EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Text: Jana Zámečníková

Foto: ČNB

18. 07. 2022

1 komentář

Aktuální sazby hypoték: Hypotéky za 8 % realitou

 

Skokové navýšení základních sazeb ČNB zdražilo hypotéky až za hranici 8 %. Zatím se k tomuto kroku odhodlala pouze jedna banka u fixací na jeden rok, další růst sazeb ale není vyloučený.

Loading



 

Česká národní banka (ČNB) zvýšila na konci června základní úrokovou sazbu o 1,25 procentního bodu na 7 %. Banky s takovým nárůstem základní sazby ještě na začátku roku nepočítaly, hypoteční úvěry proto dál zdražovaly.

„Máme za sebou další skokové navýšení základní úrokové sazby, která se nyní zastavila na sedmi procentech. Takto rychlý a prudký vývoj nikdo začátkem roku nepředpokládal, ale v dnešní situaci to až tak překvapivé nebylo. Kroky centrální banky v navyšování úrokových sazeb dopadají na výši úrokových sazeb hypoték a jejich prostřednictvím stále citelněji i na situaci na hypotečním trhu,“ uvedl Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

mBank za hranicí 8 %

mBank zdražila hypotéky nejvýrazněji ze všech bank. Sazby hypoték s fixací na pět let vzrostly o 0,8 procentního bodu na 6,89 % p. a., s fixací na tři roky o 1,2 procentního bodu na 7,49 % p. a. a s fixací na jeden rok dokonce o 1,5 procentního bodu na 8,29 % p. a. mBank se tak jako první hypoteční banka odhodlala překročit hranici 8 %.

Dalším skokanem měsíce se stala Komerční banka, která s účinností od 13. července zvýšila hypoteční sazby s fixací na jeden rok stejně jako mBank o 1,5 procentního bodu, přesto sazby zůstaly těsně pod osmiprocentní hranicí na 7,99 % p. a. Hypotéky s fixací na tři roky zdražila Komerční banka o 0,8 procentního bodu na 6,79 % p. a. a s fixací na pět let o 0,7 procentního bodu na 6,19 % p. a.

Nejčastěji banky zdražily o čtyři desetiny

Přestože ČNB zvýšila základní sazby o 1,25 procentního bodu, banky s určitým růstem již počítaly. Hypoteční sazby tak banky nejčastěji zvýšily o čtyři desetiny.

Sazby hypoték zvýšila o 0,4 procentního bodu Česká spořitelna. Hypotéky s fixací na jeden rok zdražily na 6,74 % p. a., s fixací na tři roky na 6,34 % p. a. a s fixací na pět let na 5,94 % p. a. I přes zdražení Česká spořitelna nepřekročila hranici 7 % a řadí se mezi levnější hypoteční banky na českém trhu.

REKLAMA

O čtyři desetiny zvýšila sazby hypoték s pětiletou fixací i Air Bank. Se sazbou 5,79 % p. a. je po Fio bance, která nabízí sazbu 5,78 % p. a., druhou nejlevnější bankou na poli pětiletých fixací.

Stejný krok učinila také Banka Creditas a UniCredit Bank. Sazby tříletých fixací v Bance Creditas vzrostly na 6,59 % p. a. a sazby pětiletých fixací na 6,29 % p. a. UniCredit Bank zvýšila sazby fixace na tři roky na 6,69 % p. a. Fixace na pět let ponechala UniCredit Bank beze změny na 5,89 % p. a. a je tak mezi čtyřmi bankami, které drží sazby pod šestiprocentní hranicí.

Nejlevněji pořídíte hypotéku ve Fio bance

O něco výrazněji zdražila hypotéky skupina ČSOB, a to o 0,6 procentního bodu. Sazby jednoletých fixací se dostaly za sedmiprocentní hranici na 7,29 % p. a. Sazby hypoték s fixací na tři roky se zvýšily na 6,79 % p. a. a s fixací na pět let na 6,49 % p. a.

Podobně zvýšila sazby i Fio banka. Hypotéky s fixací na jeden rok zdražila o 0,6 procentního bodu na 6,38 % p. a. a s fixací na tři a pět let o 0,7 procentního bodu na 6,08 % p. a., resp. 5,78 % p. a. Fio banka je přes zdražení stále nejlevnější bankou na hypotečním trhu.

O půl procentního bodu zvýšila sazby sledovaných fixací Raiffeisenbank. Hypotéky s fixací na jeden rok zdražily na 7,29 % p. a., s fixací na tři roky na 6,29 % p. a. a s fixací na pět let na 6,09 % p. a.

Moneta zlevnila online hypotéky

Moneta Money Bank jako jediná banka hypotéky zlevnila, a to o 0,2 procentního bodu. Sazby hypoték s fixací na jeden rok klesly na 6,69 % p. a., s fixací na tři roky na 6,59 % p. a. a s fixací na pět let na 6,19 % p. a.

Tyto sazby ale klient získá, pouze pokud si sjedná Hypotéku.cz s garantovaným úrokem přes internet. Základní sazby uvedené v úrokovém lístku začínají na 6,69 % p. a. u pětiletých fixací, u tříletých na 7,09 % p. a. a na jeden rok 7,19 % p. a.

ČNB v novém složení rozhodne o dalším vývoji

Další vývoj sazeb bude záviset na krocích ČNB, která bude poprvé v novém složení rozhodovat o nastavení základních sazeb na začátku srpna. „Všichni nyní budou napjatě vyčkávat na kroky nového vedení ČNB a nasměrování české ekonomiky novým směrem. Ale inflace bude ještě nějakou dobu „řádit“, takže zatím nepočítám s rychlým poklesem úrokových sazeb,“ uvedl Jiří Feix.

„Vypadá to, že sazby ještě porostou, byť pomalejším tempem než v prvním pololetí letošního roku. Vrcholu by mohly dosáhnout na konci letošního roku,“ uvedla Tereza Kaiseršotová, tisková mluvčí Raiffeisenbank.

Poklesu sazeb bychom se mohli dočkat v příštím roce. „Obecně předpokládáme, že by už sazby příliš růst nemusely a v příštím roce by mohly začít zvolna klesat. Vše ale ovlivňují i externí faktory, u kterých je složité predikovat nějaký vývoj,“ uvedl Jakub Heřmánek, tiskový mluvčí Fio banky.

Významnou položkou splátky může být i pojištění, proto se vyplatí srovnání pojištění z více pojišťoven.

Tabulka: Minimální nabídkové úrokové sazby bank (v %) k 15. 7. 2022

Air Bank: Nabízí hypotéky s fixací na 5, 7 a 10 let. Uvedená úroková sazby je od 1,5 milionu korun a při sjednání pojištění schopnosti splácet.

Banka Creditas: Nemovitost musí být pojištěna (volba pojišťovny je zcela na klientovi), splácení úvěru z účtu CREDITAS (vedení i nejčastější služby jsou zdarma). Bez povinného pojištění schopnosti splácet či životního pojištění. Sjednání, zpracování úvěru i online ocenění nemovitosti je zdarma.

Česká spořitelna: Úrokové sazby zohledňují slevu za splácení z aktivního Osobního účtu ČS (Osobního konta ČS) ve výši 0,5 procentního bodu, slevu za sjednané pojištění schopnosti splácet od PČS pro případ smrti, plné invalidity, pracovní neschopnosti a ztráty zaměstnání.

ČSOB: Výše uvedené úrokové sazby platí pro nově poskytnuté hypoteční úvěry po dobu prvního fixačního období. V úrokových sazbách účelových úvěrů do 90 % hodnoty nemovitosti je zahrnuta sleva za splácení inkasem z účtu u ČSOB či Poštovní spořitelny za podmínky měsíčního příjmu na účet ve výši min. 1,5 násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za sjednání pojištění úvěru či pojištění Forte u ČSOB Pojišťovny (tu lze nahradit slevou za splácení inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny v kombinaci s pojištěním nemovitosti u ČSOB Pojišťovny). V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,2 procentního bodu.

Equa Bank: Od začátku roku 2022 je součástí Raiffeisenbank.

Expobank: Expobank již nové hypotéky neposkytuje.

Fio banka: Výše uvedené úrokové sazby jsou minimální, tj. s nejnižší možnou rizikovou přirážkou a s využitím veškerých poskytovaných slev při koupi nemovitosti, pojištěním schopnosti splácet a hypotéce nad 1 milion korun. Výslednou sazbu stanovuje Fio banka, a.s. pro každý hypoteční úvěr individuálně dle konkrétních podmínek.

Hypoteční banka: V úrokových sazbách účelových úvěrů do 90 % hodnoty nemovitosti je zahrnuta sleva za splácení inkasem z účtu u ČSOB či Poštovní spořitelny za podmínky měsíčního příjmu na účet ve výši min. 1,5 násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za sjednání pojištění úvěru či pojištění Forte u ČSOB Pojišťovny (tu lze nahradit slevou za splácení inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny v kombinaci s pojištěním nemovitosti u ČSOB Pojišťovny). V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,1 procentního bodu.

Komerční banka: Minimální výše úrokové sazby po splnění podmínek daných bankou. Sazby pro LTV od 80 % do 90 % jsou o 1 procentní bod vyšší.

mBank: Zvýhodněná sazba zahrnuje slevu 0,65 % p.a. Sleva je poskytnuta klientům s jiným úvěrovým produktem mBank (mPůjčka Plus, mPůjčka Pro nebo kreditní karta mBank), u něhož nedošlo za posledních 6 měsíců k selhání při jeho splácení.

Moneta Money Bank (dříve GE Money Bank): Podmínkou sazby je: Minimální měsíční obrat na účtu MMB 15 tis. Kč, Čerpání úvěru do 3 měsíců od podpisu, Udělení individuální sazby (započtena sleva, kterou dostává více jak 80 % klientů).

Raiffeisenbank: V úrokovém lístku banka uvádí, že sazby úvěrů pro fyzické osoby stanovuje individuálně.

Sberbank: Sazby zahrnují aktivní využívání FÉR konta (jinak +0,4 p.b.) a realizaci pojištění schopnosti splácet (jinak +0,1 p.b.). Sazby jsou platné pro hypoteční úvěry nad 1 milion korun (jinak +0,1 p.b).

UniCredit Bank: Úrokové sazby jsou platné při sjednání placeného pojištění schopnosti splácet úvěr. Hypotéka s LTV od 80 % do 95 % je o 0.5 procentní bod dražší.

Wüstenrot: Od 1. července 2020 je možné sjednat hypoteční produkty Wüstenrot pouze pod značkou Moneta. K tomuto datu došlo ke spojení hypoteční divize Monety a Wüstenrot hypoteční banky pod Moneta hypoteční banku.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Tomáš Trnka

    18 července, 2022

    Sberbank zase začala fungovat? No ne… 😀

    Odpovědět