EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

07. 10. 2022

0 komentářů

Jak koupit nemovitost v zahraničí?

 

Český realitní trh je nejspíše na svém vrcholu. Nemovitost se cenou vyšplhaly za poslední dva roky velmi vysoko a cena zatím klesat výrazně nezačala. Dá se sice čekat, že v dohledné době dojde k cenové korekci, ale spoléhat na to jeden nemůže. Navíc české hypotéky mají několikanásobně vyšší úrokové sazby, než jsou ty v eurozóně. Nabízí se tedy řešení. Koupit relativně levnější nemovitost v zahraničí a k tomu využít zahraniční hypotéku s levnější úrokovou sazbou. Je to vůbec možné?

Loading



 

Rozhodně to není nemožné. A evropský společný trh víceméně dost usnadnil jak nákup nemovitosti, tak i získání hypotéky na zahraničním trhu. Je ale nutné počítat, že to bude celkem náročný proces a že to nebudete tak jednoduché jak u nás v Česku.

Zahraniční pravidla pro nemovitostní trh

Většina zemí EU nijak neomezuje prodej nemovitostí pro české občany. Je ale nutno se připravit na to, že se prodej a následná držba nemovitosti řídí dle pravidel dané země. Je tak vhodné si nejdříve vytipovat lokalitu, kde byste nemovitost nejraději vlastnili a poté si najít dostatek informací, jaké například budete platit daně, jaké poplatky za převod nemovitosti, notářské poplatky, poplatky realitce a podobně. Abyste získali alespoň nějaký přehled o celkových nákladech.

Pokud navíc kupujete nemovitost jako investici a budete ji pronajímat na krátkodobý pronájem, je dobré si udělat alespoň menší představu také o tom, jak budete nemovitost spravovat a zda budete využívat služby nějakého místního správce. Také je dobré pamatovat na to, že letní sezóna není v evropských podmínkách nijak dlouhá, podle toho se bude samozřejmě odvíjet očekávaná výnosnost nemovitosti příjmu z pronájmu.

Každopádně platí, že mezi nejoblíbenější destinace pro nákup nemovitostí patří pro Čechy Chorvatsko, poté Španělsko, Francie a Rakousko. Právě rakouské Alpy nabízí dvojí sezónu a díky tomu může nemovitost generovat pronájem prakticky celý rok. Ceny jsou sice vyšší, ale zase to není moc daleko a návratnost investice je výhodnější.

REKLAMA

Jak budete za nemovitost platit

Pokud kupujete nemovitost v zahraničí, můžete si vybrat: budete platit v hotovosti, vezmete si českou hypotéku, vezmete si hypotéku v zahraničí. Pro nákup zahraniční nemovitosti v případě Čechů často platí, že ji kupují za hotové. Je to tak jednodušší, navíc řada kupujících bere zahraniční nemovitost spíše jako investici a podle toho si na to v investičním portfoliu vyčlení hotovost.

Na nemovitost v zahraničí si ale můžete i půjčit. A to jak u nás doma, tak i v místě nemovitosti. Pokud budete nákup financovat českou hypotékou, tak je to možné, pokud máte nemovitosti v Česku, kterou můžete zastavit. Za českou hypotéku totiž musíte ručit českou nemovitostí.

Při zahraniční hypotéce zase bohužel platí, že se na vás zahraniční banka bude dívat jako na cizince. A jako takového si vás bude důkladně prověřovat. Nejspíše také budete muset delší dobu hledat vhodnou banku, u které splníte podmínky, banka bude poté výrazně prověřovat vaše příjmy a nejspíše vám 100% hypotéku jen tak nedá. Na druhou stranu je ale pravda, že české hypoteční sazby se momentálně pohybují velmi vysoko a většina zemí eurozóny nabízí úrokové sazby výrazně nižší.

Nezapomeňte na daně

Krom samotného nákupu byste také měli sledovat daňové zákony dané země. Zatímco v Česku byla daň z nabytí nemovitosti před pár lety zrušena, tak spousta evropských zemí tuto daň stále vybírá. Nehledě na to, že budete muset platit pravidelně i daň z držení nemovitosti, která může být výrazně náročnější než česká daň z nemovitosti.

Budete rekonstruovat?

Samozřejmě se také nabízí to, že koupíte levnou zahraniční nemovitost v nepříliš dobrém stavu a tu zrekonstruujete. V takovém případě se ale připravte na to, že to nebude právě jednoduché. Ona rekonstrukce nemovitosti je hodně náročná disciplína i v českých podmínkách. V cizí zemi, kde se mluví cizím jazykem a kde ani trvale nebydlíte, to může být nad vaše síly.

U zahraniční nemovitosti tak zvažte nejen to, za kolik nemovitosti koupíte a kde na to vezmete, ale především praktické věci opravy a následné správy nemovitosti. To vše může být velmi časově a finančně náročné.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *