EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

16. 12. 2021

0 komentářů

Jak moc ještě porostou sazby hypoték

 

Inflace v současné době stoupá do nebývalých výšin. ČNB odhaduje současnou inflaci kolem 6 % a stejnou výši předvídá i pro další rok. V některých segmentech je ale inflace docela určitě i vyšší, například nemovitosti cenově meziročně mohly stoupnout až o 25 %. Není tak divu, že ČNB jedná a zvyšuje klíčové úrokové sazby. Koneckonců jejím cílem by měla být právě cenová stabilita.

Loading



 

České banky zareagovaly na růst sazeb ČNB celkem rychle a v současné době najdete hypoteční úrokové sazby všech českých bank někde kolem 4% hranice. Pořídíte hypotéku i pod 3% úroky, ale u spousty bank vám už nabídnou přes 4 %. A růst sazeb se nejspíše na této hranici nezastaví. Dokonce se odhaduje, že během dalších měsíců hypotéky překonají hranici 6 %. Přičemž 6% úrokové sazby se na českém trhu už deset let neobjevily.

Opravdu můžou české hypoteční sazby tak moc růst?

Proti růstu sazeb mluví celkem silná konkurence na bankovním trhu. Pravděpodobně si banky netroufnou jít se sazbami tak vysoko. Na druhou stranu se ale do zvyšování sazeb všichni hráči pustili více než ochotně a to bez ohledu na nějakou konkurenci nebo podíl trhu. Každopádně je jasné, že hypotečním bankám v následujícím období asi byznys moc nepokvete.

Na vině bude celková situace na hypotečním trhu. Kdy ceny nemovitostí rapidně rostou, především v důsledku převisu poptávky nad nabídkou nových i starých nemovitostí. K tomu se přidala i ČNB, která nově opět reguluje poskytované hypotéky. Připočtěme k tomu ještě rostoucí sazby a z rovnice nám nejspíš vypadne, že stále větší část potencionálních dlužníků si tu svou vysněnou nemovitost a s ní spojenou hypotéku nebudou moci dovolit.

Hypoteční trh by tam mohl začít v následujících měsících ochlazovat, nejspíše už během pozdní zimy. Ubude potencionálních nových klientů, zatímco ti stávající budou muset řešit, co dělat s končícími fixacemi nízkých úroků.

REKLAMA

Rychlý růst přinese rychlé ochlazení?

Hypotéky v současné době vyrostly opravdu rychle. Ještě na začátku září jste si mohli pořídit hypotéku se sazbou začínající na jedničku. Po Novém roce už vám nejspíš kdekdo nabídne sazbu se čtyřkou na začátku. Může si to ale český hypoteční trh vůbec dovolit?

Banky si v uplynulých letech zvykly na růst. Hypotéky se poskytovaly stále více zájemcům, navíc jak rostly ceny nemovitostí, tak se zvyšovala i částka průměrné hypotéky. Trh rostl a s ním i tržby jednotlivých bank. Zvyšoval se počet klientů a i přes stále klesající úroky se zvyšovaly zisky. Na takto ideální situaci se dobře zvyká a teď by si banky měly zvyknout na menší trh?

Je tak otázkou, k čemu se banky odhodlají, aby alespoň část svých současných tržeb zachovaly. Ke slovu určitě přijdou marketingové pobídky a je možné čekat, že průměrná poskytovaná sazba se přece jenom zastaví někde na pěti procentech. Je ovšem otázkou, jak moc to ovlivní další kroky ČNB, která avizovala, že se nebude bát ani dalšího zvyšování sazeb.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Hypoteční sazby

Míří hypoteční sazby zpátky ke 2 %?

ČNB letos pokračuje v postupném snižování úrokových sazeb, které začala na konci loňského roku. Ze sedmi procent se tak 2T repo sazba snížila během tří měsíců na 5,75 %. Bankovní rada je zatím poměrně opatrná a snižuje úrokové sazby postupně. Dá se ale čekat, že úrokové sazby budou dále klesat. Inflace se zdá pod kontrolou […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 04. 2024

Swiss Life Hypoindex březen 2024: Hypoteční sazby stagnují. Další zlevnění hypoték přijde na jaře

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu zůstala na začátku března prakticky beze změny. S příchodem astronomického jara by ale měly hypoteční úvěry opět začít zlevňovat. ČNB bude totiž jednat o nastavení základních úrokových sazeb v den jarní rovnodennosti 20. března.

Text: Jana Zámečníková

Foto: Swiss Life Hypoindex

07. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *