EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Jak správně zajistit právní ochranu svého nemovitého majetku v deseti bodech?

 

Foto: Shutterstock

Poptávka po nemovitostech – zejména těch rekreačních – je v poslední době enormní. Lidé je často kupují bez řádného prověření, což, jak upozorňuje advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad, může mít zásadní negativní dopad na jejich budoucí hodnotu.

Loading



 

Ve spolupráci se společností Právní Ochrana Majetku proto vytvořili na základě svých zkušeností desatero rad, jak nejlépe ochránit svůj majetek při nákupu rodinného domu či bytu z druhé ruky.

  1. Informujte se o dění v okolí

Mezi důležité informace patří jaká je chystaná výstavba v okolí včetně například územní rezervy pro silnice či železnice, stav infrastruktury, chystané změny územního plánu či případné pozemkové úpravy. „Důležité jsou i sousedské vztahy, protože problémoví sousedé mohou znehodnotit i sebelepší nemovitost,“ uvádí advokát Pavel Strnad.

  1. Spolupracujte s profesionály

Technický expert pomůže správně zkontrolovat samotnou nemovitost, zkušený advokát zase zajistí, že nepřijdete o peníze i samotný dům. Odborníci ušetří zbytečné výdaje, včas odhalí problémy a pomohou, pokud se jakýkoliv problém objeví.

  1. Nechte překontrolovat technický stav nemovitosti

Je nutné se primárně soustředit na klíčové technické aspekty, jako je statika, izolace, střecha, plášť domu, nebo stav inženýrských sítí. A jak už bylo zmíněno, je dobré si na prověření najmout profesionály.

REKLAMA

  1. Nechte překontrolovat právní stav nemovitosti

„Na toto se často zapomíná, přitom je to stejně důležité, jako technický stav domu. Důležitý je nabývací titul a jeho omezení, ale například i zajištění přístupu k nemovitosti – nejlépe z obecní komunikace, případně formou věcného břemene. Pozor je třeba si dát i na právní zajištění připojení na všechny potřebné inženýrské sítě,“ říká advokát Pavel Strnad. „Není výjimkou, že například studna leží na pozemku souseda a není žádný právní nárok na její využívání, což může být problém.“

  1. Prověřte si, od koho nemovitost kupujete

„Zjistěte si například, zda za prodávající stranu musí smlouvy podepisovat oba manželé, protože je nemovitost v jejich společném jmění. Důležité je i prověřit, zda prodejem nemovitosti prodávající nezkracuje věřitele,“ vysvětluje Pavel Strnad.

  1. Rozmyslete si, KDO bude kupující

Vlastníkem se může stát samotná fyzická osoba, manželé společně, ale i právnická osoba nebo například svěřenský fond. „Možností je opravdu mnoho a každá má své výhody i nevýhody. Dodatečné změny jsou náročnější, dražší a rizikovější. Lépe je vše řešit před podpisem smluv,“ doplňuje Pavel Strnad.

  1. Uzavřete rezervační smlouvu

Rezervační smlouva musí zahrnovat všechny strany obchodu, reálné termíny, správně definovat nárok, výši a splatnost provize i smluvní pokuty, (ne)exkluzivitu, délku trvání, ale i své ukončení. Například realitní kanceláři musí náležet provize nejdříve po vkladu vlastnického práva ke zprostředkované nemovitosti do katastru nemovitostí, tedy po úspěšném dokončení celé transakce – nikoliv již za pouhé obstarání příležitosti či uzavření kupní smlouvy, jak se tomu velmi často děje. Důležité je se vždy poradit s profesionálem ještě před podpisem jakékoliv smlouvy navržené realitní kanceláří.

REKLAMA

  1. Uzavřete kupní smlouvu

Kupní smlouva je velice komplexní věc, kde se nejčastěji chybuje ve specifikaci předmětu koupě a jeho povolení k užívání, ploše, kvalitě, ceně a souvisejících právech či omezeních, nárocích z vad nebo možností ukončení smlouvy. Často nevědomky a omylem mohou vzniknout obrovské chyby, které v některých případech mají fatální finanční důsledky.

  1. Zapište nemovitost na katastru

Vlastnické právo k nemovitosti zapsané v katastru se nabývá až jeho zápisem do katastru. To znamená, že samotný podpis kupní smlouvy k převodu vlastnictví nestačí, ale musí dojít i k jeho zapsání na katastru nemovitostí. Až po tomto je možné považovat celou transakci za úspěšně skončenou. „Kupní cena je tak zpravidla z úschovy uvolňována ve prospěch prodávajícího právě až po úspěšném provedení vkladu do katastru. Toto tak doporučuji v kupní smlouvě pohlídat. Proto je zpravidla nutné využívat úschovy peněz po celou tuto dobu. Z nabízených možností doporučujeme pouze notáře nebo banku. Úschovy v realitních kancelářích či u advokátů nejsou ani zdaleka tak zajištěné,“ říká Pavel Strnad.

  1. Zapomeňte na daň z nabytí

Po zrušení daně z nabytí nemovitých věcí, které bylo schváleno Poslaneckou sněmovnou v loňském roce, již nemusíte jako kupující tuto daň hradit.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *