EUR 25.265

USD 23.672

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.672

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 03. 2022

0 komentářů

Každý druhý dokončený byt je připojen na plyn, problém se zdražováním se týká stovek tisíc lidí

 

Problém s výrazným zdražováním plynu, jehož ceny v posledních týdnech atakují rekordní hodnoty, mohou mít stovky tisíc domácností. Každý druhý byt dokončený od roku 2000 je totiž připojený na plyn. Více závislé jsou na něm bytové domy, naopak rodinné domy od plynu v posledních letech ustupují, vyplývá z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Česko je přitom takřka stoprocentně závislé na dodávkách ruského plynu, které mohou být kdykoliv přerušeny.

Loading



 

V Česku se od roku 2000 podle ČSÚ dokončilo celkem 545 592 nových bytů. Více než polovina z nich (302 351 bytů, 55,42 procenta) je připojeno na plyn, ať už přímo na plynovodní síť nebo lokální zásobník plynu. Mnohem více jsou na této komoditě závislé byty v bytových domech. Takřka dvě třetiny (63,41 procenta) bytů v bytových domech dokončených v loňském roce je připojena na plyn. Tento podíl se v posledních letech příliš nezměnil, v roce 2000 bylo na plyn připojeno 67,58 procenta nově dokončených bytů v bytových domech.

Naopak rodinné domy se závislosti na plynu postupně zbavují. Zatímco ještě v roce 2000 nebyl na plyn napojen jen zhruba každý čtvrtý dokončený byt v rodinném domě (27,85 procenta), loni už to bylo 66,5 procenta dokončených bytů v rodinných domech.

Mnohé domácnosti plyn využívají hlavně k vaření, ohřevu teplé vody a topení. Taková kombinace se však vzhledem k aktuálně rostoucím cenám zemního plynu výrazně prodraží. Hlavní dodavatelé už avizovali zdražování v řádu desítek procent, což v případě bytů znamená zásah do rodinného rozpočtu v řádu tisíců korun. Spotřeba plynu v rodinném domě pak zatíží rodinný účet i desítkami tisíc korun navíc.

Moc možností, jak v současné době ušetřit, ale domácnosti nemají. Změnou dodavatele si příliš nepomohou, ceníky mají srovnatelné. A zdražují všichni bez výjimky. Domácnosti mohou zkusit ještě více omezit plýtvání a zbytečné vytápění. Hlavní radou je zamezit tepelným ztrátám. Nejdůležitější je správné větrání, hlavně v zimě není potřeba nechat okno dlouho otevřené. Stačí důkladné, ale rychlé vyvětrání. Částečně pomůže také zastínění oken žaluziemi či závěsy, nesušení prádla přímo na topení a jeho pravidelné odvzdušňování.

REKLAMA

Spotřebu dokáže regulovat také instalace chytrého termostatu, který sníží teplotu v časech, kdy v bytě nikdo není. Topení se ale nesmí úplně vypnout, protože pak by stěny úplně prochladly a musely by se déle vyhřívat. Úplně postačí snížení teploty o pár stupňů a nepřetápět byt ani v případě, že jsme doma. Každý stupeň nad 20 až 21 stupňů doporučených pro obytné místnosti znamená nárůst spotřeby až o šest procent. Chytré termostaty dokáží regulovat teplotu rozdílně pro jednotlivé místnosti bytu. Ne všude se musí topit stejně. Záleží i na denní době.

Autor: Evžen Korec, Generální ředitel a předseda představenstva Ekospol

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *