EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 03. 2022

0 komentářů

Jak uvést příjmy z odměny za výkon funkce v SVJ do daňového přiznání

 

Odměny za výkon funkce v předsednictvu SVJ jsou v případě, kdy správu nevykonává profesionální správce, spíše symbolické. I tak je ale nutno tyto příjmy uvést v daňovém přiznání a řádně zdanit. Kdo tedy musí při příjmu odměn podat daňové přiznání a jaké zaplatí daně?

Loading



 

Příjem ze závislé činnosti

Dle zákona o daních z příjmu je příjem odměn vždy považován za příjem ze závislé činnosti, tedy jako ze zaměstnání. Z tohoto pohledu jsou odměny vypláceny už zdaněné a také je z nich zaplaceno sociální a zdravotní pojištění, pokud jsou odměny tomuto pojištění povinné.

Pro výplatu odměn není třeba uzavírat žádnou pracovní nebo jinou smlouvu. Odměny by měly být ale schváleny shromážděním SVJ. A poté jsou vypláceny na základě výkonu funkce, které náleží daná odměna. Výše odměn nemusí být schválena v konkrétní podobě, je možné na shromáždění SVJ pouze stanovit maximální roční odměnu pro výbor jako celek. A konkrétní výplatu odměny, kdy a komu, pak stanovuje samotný výbor.

V případech, kdy jste jako příjemce povinnen podat daňové přiznání, tak odměny zadáváte do daňového přiznání jako příjem ze závislé činnosti/zaměstnání, i když nemáte podepsánu pracovní smlouvu a je to odměna za výkon funkce. Do daňového přiznání zadáte odměny na základě potvrzení o zdanitelných příjmech. Toto potvrzení by vám mělo vystavit SVJ, ať už automaticky nebo na požádání.

Daňové přiznání, nebo roční zúčtování daně

Z odměn je nutné odvádět 15% daň z příjmu. Odměny by vám mělo SVJ vyplácet už v čisté podobě a po stržení daně z příjmu (a zdravotního a sociálního pojištění, pokud ho musíte platit). To znamená, že daň z příjmu nemusíte platit vy, ale platí ji SVJ. Důležité ovšem je, jakou formu daně z příjmu vám strhli.

REKLAMA

Při příjmu malého rozsahu (do 3500 Kč měsíčně) se strhává srážková daň. Pokud jste zaplatili daň srážkovou tak nemusíte podávat daňové přiznání, ani pokud máte ještě jiné zdanitelné příjmy. Podmínkou pro uplatnění srážkové daně je kromě výdělku malého rozsahu i to, že jste nepodepsali u SVJ prohlášení poplatníka. Pokud vám ale byla stržena daň zálohová, máte při souběhu více příjmů povinnost podat daňové přiznání.

Pokud vykonáváte funkci SVJ a zároveň máte příjmy ze stálého zaměstnání, tak příjem odměn pro vás znamená, že vám zaměstnavatel nemohl udělat roční zúčtování daně a jste povinni do 1. dubna (do 2. května elektronicky) podat daňové přiznání.

Sociální a zdravotní pojištění

Z příjmů z odměn za výkon funkce v SVJ se vždy platí zdravotní pojištění. Po překročení hranice výplaty 3500 Kč měsíčně i sociální pojištění. Není tak úplně vhodné vyplácet odměny jen o něco málo vyšší než limit 3500 Kč měsíčně, protože v čisté hodnotě bude odměna ponížena ještě o sociální pojištění. Zdravotní pojištění je z odměny odváděno automaticky, bez ohledu na výši odměny.

Musíte podat daňové přiznání? Příklady

  • Máte zaměstnání a v rámci odměn vám bylo vyplaceno v prosinci 2021 jako roční odměna 8 000 Kč. ANO. Máte povinnost podat daňové přiznání, protože vám byla stržena zálohová daň a máte souběh příjmů ze závislé činnosti.
  • Jste ve starobním důchodu a byla vám vyplácena čtvrtletně odměna za výkon funkce ve výši 3 000 Kč. NE. Odměny byly zdaněny srážkovou mzdou, jiné příjmy kromě důchodu nemáte a nemáte ani povinnost podávat daňové přiznání.
  • Jste zaměstnaní a byla vám vyplácena odměna 2 000 Kč měsíčně během celého roku 2021. NE, pokud byla uplatněna srážková daň, tedy jste nepodepsali u SVJ prohlášení poplatníka k dani z příjmu.
  • Jste ve starobním důchodu a je vám vyplácena odměna 4 000 Kč měsíčně jako předsedovi výboru SVJ. NE, pokud jste u SVJ podepsali prohlášení poplatníka k dani. V takovém případě vám byla uplatněna i základní sleva na poplatníka a zaplacená daň z příjmu byla 0. Daňové přiznání nejste povinni podat, pokud jste neměli jiné příjmy.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

příjem z pronájmu

Příjem z pronájmu: kdy musíte podat přehled?

Příjem z pronájmu je oblíbený pasivní příjem. Při tomto příjmu musíte podat daňové přiznání vždy, když příjem převýší 20 000 Kč za rok. A to i v případě, že jinak pracujete na HPP a jiné zdanitelné příjmy nemáte. Musíte ale podat i přehledy o příjmech a výdajích zdravotní pojišťovně a na OSSZ?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2024

paušální výdaje

Paušální výdaje: 30 % pro příjem z pronájmu

Příjem z pronájmu je nutné uvést do daňového přiznání a zaplatit z něj daň z příjmu. Tento příjem musíte zdanit, pokud překročí 20 000 Kč za rok. A musíte proto podat daňové přiznání. I když jste zaměstnaní a běžně vám mzdová účtárna dělá roční zúčtování daně.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024

Odpočet hypotéky z daní

Jak funguje odpočet hypotéky v daňovém přiznání

I když byl limit pro využití odpočtu hypotéky v daňovém přiznání před pár lety snížen na polovinu, stále je to daňový odpočet, který vám na dani příjmu může ušetřit až 22 500 Kč za rok. Jak se tento daňový odpočet používá, kdo má na něj nárok a jak přesně funguje?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

15. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *