EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

26. 07. 2022

0 komentářů

Jak můžete zvýšit svou bonitu při žádosti o hypotéku

 

S rostoucími úrokovými sazbami v posledních měsících drasticky zvyšují požadavky při žádosti o hypotéku. Především z toho důvodu, že se neustále zvyšují měsíční splátky. Rozum sice velí, že brát si v dnešní době hypotéku není úplně dobrý nápad. Pokud ale hypotéku v tuto chvíli opravdu chcete, možná budete muset navýšit svou bonitu, aby vám banka hypotéku vůbec schválila. Jak na to?

Loading



 

Co je to bonita při žádosti o hypotéku

Co je to bonita? Úvěryschopnost klienta nebo jeho bonita je určitá vizitka klienta, kterou si o něm skládá banka poskytující hypotéku či jiný úvěr. V potaz se berou příjmy klienta a také jeho závazky. Bonita nemá ustálený vzoreček a každá z bank úvěryschopnost posuzuje dle vlastního uvážení. I tak je ale výsledkem vždy jediné: banka posoudí, jak moc je klient z hlediska splácení úvěru důvěryhodný a jaká je pravděpodobnost, že bude úvěr splácet, či naopak, že pravidelně splácet nebude.

Na základě této bonity se poté banka rozhoduje, zda úvěr někomu schválí, či naopak ho zamítne. Při posuzování se poté berou v úvahu věci jako pravidelný příjem ze zaměstnání, z podnikání, pasivní příjem, dále pak výdaje na živobytí a na životní minimum vás i blízkých příbuzných, jako je manželka či manžel a děti, případně další vyživované osoby ve společné domácnosti. Dále se posuzují výdaje na splácení předchozích úvěrů, pravidelné splátky například alimentů či jiné závazky.

Jak zvýšit svou bonitu

Bonita je pro bankou vyjádřením jistoty, že budete své závazky plnit včas a pravidelně. Protože na ně budete mít dostatečné příjmy a v rodinném rozpočtu vám zbydou na pravidelné splátky peníze. Bonitu si můžete snadno zvýšit tím, že například budete mít vyšší příjem, či naopak že se zbavíte nějakého pravidelného finančního závazku. Jak si tedy zvýšit svou bonitu?

Nutno říct, že některé kroky pro zvýšení bonity můžete provést okamžitě a pravděpodobně se projeví brzy. Jsou ale kroky, které bude nutné podstupovat dlouhodobě a výsledky se mohou dostavit až za delší čas.

Zrušte si kontokorenty a kreditní karty

Jak povolený debet na běžném účtu, tak i povolené limity u kreditních karet často při výpočtu bonity představují pro posuzující banku závazky, které je nutno splácet. I když jste kontokorent čerpali naposledy před pár lety a kreditní kartu okamžitě po použití hned následující měsíc pravidelně splácíte. I tak vám právě tyto limity můžou celkovou bonitu snižovat a často se vyplatí je před žádostí o hypotéku zrušit.

REKLAMA

Splaťte staré dluhy nebo alespoň konsolidujte

Do výpočtu bonity negativně vstupují splátky současných finančních produktů, které jste dříve čerpali. Jako jsou například spotřebitelské úvěry a bezúčelné půjčky, starší hypotéky, leasing či jiné. Vyplatí se před žádostí o hypotéku konsolidovat své osobní finance, nejen maximalizovat příjmy, ale také minimalizovat pravidelné poplatky. Zkuste úvěry sloučit a dosáhnout nižších splátek. Nebo se pokuste všechny dluhy nejdříve splatit. Ono se to nakonec ve výsledku při čerpání hypotéky vždy vyplatí.

DPP, DPČ, částečné úvazky a podnikání jsou vždy hůře hodnoceny než hlavní pracovní poměr

Zkuste také zlepšit své příjmy. Možná máte dostatek příjmů z podnikání a z různých vedlejších úvazků. Je ale bohužel stále pravdou, že banky jako nejkvalitnější a nejspolehlivější příjem hodnotí stálý pracovní poměr, nejlépe hlavní pracovní poměr na dobu neurčitou. Zkuste tedy tak před žádostí o hypotéku dosáhnout u zaměstnavatele klasické pracovní smlouvy. A při té příležitosti se samozřejmě vždy vyplatí požádat o vyšší plat.

Najděte si spolužadatele

Je pravdou, že pokud o hypotéku žádá více lidí, tak zpravidla dosáhnou na vyšší finanční limit hypotéky. Nevýhodou ale je, že jsou posuzovány příjmy a finanční situace obou žadatelů. Pokud ale víte o spolehlivém a finančně zajištěném například příbuzném, můžete ho zkusit požádat, jestli vám s hypotékou nepomůže. Pro něho to ale není příliš výhodná situace, protože v okamžiku vaší platební neschopnosti může banka vyžadovat peníze po něm.

S hypotékou zatím počkejte

Nejlepší radou, co se týká hypoték, je pravděpodobně v tuto chvíli: počkejte, až se situace uklidní. Hypoteční sazby jsou právě na vzestupu a nejspíše ještě nějakou dobu porostou. Našponované jsou i ceny nemovitostí, u nich je navíc dosti pravděpodobné, že brzy začnou klesat. Pokud opravdu potřebujete právě teď kupovat bydlení, tak ideální podmínky mít nebudete. Pokud ale dokážete třeba 2 až 3 roky ještě počkat, můžete během této doby nejen zvýšit svou bonitu, ale především kupovat vlastní nemovitost za mnohem příznivějších a levnějších okolností.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Daň z příjmu při prodeji nemovitosti

Jaké příjmy vám banka započítá při žádosti o hypotéku

Vypadá to, že hypoteční sazby zatím přestaly růst, a také, že se realitní trh uklidnil, přestaly růst ceny nemovitostí a možná ty ceny brzy začnou i klesat. Úplně ideální čas pro  pořizování hypotéky a nového bydlení sice ještě nenastal, ale pojďme si zopakovat, jaké podmínky budete muset splňovat při žádosti o hypotéku. A jaké příjmy […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

23. 08. 2022

Vysoké sazby a nová hypotéka

Vyplatí se v době vysokých úrokových sazeb kupovat nemovitost na hypotéku?

Hypotéka je dlouhodobý závazek a rozhodně ji většina lidí nečerpá více než jednou či dvakrát za život. O hypotéce často žadatel dlouze přemýšlí, schválení a celý proces hypotéky taky není nejkratší. Navíc je hypotéka často výrazný finanční závazek, který zatíží rodinný rozpočet na několik dalších desetiletí. V současné době výrazně rostoucích hypotečních sazeb tak není […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

02. 06. 2022


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *