EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Milan Vodička

22. 02. 2021

2 komentáře

Komentář: Hypoteční šílenství v Česku pokračuje

 

Z pohledu hypoték máme za sebou rekordní rok (2020), ale i rekordní leden (2021). Lidé prahnou po novém bydlení, ale i po refinancování starších hypotečních úvěrů s méně výhodnými podmínkami. Tlak v kotli zvyšují nízké úrokové sazby (Fincentrum Hypoindex v lednu 2021 -1,94 % p. a.), ale také rozvolnění podmínek ČNB (uvolnění limitu LTV na 90 % a zrušení dluhových limitů DTI a DSTI), převis poptávky a nekončící růst cen nemovitostí.

Loading



 

Vítězové a poražení hypotečně realitní rallye

Proto, abychom pochopili, kdo a proč jsou skuteční vítězi a poražení dnešní doby, je potřeba vrátit se několik let zpátky. Stále si totiž opakuji slova jednoho z významných developerů, který mi sdělil v rozhovoru už v roce 2016 následující: „Je ale pravda, že vzhledem k chaotické legislativní situaci u nás, nedostatečné ochraně investorů a paralýze přípravy nových projektů, se daleko více soustředíme na trh v Německu. Dokonce i na Slovensku je z našeho pohledu proces povolování staveb transparentnější a rychlejší než u nás. Pro Českou republiku, a zejména pro Prahu, je tento vývoj do budoucna nebezpečný. Situace zatím neodvratně spěje k tomu, že již brzy na trhu nebude dostatečná nabídka nových bytů. To uměle zvýší ceny, zhorší dostupnost vlastnického bydlení. Nakonec chyby politiků a úředníků zaplatí lidé ve vyšších cenách bytů.“
No a přesně to se stalo. Akorát ceny nejsou vyšší, ale astronomické. To, že realitní chuť v Česku i přes ekonomickou krizi neopadá, je rovněž zásluhou nízkých úrokových sazeb u hypoték, ale také nezlomnou touhou Čechů po vlastním bydlení, což je velmi rozumné a také nejlepší zajištění na důchod.

A vítězem se stává…

Jasnými vítězi této rallye jsou developerské společnosti a vlastníci jakékoli nemovitosti, kterým se majetek nadprůměrně zhodnotil. Developeři dosud prodali cokoli a za jakékoli ceny. To jim ale nemůže mít nikdo za zlé. Přizpůsobili se realitě, vysoké poptávce, omezenému a zdlouhavému povolování nových projektů a prostě zvyšovali ceny. Udělal by to každý z nás. Takový je prostě kapitalismus.
Na konci pomyslné výsledkové listiny skončili s propastnou ztrátou mladé rodiny s dětmi. Pro které jsou bez pomoci rodičů některé lokality (zejména Praha, ale i řada velkých a větších měst) zcela nedostupné. A bylo by ještě hůř, pokud by ČNB nezrušila v případě hypotečních úvěrů řadu omezujících pravidel.
Mohl bych okomentovat umístění dalších subjektů – bank, stavebních spořitelen, investorů do nemovitostí, krátkodobých i dlouhodobých pronajímatelů, místní samosprávy, stavebních firem, státního rozpočtu, městských a obecních rozpočtů apod. To si nechám na jindy.
Závěrem bych chtěl zmínit skupinu lidí, kteří získali pověstné Pyrrhovo vítězství. To jsou ti, kteří se snaží vytvářet ze slova developer sprosté slovo, ti, kteří neodůvodněně blokují novou výstavbu (a nejde jen o byty), ti, kteří budou všechno a všechny jen kritizovat. Ve svém bojovém zápalu za „správnou věc“ si totiž neuvědomují, že i jejich děti a vnoučata budou jednou chtít vlastní bydlení.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Jiří Pácal

    24 února, 2021

    Máme 4 mil. domácností, celkem 4,4 mil. bytových jednotek a ročně se prodá v ČR zhruba 50 – 80tis. jednotek. Mě to jako prahnutí po novém bydlení nepřipadá a nikdy nepřipadalo. Kolik procent bytů ročně změní majitele? Na prstech jedné ruky …. vč. Prahy. Nárůst vlastnického bydlení (typický pro východní země, ne západní) byl dám hl. rozdávání bytů nájemníkům, převody z družstev. bytový trh se moc nehýbe, potřebujeme daleko více transakcí, ale pro nás je typické na nemovitostech sedět, ne je prodávat a kupovat.

    Odpovědět

  • Petr Pavelka

    29 dubna, 2021

    Je to nebotycna svinarna.
    Developery netezi ze sve tvrde prace, anebo z inovativnosti, ale z nizkych urokovych sazeb a ze spatne regulace. Je to snad nejvic neprimo dotovany sektor ze vsech.
    Logickym krokem by bolo zavedeni dane z jejich zisku 50%.

    Odpovědět