EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Termín po platbu daně z nemovitých věcí? Do 1. června, nebo taky později

 

Daň z nemovitosti je splatná každý rok do konce května. Letos vzhledem k mimořádné situaci a koronavirové epidemii budou finanční úřady vstřícné k žádosti o prodloužení termínu.

Loading



 


Daň z nemovitosti je místní daní, kterou odvádíte finančnímu úřadu dle místa nemovitosti. Daň je splatná každý rok, vždy do konce května, a je příjmem místního rozpočtu obce, ve kterém se nemovitost nachází. Sazba daně z nemovitosti je poměrně komplikovaná, vychází z účelu nemovitosti, její celkové plochy a z koeficientů, které můžou upravovat místní samosprávy.
Také si přečtěte: Kde se v roce 2020 zvyšovala daň z nemovitosti

Složenka pro daň z nemovitosti

Daň z nemovitých věcí je možné zaplatit: hotově na pokladně finančního úřadu, převodem na účet, daňovou složenkou či běžnou složenkou nebo přes SIPO. Pokyn k platbě daně by vám měl přijít ke každé nemovitosti, u které platíte daň. Pokud máte nemovitosti v jednom kraji, přijde vám souhrnný pokyn pro všechny tyto nemovitosti. Pokud máte nemovitosti v rozdílných krajích, tak vám přijde více pokynů (pro každý kraj) a daň platíte vždy na jiné číslo účtu, protože daň z nemovitých věcí se odvádí na účet krajského finančního úřadu.

Složenky a pokyny k platbě rozesílala finanční správa už od půlky dubna, přičemž platí, že nejpozdějším datem pro obdržení pokynů je 25. květen. Pokud do této doby nedostanete pokyn k platbě, stále jste povinni do konce května daň zaplatit. Pokyn hledejte u svého krajského finančního úřadu. Pokud jste se loni či letos stěhovali, je možné, že vám pokyn přišel na starou adresu. Pokud víte, kolik je pro vás povinná daň z nemovitosti, můžete ji zaplatit podle toho, jak jste ji platili loni.

Jak zaplatit daň z nemovitosti

Daň můžete platit hotově, převodem, poštovní poukázkou nebo přes SIPO. Pokud máte platbu zadanou přes SIPO, proběhne automaticky přes SIPO. Platba hotově není v současné koronavirové situaci doporučována. Pokud platíte převodem na účet finanční správy, tak tato platba je zpoplatněna dle sazebníku vaší banky. Zdarma pak můžete platit na poště při použití daňové složenky. Na poště můžete daň z nemovitosti zaplatit i běžnou složenkou, v takovém případě se poplatek řídí ceníkem České pošty.

Do kdy zaplatit daň z nemovitých věcí

Splatnost daně je vždy do konce května daného roku. To platí pro vyměřenou daň, která je nižší než 5 000 Kč. Při vyšší dani je možné tuto zaplatit ve dvou splátkách, první je splatná do 31. května, druhá do 30. listopadu, v tom případě vám dojdou dvě složenky pro daná data splatnosti. Pokud ale chcete, můžete obě splátky zaplatit v květnu najednou.

REKLAMA

  • 31. května je v roce 2020 v neděli. Daň z nemovitých věcí je splatná hned následující pracovní den, tedy v pondělí 1. června.
  • 30. listopadu je v roce 2020 v pondělí, v tento den je splatná druhá splátka daně z nemovitých věcí za rok 2020.

S ohledem na současnou mimořádnou situaci doporučuje Finanční správa v případě potřeby zažádat o odklad splátky daně z nemovitých věcí, žádost je v současné situaci bezplatná. Pokud ale platíte malou daň, v rámci stovek korun, je možné se jen opozdit s platbou. Vznikne tak sice nedoplatek na dani, ale ten nebude do konce srpna 2020 vymáhán.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Inflační koeficient

Co je to inflační koeficient u dani z nemovitých věcí

Konsolidační balíček platí od ledna letošního roku. V jeho rámci došlo k růstu daně z nemovitosti, která průměrně vzrostla téměř na dvojnásobek. Přibyla navíc povinnost platit daň z nemovitosti dle toho, jak je nemovitosti zapsaná v katastru. A řadě domácností mohla daň z nemovitosti citelně stoupnout. To ale není konec zvyšování daně z nemovitosti. Od […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 02. 2024

Zvýšení daně z nemovitosti 2024

Zvýšení daně z nemovitosti v roce 2024

Pro rok 2024 byl přijat konsolidační balíček, který kromě jiných daní mění i výši daně z nemovitých věcí. Zvyšuje koeficient, navíc zavádí úpravu daně z nemovitosti podle inflace. Řada měst také plánuje měnit místní koeficienty a upravovat daň z nemovitosti místně. Jak se tedy tato daň zvýší v roce 2024?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

20. 12. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *