EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024

0 komentářů

Paušální výdaje: 30 % pro příjem z pronájmu

 

Příjem z pronájmu je nutné uvést do daňového přiznání a zaplatit z něj daň z příjmu. Tento příjem musíte zdanit, pokud překročí 20 000 Kč za rok. A musíte proto podat daňové přiznání. I když jste zaměstnaní a běžně vám mzdová účtárna dělá roční zúčtování daně.

Loading



 

Příjem z pronájmu můžete danit několika způsoby. Prvním způsobem je použití paušálních výdajů. Na příjem za daný rok použijete 30% výdaje, tak získáte daňový základ, který daníte 15% sazbou. Druhým způsobem je využití reálných nákladů, které často můžou snížit daňový základ až na nulu a výrazně snižují povinnou daň z příjmu. Posledním způsobem je zdanění příjmu z krátkodobého pronájmu, který můžete realizovat pouze na živnostenský list a který se řídí odlišnými pravidly.

Pokud vás zajímá, jak se daní krátkodobý pronájem, podrobný návod najdete v našem starším článku.

Reálné vs. paušální výdaje

To, s jakými výdaji budete jako fyzická osoba danit příjem z pronájmu nemovité věci, záleží čistě na vás. Platí ale, že daný způsob zdanění můžete měnit pouze u nového daňového období. Každý způsob má také svoje výhody a nevýhody.

Často je lepší volbou danit s reálnými náklady. Pokud totiž využijete odpisy nemovitosti a také paušál na auto, tak dosáhnete vyšších nákladů, než s využitím nákladového paušálu. Při využití reálných nákladů tak bývá povinná daň z příjmu nižší, může být klidně i nulová.

REKLAMA

Stále ale existuje možnost paušálních nákladů, jejíž hlavní výhodou je fakt, že nemusíte sledovat náklady, nemusíte si archivovat účtenky, nemusíte oceňovat nemovitosti pro využití odpisů. Paušální náklady jsou jednoduché na administrativu a navíc pro řadu poplatníků může být tato možnost výhodná, protože díky využití daňové slevy na poplatníka, vyjde i tak povinná daň z příjmu jako nulová.

Pro starobní důchodce nebo pro ty, kteří mají jako jediný příjem právě příjem z pronájmu, jsou tak paušální výdaje velmi jednoduchým a efektivním způsobem zdanění. Paušální zdanění jim totiž umožní realizovat příjem i bez zbytečného papírování a sledování reálných příjmů.

Reálné výdaje jsou vyšší

Pokud je ale příjem z pronájmu pro vás jen pasivní vedlejší příjem, tak se určitě vyplatí spíše sledovat reálné náklady. Díky tomu totiž může být daň z příjmu nižší.

Paušální náklady jsou 30%

Paušální náklady pro příjem z pronájmu jsou ve výši 30 %. Daň z příjmu tak platíte ze 70 % příjmu. Výši těchto nákladů si tak nepleťte s paušálními náklady pro podnikatele, které můžou být ve výši 40 %, 60 % a 80 % dle vykonávané živnosti.

Paušální náklady si také nepleťte s tzv. paušální daní. Ta je určena pro podnikatele, kteří v rámci jednoho daňového paušálu zaplatí svou daň z příjmu, sociální i zdravotní pojištění. Paušální daň ale nemůžete využít na příjmy z pronájmu jako fyzická osoba. Paušální daň navíc nemůžete využít ani v případě, že jste podnikatel a zároveň pronajímáte nemovitost jako fyzická osoba. V takovém případě musíte podat řádné daňové přiznání a na využití paušální daně nemáte nárok.

Paušální daň byste ovšem mohli využít v případě, že je pronájem nemovitostí vaše podnikatelská činnost. A podnikáte například v oblasti krátkodobého pronájmu v rámci AirBnB nebo na jiných ubytovacích platformách.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

příjem z pronájmu

Jak realizovat příjem z pronájmu

Máte prázdnou nemovitosti a jejím pronájmem si chcete přivydělat. V základě máte dvě možnosti, jak si zajistit pravidelný příjem z pronájmu této nemovitosti. Můžete ji pronajmout dlouhodobě. Nebo krátkodobě v rámci ubytovacích služeb.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 04. 2024

příjem z pronájmu

Příjem z pronájmu: kdy musíte podat přehled?

Příjem z pronájmu je oblíbený pasivní příjem. Při tomto příjmu musíte podat daňové přiznání vždy, když příjem převýší 20 000 Kč za rok. A to i v případě, že jinak pracujete na HPP a jiné zdanitelné příjmy nemáte. Musíte ale podat i přehledy o příjmech a výdajích zdravotní pojišťovně a na OSSZ?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2024

příjem z pronájmu a sleva na poplatníka

Příjem z pronájmu a sleva na poplatníka, když jste v důchodu

Příjem z pronájmu je oblíbený pasivní příjem. A pro starobní důchodce může přestavovat další zdroj příjmů. Při příjmu z pronájmu máte povinnost podat daňové přiznání. A to i v případě, kdy nemáte další zdanitelné příjmy a jen pobíráte starobní důchod. Je také nutné platit daň z příjmu, ovšem je možné, že právě při absenci jiných […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

16. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *