EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Kde se bude v roce 2021 zvyšovat daň z nemovitosti?

 

Daň z nemovitosti je místní daň, která je příjmem rozpočtu obce. Výše daně je odvozena od podlahové plochy nemovitosti, místního a základního koeficientu. Přičemž úpravou místního koeficientu můžou obce daň libovolně zvyšovat, nebo snižovat. Které obce budou v lednu 2021 daň z nemovitosti zvyšovat?

Loading



 

Kde poroste v roce 2021 daň z nemovitosti?

  • Strakonice
  • Havlíčkův Brod
  • Prostějov
  • Slavkov

Daň z nemovitosti poroste díky úpravám koeficientů ve Strakonicích, radnice vidí v této dani zdroj pro financování údržby města. V Havlíčkově Brodě poroste daň pouze u některých nemovitostí, a to u těch, které budou nově zařazeny mezi podnikatelské nemovitosti, půjde například o garáže nebo o stavby určené pro individuální rekreaci. Stejně tak poroste daň i jen pro někoho v Prostějově, ve vybraných částech města se dosud platný koeficient 1,6 zvyšuje na 2,5. Daň pak pro všechny poroste ve Slavkově u Brna.
Celkově tak místní samosprávy nesáhly k výraznému zvyšování daně z nemovitosti, ta poroste pouze v několika málo městech a pouze okrajově. Přičemž ale platí, že právě daň z nemovitosti by mohla financovat výpadek příjmů v důsledku zrušení superhrubé mzdy a výpadku příjmů ze státního rozpočtu. Je tak možné, že obce budou ke zvýšení daně z nemovitosti sahat více v příštích letech tak, aby kompenzovaly tyto výpadky v důsledku koronavirové epidemie.

Zvýšení daně je automatické

Zvýšení daně se poplatník většinou dozví až z předpisu pro platbu daně, které zasílají finanční úřady během dubna a května. Při zvýšení daně není nutné podávat daňové přiznání, zvýšení je automatické pro všechny poplatníky místně příslušné dle nemovitosti. Daňové přiznání k nemovitosti musí podat pouze poplatník, který nově nabyl nemovitost.

Kdy se platí daň z nemovitosti

Daň z nemovitosti je splatná do konce května každého roku, platí se na daný kalendářní rok. Daň platí poplatník, který je uveden jako majitel nemovitosti k 1. lednu daného roku. Pokud je daň vyšší než 5 000 Kč, tak poplatník může tuto zaplatit ve dvou splátkách, k 31. květnu a k 30. listopadu. Nic mu ale nebrání zaplatit vše najednou v květnové splátce.
Daň z nemovitosti je možné platit převodem, daňovou složenkou, hotově na pokladně finančního úřadu nebo běžnou složenkou. K platbě daně z nemovitosti se také můžete přihlásit prostřednictvím SIPO na České poště.

Osvobození od daně z nemovitosti

Dle zákona o dani z nemovitosti můžou obce osvobodit poplatníky od platby daně z nemovitých věcí. A to z důvodu mimořádné události. V souvislosti s koronavirovou pandemií byl seznam těchto mimořádných událostí rozšířen také o situaci epidemie. Obce tak můžou poplatníka osvobodit od placení daně na pět let v případě:

REKLAMA

  • povodně,
  • vichřice,
  • extrémního sucha,
  • pandemie,
  • opatření vyvolaném krizovými opatřeními podle krizového zákona
  • nebo průmyslové havárie.

Obec musí osvobození vymezit v závazné vyhlášce. Přitom může nemovitosti od daně osvobodit plošně, nebo jmenovitě. Daň pak může být prominuta celkově, nebo jen částečně. Daná vyhláška musí být vyhlášena nejpozději do 31. března roku následujícího po roku, kdy k mimořádné události došlo. Přičemž od daně můžou být osvobozena i již uplynulá období.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Inflační koeficient

Co je to inflační koeficient u dani z nemovitých věcí

Konsolidační balíček platí od ledna letošního roku. V jeho rámci došlo k růstu daně z nemovitosti, která průměrně vzrostla téměř na dvojnásobek. Přibyla navíc povinnost platit daň z nemovitosti dle toho, jak je nemovitosti zapsaná v katastru. A řadě domácností mohla daň z nemovitosti citelně stoupnout. To ale není konec zvyšování daně z nemovitosti. Od […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 02. 2024

Zvýšení daně z nemovitosti 2024

Zvýšení daně z nemovitosti v roce 2024

Pro rok 2024 byl přijat konsolidační balíček, který kromě jiných daní mění i výši daně z nemovitých věcí. Zvyšuje koeficient, navíc zavádí úpravu daně z nemovitosti podle inflace. Řada měst také plánuje měnit místní koeficienty a upravovat daň z nemovitosti místně. Jak se tedy tato daň zvýší v roce 2024?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

20. 12. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *