EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 01. 2024

1 komentář

Jak se budou vyvíjet ceny bydlení v roce 2024?

 

Ceny bydlení byly velkým tématem minulého roku. Hovoří se o dvojnásobném růstu za posledních 5 let, či trojnásobném růstu oproti cenám před 10 lety. Kam se ceny vydají v roce 2024 u vlastního bydlení a podnájmů?

Loading



 

Ceny vlastního bydlení v průběhu roku 2023 poklesly, nejvíce však už začátkem roku. „V lednu 2023 se starší byty v Praze prodávaly za ceny srovnatelné s lednem 2022,“ přibližuje cenový vývoj Lumír Kunz, jednatel společnosti FérMakléři.cz. Cenový pokles postupně zpomaloval. „Sledovali jsme ceny starších bytů na kvartální bázi. Zatímco začátkem roku ceny klesaly napříč republikou mezi 4-7 procenty, v dubnu už pouze mezi 2-4 procenty,“ uvedl Lumír Kunz. V létě 2023 a stejně tak na podzim už dle analýzy společnost FérMakléři.cz ceny starší bytů stagnovaly, případně rostly o 1-2 procenta.

Pro rok 2024 očekáváme podobný vývoj jako ve druhé polovině roku 2023. Ceny budou pravděpodobně stagnovat nebo mírně růst v řádech jednotek procent. Plošné zlevňování už neočekáváme. Nevylučujeme však, že některá krajská města ještě nepatrnou korekci cen zažijí,“ doplnit Lumír Kunz k analýze pohybu cen v krajských městech napříč republikou, kde jediným městem, kde šly ceny na podzim 2023 ještě dolů, bylo Ústí nad Labem.

Sazby hypoték se mohou pohybovat kolem 4 procent

Klíčovým aspektem u pořizování vlastního bydlení jsou sazby hypoték. Jejich vysoké hodnoty společně s vysokými pořizovacími cenami bydlení trh v posledních letech výrazně brzdily.

U úrokových sazeb hypoték lze v roce 2024 očekávat pozvolný pokles. Nemyslím, že ČNB bude se snižováním sazeb nějak zvlášť spěchat. Řekl bych, že bude dost opatrná. Předpokládám, že průměrné sazby se dostanou pod 5 %, ale výraznějšímu poklesu řekněme pod 4 % příliš nevěřím. Růst sazeb je vždy rychlejší než jejich pokles,“ očekává David Eim, místopředseda představenstva společnosti Gepard Finance.

REKLAMA

„Objemy poskytnutých hypoték budou pozvolna růst, ale opět nečekám nějaký výraznější vývoj. Ceny nemovitostí jsou stále pro mnoho zájemců nedostupné. Relativně vyšší sazby stále budou klást zvýšené nároky na bonitu klientů. Reálné příjmy poklesly a bude trvat, než postupný růst mezd dorovná sekeru, kterou do příjmů zasekla inflace,“ dodal David Eim.

O nájemní bydlení bude dále růst zájem

Poptávka po nájemním bydlení šla v uplynulých letech nahoru právě i vzhledem k nedostupnosti vlastního bydlení.

„Očekávám, že zájem o nájemní bydlení v roce 2024 dále poroste ,a to i přes případné snížení sazeb hypoték, protože stále přetrvává dlouhodobý trend, kdy poptávka po bydlení značně převyšuje nabídku. Navíc i přes snížení úrokových sazeb hypoték jsou ceny vlastního bydlení pro řadu lidí nedostupné a tak volí alternativu právě formou nájmu,“ uvedl Michal Hrbatý, CEO společnosti UlovDomov.cz s tím, že u jednotlivých dispozic bytů nečeká rozdílnou cenovou dynamiku.

Pokud se nezmění něco zásadního na globálním trhu, tzn. nenastane nečekaná krize nebo nečekaný vývoj války, růst zůstane konstantní a nezmění jej ani případné dostavby naplánovaných projektů. Z demografických dat a social mixu, který jsme prezentovali, nepredikujeme mezi dispozicemi vyšší dynamiku růstu,“ dodal Michal Hrbatý.

Co se týká cenového vývoje nájmů v regionech, ani tam nečekají odborníci nějaké výrazné změny oproti stávajícímu stavu. „Ovlivnit to může samozřejmě větší investiční projekt do infrastruktury nebo potenciálu práce v regionu,“ uvedl Michal Hrbatý.

Lidé mají zájem o vlastní bydlení. Ale je otázka, nakolik si ho stále mohou dovolit. Ve větších městech je dosažitelnost vlastního bydlení problematická. Ale lidé někde bydlet musí. Proto se logicky zvyšuje poptávka po nájmech a tento trend bude prakticky jistě pokračovat. Výstavba nových bytů je nedostatečná a vytváří tlak jak na růst ceny bytů, tak na růst ceny nájmů,“ uzavřel David Eim.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Denis Sýkora

    5 ledna, 2024

    No porostou,jak jinak😂😂😂, min. na dvojnásobek až pětinásobek 😂😂😂

    Odpovědět