EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Hana Bartušková

Foto: Shuttestock

21. 09. 2022

0 komentářů

K čemu je předávací protokol při pronájmu bytu

 

Při nastěhování a přejímání nemovitosti je vhodné zaznamenat stav energií a také stav bytu, který se začíná pronajímat. Stejně tak je dobré zaznamenat stav energií a stav předávaného bytu při odstěhování nájemníka. Předejdete tak sporům při vyúčtování a také sporům o rozbité vybavení bytu či jiné škody.

Loading



 

Předávací protokol slouží především jako prevence sporů mezi majitelem bytu a nájemníkem nemovitosti. Je dobré ho mít vyplněný, ať už stojíte na jakékoliv straně. Předávací protokol vám pomůže vyřešit spory s vyúčtováním energií. A také při opravách v bytě. Přičemž protokol nemusí být pouze písemný, jeho součástí můžou být i fotografie nebo dokonce video.

Kdy se vyplňuje předávací protokol?

Předávací protokol není povinnou součástí nájemní nebo prodejní smlouvy, ale je dobré ho vyplnit při předávání nemovitosti. A to jak při pronájmu nemovitosti, tak i při prodeji této nemovitosti. Protokol se sepisuje a podepisuje při fyzickém předání, přičemž stav nemovitosti by měl odpovídat nájemní nebo prodejní smlouvě. Do protokolu se v danou chvíli zaznamenává aktuální skutečný stav.

Předávací protokol se také vyplňuje při ukončení pronájmu, kdy nájemník předává nemovitost zpět majiteli. V tomto případě je možné jen upravit a doplnit původní předávací protokol. Nebo je možné vypracovat zcela nový dokument.

Co by měl obsahovat předávací protokol při pronájmu bytu:

  • identifikaci nájemníka, který přebírá byt,
  • identifikaci majitele bytu,
  • adresu nemovitosti, včetně informace o podlaží a čísle bytu, specifikace nemovitosti, jako například velikost pokojů, počet pokojů apod.
  • popsané vybavení bytu, které zůstává v nemovitosti, tedy elektrospotřebiče, vybavení trvalé a vybavení nábytkem,
  • počet předaných klíčů k bytu, stejně tak i vstupních čipů či přístupových karet,
  • stav měřičů v bytě (voda, elektřina, plyn, teplo),
  • fotografie/video stavu bytu, jeho vybavení a nábytku,
  • součástí předávacího protokolu by měly být i další prostory patřící k bytu, jako například garáž nebo sklepní kóje,
  • datum předání nemovitosti a podpisy obou stran.

Vybavení bytu na předávacím protokolu

Součástí předávací protokolu by měl být seznam vybavení bytu, který zůstává k dispozici nájemníkovi. Protokol tak bude obsahovat seznam nábytku, včetně popisu jeho stavu. Můžou být připojeny i fotografie. A nábytek by měl být co nejpodrobněji popsán, včetně případných závad na nábytku.

REKLAMA

Podrobně byste měli popsat i další vybavení, které je v bytě trvale. Jako například vybavení koupelny, záchody, kuchyně, včetně vestavěného nábytku. V předávacím protokolu by měly být uvedeny i elektrospotřebiče, je vhodné je uvádět včetně čísla modelu, aby třeba nedošlo k tomu, že nájemník vymění novou televizi za starou nefunkční.

Závady a jiné na předávacím protokolu

Součástí protokolu by mělo být i sepsání závad v bytě. Například praskliny v omítce, vlhké zdi, prasklé dlaždičky, poškozené parkety a podobně. Přičemž nemovitost by měla být uvedena do stavu domluveného v nájemní/prodejní smlouvě. Pokud jsou tyto závady poté zaznamenány do předávacího protokolu, může být majitel povinnen tyto závady odstranit v dohodnuté době. Nebo naopak v předávacím protokolu nájemník stvrzuje, že se závadami souhlasí.

Pokud jsou závady objeveny při ukončení pronájmu, tak by tyto závady měly být zaznamenány i v původním předávacím protokolu. Pokud tomu tak není, tak nájemník je zodpovědný za odstranění daných závad. Případně se na jejich uhrazení a náhradu škody použije jeho jistina, která se poté nevrací. Záleží na nájemní smlouvě, kde by toto mělo být ošetřeno a jasně specifikováno.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

zakázat v nájemní smlouvě

Co vám může majitel bytu zakázat v nájemní smlouvě?

I když může mít majitel spoustu požadavků, jak by měl nájemník používat nebo naopak nepoužívat jeho nemovitost, tak dle občanského zákoníku nemá právo řadu věcí zakázat. Například nemůže ovlivnit, jestli bydliště v dané nemovitosti nahlásíte jako trvalé bydliště nebo vám nemůže zakázat chovat v bytě zvířata. A je něco, co vám majitel může zakázat v […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

02. 11. 2022

Co zařídit při konci pronájmu

Co zařídit při stěhování z pronájmu

Nájemní vztah se řídí nájemní smlouvou a také občanským zákoníkem, který upravuje základní podmínky pro nájemní vztah. Tento vztah končí ukončením smlouvy, která byla uzavřena na dobu určitou, nebo podáním výpovědi. Přičemž výpověď může být ze strany majitele nemovitosti i ze strany nájemníka.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

07. 06. 2022

Příjem z pronájmu bez daňového přiznání, aneb kdy je příjem z pronájmu osvobozen od daně z příjmu a kdy nemusíte platit daň.

Kdy není nutné podávat daňové přiznání, i když máte příjem z pronájmu?

Příjem z pronájmu je příjem dle §9 zákona o daních z příjmu a jako takový musí být uveden v daňovém přiznání a zaplacena z něj daň z příjmu. Pokud jste loni realizovali příjem z pronájmu, tak vám zaměstnavatel nesměl provést roční zúčtování daně a musíte podat do 1. dubna (2. května elektronicky) daňové přiznání.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

03. 03. 2022


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *