje Jan Bláha, obchodní ředitel Fio banky.

Moneta Money Bank zlevnila hypotéky o 0,2 procentního bodu od 22. května. Sazby tak začínají na 2,62 procentech u všech sledovaných fixací. S pojištěním schopnosti splácet je pak možné získat sazbu od 2,42 procenta.

Moneta ruku v ruce s Wüstenrot

Skupina Moneta dokončila k 1. dubnu akvizici Wüstenrot hypoteční banky a Wüstenrot stavební spořitelny. Moneta tímto krokem zdvojnásobila svůj podíl na hypotečním trhu a získala více než 400 tisíc nových klientů.
Wüstenrot hypoteční banka od 1. června zastavila příjem nových žádostí o hypotéku. Klientům, kteří již ale mají u Wüstenrot rozjednanou hypotéku, bude žádost vyřízena. Od 1. července pak bude možné sjednat hypoteční produkty pouze pod značkou Moneta. K tomuto datu dojde ke spojení hypoteční divize Monety a Wüstenrot hypoteční banky pod Moneta hypoteční banku.

Kam zamíří hypoteční sazby dál?

„Na mezibankovním trhu sice došlo k propadu úrokových sazeb, ale dá se očekávat zásadní nárůst nákladů na riziko, a proto je těžké předvídat, jak se jednotlivé banky aktuálně postaví k nastavení úrokových sazeb na nově poskytované úvěry,“ uvedl tiskový mluvčí ČSOB Patrik Madle.

Další výraznější pokles hypotečních sazeb ale není příliš pravděpodobný. „Vývoj úrokových sazeb záleží na mnoha faktorech. Je několik scénářů, které mohou nastat. Předpokládáme, že sazby mohou lehce klesnout, nebo zůstat na aktuálních hodnotách,“ uvedl Štěpán Dlouhý, tiskový mluvčí mBank.

Pandemie na hypotéky zatím nedopadla

Pandemie koronaviru se podle ukazatele Fincentrum Hypoindex na hypotékách zatím příliš nepodepsala. Očekávaný propad objemů poskytnutých hypoték v březnu ani v dubnu nepřišel. Na hodnocení dopadů je však stále ještě brzy.

„Je potřeba rozlišit čísla, která se objevují v produkci podepsaných úvěrů v těchto měsících a poptávku po nových úvěrech z těchto měsících. Celý proces sjednání hypotéky od prvotního záměru nebo první rámcové kalkulace a zjišťování podmínek do podpisu úvěrové smlouvy průměrně trvá dva až tři měsíce. Z toho tedy lze jednoduše dovodit, že dopady snížené poptávky se v uzavřených hypotékách projeví významněji nejdříve v květnu, spíše v červnu a následujících měsících. Je potřeba nicméně uvést, že v posledních týdnech se opět pomalu začíná poptávka po nových úvěrech opět zvedat,“ uvedl Radek Vachuk, manažer bydlení v České spořitelně.

Tabulka: Minimální nabídkové úrokové sazby bank (v %) k 1. 6. 2020

Aktuální úrokové sazby – červen 2020
Banka 1 fixace 3 fixace 5 fixace LTV
Air Bank —– —– 2,39  
Banka Creditas —– 2,09* 2,09* do 80 %
Česká spořitelna 3,04* 2,44* 2,34* do 80 %
ČSOB 2,19* 2,19* 2,19* od 70 do 80 %
Equa Bank 3,99 2,29 2,29 do 80 %
Fio banka 1,88* 1,88* 1,98* do 80 %
Hypoteční banka 2,19* 2,19* 2,19* od 70 do 80 %
Komerční banka 2,49* 2,29* 2,29* do 80 %
mBank 2,74 2,69 1,94 do 80 %
Moneta Money Bank 2,62* 2,62* 2,62* do 80 %
Raiffeisenbank 2,84 2,64 2,64 od 70 % do 80 %
Sberbank 3,49 2,89 2,69 do 80 %
UniCredit Bank —– —– 1,79 do 80 %
Wüstenrot 3,93 2,53 2,53 do 80 %

Poznámka: *sazby jsou nižší** sazby jsou vyšší než v předchozím porovnání úrokových sazeb
Air Bank: *Nabízí hypotéky s fixací pouze na 5 let. Uvedená úroková sazby je od 1,5 milionu korun. Při objemu hypotéky od 700 tisíc do 1,5 milionu korun činí sazba 2,69 % a od 300 tisíc do 700 tisíc korun 2,79 %.
Česká spořitelna: Úrokové sazby zohledňují slevu za splácení z aktivního Osobního účtu ČS (Osobního konta ČS) ve výši 0,5 procentního bodu, slevu za výši hypotéky, slevu za sjednané pojištění schopnosti splácet od PČS pro případ smrti, plné invalidity, pracovní neschopnosti a ztráty zaměstnání a v případě fixace na 3–5 let slevu za službu Hypotéka s prémií.
ČSOB: V úrokových sazbách účelových úvěrů až do 90 % hodnoty nemovitosti s fixací na 1, 3, 5, a 7 let, platných v období od 17. února do 20. března 2020, je zahrnuta sleva za splácení hypotečního úvěru inkasem ze stávajícího účtu vedeného u ČSOB či Poštovní spořitelny minimálně 3 měsíce za podmínky příjmu na účet ve výši min. 1,5 násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za splácení hypotečního úvěru inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny společně s pojištěním nemovitosti u ČSOB Pojišťovny, kterou lze nahradit slevou za sjednání životního pojištění u ČSOB Pojišťovny. V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,2 procentního bodu. Úroková sazba platí za předpokladu, že o úvěr žádají dvě osoby.
Equa Bank: Uvedené úrokové sazby platí při sjednání pojištění schopnosti splácet (jinak + 0,2 %) a výši hypotéky alespoň 1 mil. Kč (jinak + 0,1 %).
Expobank: Expobank již nové hypotéky neposkytuje.
Fio banka: Výše uvedené úrokové sazby jsou minimální, tj. s nejnižší možnou rizikovou přirážkou a s využitím veškerých poskytovaných slev při koupi nemovitosti a hypotéce nad 1 milion korun. Výslednou sazbu stanovuje Fio banka, a.s. pro každý hypoteční úvěr individuálně dle konkrétních podmínek.
Hypoteční banka: V úrokových sazbách účelových úvěrů až do 90 % hodnoty nemovitosti s fixací na 1, 3, 5, a 7 let, platných v období od 17. února do 20. března 2020, je zahrnuta sleva za splácení hypotečního úvěru inkasem ze stávajícího účtu vedeného u ČSOB či Poštovní spořitelny minimálně 3 měsíce za podmínky příjmu na účet ve výši min. 1,5 násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za splácení hypotečního úvěru inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny společně s pojištěním nemovitosti u ČSOB Pojišťovny, kterou lze nahradit slevou za sjednání životního pojištění u ČSOB Pojišťovny. V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,2 procentního bodu. Úroková sazba platí za předpokladu, že o úvěr žádají dvě osoby.
Komerční banka: Minimální výše úrokové sazby po splnění podmínek daných bankou. Sazby pro LTV od 80 % do 90 % jsou o 1 procentní bod vyšší.
mBank: Při sjednání pojištění. Úrokové sazby jsou garantované pro všechny klienty při poskytnutí hypotečního úvěru a pro další úroková období při řádném splácení úvěru a plnění smluvních podmínek. Sleva za pojištění Schopnosti splácet od mBank 0,25%. Sleva za obrat na účtu mKonto (ve výši 15 000 Kč) 0,50%.
Moneta Money Bank (dříve GE Money Bank): Podmínkou sazby je: Minimální měsíční obrat na účtu MMB 15tis. Kč, Čerpání úvěru do 3 měsíců od podpisu, Udělení individuální sazby (započtena sleva, kterou dostává více jak 80 % klientů).
Raiffeisenbank: V úrokovém lístku banka uvádí, že sazby úvěrů pro fyzické osoby stanovuje individuálně.
Sberbank: Sazby zahrnují aktivní využívání FÉR konta (jinak +0,4 p.b.) a realizaci pojištění schopnosti splácet (jinak +0,1 p.b.). Sazby jsou platné pro hypoteční úvěry nad 1 milion korun (jinak +0,1 p.b).
UniCredit Bank: Úrokové sazby jsou platné při sjednání jednorázově placeného pojištění schopnosti splácet úvěr. Hypotéka s LTV od 80 % do 90 % je o 1 procentní bod dražší.
Wüstenrot:  Extra úroková sazba platí pouze pro nové úvěry ve výši min. 1,5 mil. Kč. Podmínkou poskytnutí úvěru za sníženou úrokovou sazbu je sjednání životního pojištění u Allianz pojišťovny, a. s. (minimální výše měsíčního pojistného musí být 500 Kč) a zajištění dluhu z hypotečního úvěru zřízením zástavního práva k pohledávce ze životního pojištění ve prospěch banky, a to po celou dobu trvání úvěrové smlouvy. V případě nesplnění nebo porušení těchto podmínek bude sazba navýšena o 0,2% p. a.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *