EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Monika Lukešová

26. 09. 2013

3 komentáře

Klientům H-Systemu zbyly oči pro pláč. Exmanažeři trestu uniknou

 


 

V důsledku té amnestie je anulován odsuzující rozsudek nad manažery, to znamená, že se vyhnou své povinnosti zaplatit škodu, protože v civilním řízení bez odsuzujícího rozsudku je to nevymahatelné,“ reagovala na verdikt právní zástupkyně poškozených Hana Marvanová.

Podle ČT24 by totiž při podání civilní žaloby poškození museli prokazovat vinu exmanažerů, v případě neúspěchu by pak ale museli platit velmi vysoké náklady řízení, tedy i náklady na právníky obhajující amnestované manažery. „Já se domnívám, že po poškozených nelze chtít, aby nesli toto důkazní břemeno s rizikem, že ještě budou platit peníze,“ uvedla advokátka.

H-System: Blamáž na klienty

H-System byl podvodný developerský projekt, který v roce 1993 začala lákat klienty výstavbou levných domků. Zádrhel byl ale v tom, že lidé museli složit peníze ještě předtím, než společnost zahájila stavbu. Z většiny rodinných domků ovšem zbyly jen základové desky – a společnost v roce 1997 zkrachovala.

Klienti, kteří byli okradeni, se před lety smířili se ztrátou, založili Stavební bytové družstvo Svatopluk a domy dostavěli. Do celého projektu nainvestovali dalších téměř 100 milionů korun, domy zkolaudovali a zabydleli. Jenže správce konkurzní podstaty se změnil a v březnu tohoto roku šel projekt do dražby bez ohledu na následnou dostavbu.

Kauza skončila, viníci mohou jásat

Nejvyšší soud sice neobnovil případ třech obviněných exmanažerů společnosti, ale soudci prý neměli na výběr. „Těch osm let tam skutečně bylo a amnestie tak, jak byla napsaná, sedí. Není žádný prostor, aby soud případ vrátil k trestnímu řízení,“ řekl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig. Amnestie Václava Klause totiž zahrnuje všechny případy, které leží soudcům na stolech déle jak osm let.

REKLAMA

V roce 2011 za účast na podvodu s levným bydlením dostali tři aktéři podmíněné tresty a měli navíc splácet vzniklou škodu. Jenže proti rozhodnutí vrchního soudu podal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman dovolání k Nejvyššímu soudu. V prosinci roku 2012, tedy měsíc před Klausovou amnestií, soud rozhodl, že tresty jsou nepřiměřeně nízké a věc vrátil do Prahy.

Hlavní aktér podvodného projektu Petr Smetka si sice odpykává 12 letý trest odnětí svobody, ale zbylí podvodníci trestu už definitivně uniknou. Lidem, kteří pod vidinou levného bydlení skočili na lest, se tak svých peněz ani domů už nedočkají.

Tehdy bylo poškozeno skoro 1 100 lidí a vzniklá škoda dosahovala miliardy korun. Odškodnění se dovolávaly jen čtyři stovky z nich. Ke konci roku 2011 dostali poškození v porovnání s milionovou ztrátou jen drobné. Z konkurzu H-Systemu tehdy byly vyplaceny desítky tisíc korun.  

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Starší rodinné domy zřejmě dosáhly svého cenového dna

Ceny starších rodinných domů jsou meziročně nižší o jedno až deset procent. Analýza společnosti FérMakléři.cz ukázala největší zlevnění metru čtverečního v Hradci Králové, a to o 6700 korun za m2. Lidé tak v tomto městě mohli koupit starší dům o rozloze 150 m2 o zhruba jeden milion korun levněji. V Brně šly ceny dolů o 7 procent, v Praze […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 11. 2023

jak získat číslo popisné

Kde a jak získat číslo popisné?

Dostavěné rodinné domy a jiné stavby, pro jejichž výstavbu je nutné stavební povolení nebo ohlášení, musíte označit číslem popisným (resp. evidenčním). Žádost o přidělení čísla se podává prostřednictvím stavebního úřadu příslušnému úřadu obecnímu. Co do žádosti uvést a jak dům následně označit?

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

19. 10. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • pucák

    26 září, 2013

    Nemôžem sa vyjadriť k predmetnej kauze, ani nemám dosť informácií o nej, ani mi to neprináleží, a na to sú ozaj súdy, ale pozriem sa na vec zo širšieho hľadiska. Český exprezident bol, je a vždy bude len gauner, aj vtedy keď bol zaryty antikomunista aj vtedy keď „bil bandu“ s komunistami a iba tak stal sa prezidentom. A jeho januárová amnestia, to je len taká čerešnička na torte.

    Odpovědět

  • Pavel

    26 září, 2013

    kdo je gauner je Vám hned jasno. M.j. Smetka byl odsouzen na 12 let uznán vinným a marvanová mohla po něm vysoudit náhradu všem postiženým. Nějak se jí nedaří. Proč asi?

    Odpovědět

  • Vondrouš Software

    28 září, 2013

    Nedaří se asi zejména proto, že kde nic není, ani smrt nebere.

    Odpovědět