EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Petr Zámečník

28. 03. 2013

9 komentářů

Které stavební spoření pořídit dětem?

 


 

Mezi lidmi stále panuje utkvělá představa, že stavební spoření je tím nejlepším finančním produktem, jaký mohou mít. Státní příspěvek vnímají jako část peněz, které dostanou ze zaplacených daní zpět, a proč by měly státu daně nechávat. Již nevidí, že tyto peníze stát nemá, ale musí si je půjčovat.

Stavební spoření není oblíbené jen u laické veřejnosti. Dotaz na to, které je pro novorozeně nejlepší, aby mělo „něco do začátku v dospělosti“, jsem obdržel od dvou lidí, kteří mají blízko k ekonomii – od člověka pracujícího v marketingu a od profesora ekonomie. Proč stavební spoření není pro děti vhodné? A co jiného jim nabídnout?

Nabídka stavebních spoření pro děti

Stavební spořitelny zvýhodňují smlouvy o stavebním spoření pro děti. Největší stavební spořitelna – ČMSS – má do 31. 3. 2013 akci pro děti, která cílí přímo na rodiče sloganem: Hledáte příležitost, jak svému dítěti připravit finance pro vstup do dospělosti? Uzavřete pro něj v období 1. 1. až 31. 3. 2013 smlouvu o stavebním spoření a získejte navíc prémii až 1000 Kč (při cílové částce 200 000 Kč).“

Je-li uzavřeno u Lišky stavební spoření pro nezletilého do 18 let věku a zaplacen celý poplatek za zřízení smlouvy (1 % z cílové částky) do konce dubna, stavební spořitelna připíše „prémii“ ve výši poloviny zaplaceného příspěvku. Při splnění podmínek spoření 9 let je připsáno úročení ve výši až 3,15 %. K tomu ale musí pravidelně měsíčně spořit 0,5 % cílové částky nebo alespoň 2 000 Kč (lze i předem předplatit).

Modrá pyramida cílí na novorozeňata spořením Mopísek: Tento produkt je vhodným a promyšleným dárkem při narození dítěte, vstupu dítěte do školy apod.“ Smlouva je pro děti do 10 let uzavřena bez poplatku na cílovou částku 150 tis. Kč. Úročení vkladů činí 2 %. Nabídka platí do 30. 6. 2013.

REKLAMA

Raiffeisen stavební spořitelna nenabízí aktuálně pro děti žádnou slevu ani akci, přesto si neodpustila mezi důvody uzavření spoření uvést: „Naspořené prostředky můžete využít například na financování nového nebo rekonstrukci stávajícího bydlení. Můžete si také vytvořit finanční rezervu nebo dětem usnadnit start do života.“ Úročení vkladů dosahuje 2 %.

„Dětem usnadníme start do života,“ hlásá i Stavební spořitelna České spořitelny. Navíc rodičům ukazuje přehlednou tabulku, kolik dětem naspoří při pravidelném spoření až do 18. roku věku dítěte. A pokud nebudou číst pozorně poznámku psanou drobným písmem u nenápadné hvězdičky, budou nemile překvapeni – částky, kolik dětem naspoří, neobsahují zdanění úroků (aktuálně 15 %) ani „úhrady spojené se stavebním spořením“, tedy poplatky za zřízení smlouvy a za vedení účtu či výpisy… Spořitelna nabízí na vklady bezkonkurenční úrok ve výši 2 %“.

Wüstenrot – stavební spořitelna má nabídku, která je „ušitá na míru“ všem, kteří chtějí nebo potřebují vytvořit finanční rezervu pro budoucí potřeby svých dětí.“ U stavebního spoření Kamarád a Kamarád+ spořitelna odpouští poplatek za sjednání smlouvy (skutečně odpouští, nevrací ho po zaplacení na účet stavebního spoření, ovšem i tak musí klient vložit během 4 měsíců na účet alespoň 1 500 Kč, resp. 3 000 Kč). Cílová částka je u první varianty 150 tis. Kč, u druhé 300 tis. Kč. Úroková sazba je i u této spořitelny 2 %.

Proč stavební spoření není pro děti vhodné

Stavební spoření nabízí nejčastěji úrok 2 % z vkladů. Výjimkou je ČMSS, u níž ale klient musí buď předplatit pravidelné spoření, nebo spořit skutečně pravidelně – a nevynechat za žádných okolností. I tak na 9letém horizontu dosahuje zhodnocení 3,15 %.

REKLAMA

Úroky jsou zdaněné aktuálně 15% sazbou daně z příjmů. Stačí jediný zákon a sazba se může změnit. S největší pravděpodobností přitom nepůjde o změnu směrem dolů. Ostatní podmínky smlouvy přitom zůstávají stejné.

Ano, ke smlouvě je připisován státní příspěvek. Zatím. Na základě usnesení Ústavního soudu se ale může kdykoli změnit. Nebo zrušit. Navíc jeho příspěvek k celkovému zhodnocení u dlouhodobých smluv není nikterak převratný – při spoření 18 let a úhradě poplatku za zřízení smlouvy s cílovou částkou 500 tis. Kč činí efektivní zhodnocení při pravidelném spoření 2,38 %. Ano, lze ušetřit při „dětských slevách na poplatku“… pak ale nestačí spořit jen na jednu smlouvu, ale je třeba po čase uzavřít novou.

Průměrná míra inflace od roku 1997 do roku 2012 dosahovala 3,45 %. To je více, než nabízí zhodnocení stavebního spoření včetně státního příspěvku. I pokud spočítáme průměrnou inflaci pouze od roku 2000, dosahuje 2,64 %. Navíc za uplynulý rok činila inflace 3,3 % a ani budoucí výhled není optimistický.

Když ne stavební spoření… co tedy?

Spořit novorozencům na „start do života“ v 18 letech je běh na dlouhou trať. V takovém případě je důležité hledět především na výnos, který by měl být dlouhodobě nad mírou inflace, nikoli pod ní. Pro dlouhodobé spoření se nabízejí zejména akciové fondy a pro lidi obávající se rizika fondy životního cyklu s cílovým horizontem blízkým dospělosti dětí.

REKLAMA

Tip: Nebojte se akciových fondů: Vyplatí se to!

Častá námitka proti tomuto řešení je: Vždyť je to rizikové! Nechceme utrpět ztrátu! Jistě. Ale záleží na úhlu pohledu na riziko. Akciové trhy od svých vrcholů před začátkem stále se vlekoucí „krize“ se již vrátily ke svým maximům. Po pěti letech. Investiční horizont přitom činí 18 let. Nyní mají možnost opět růst… či kolísat. Z historického pohledu, který ovšem nezaručuje budoucnost, vyplývá, že akciové trhy rostly v průměru navzdory krizím přibližně o 8 – 10 % ročně.

Jiný úhel pohledu: Stavební spoření není rizikové? Ale kdeže! Výnos je nejistý. Státní příspěvek i zdanění se může změnit. Co je ale větším rizikem, je inflace. Vklady na stavebním spoření reálně ztrácejí. A pokud inflace povyskočí, ztratí ještě víc. Při současných podmínkách stavebního spoření a při současné inflaci nabízí stavební spoření jedinou jistotu: Jistotu ztráty.

Je lepší nejistý výnos, nebo jistá ztráta?

Loading

Vstoupit do diskuze 9 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024

stavební spoření 2024

Vyplatí se stavební spoření v roce 2024?

V rámci konsolidačního balíčku byla opět snížena podpora stavebního spoření. Přítom ale už v minulých letech víceméně platilo, že šlo o velmi konzervativní formu spoření/investice. Která nedokázala porazit ani inflaci a to ani po započtení státní podpory. Jak je to se stavebním spořením nyní? Vyplatí se a pro koho?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

05. 02. 2024

Další ročník programu Nová zelená úsporám odstartoval

Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP ČR) tento týden po letní pauze spustil příjem žádostí o dotaci do nové etapy populárního programu Nová zelená úsporám (NZÚ). Pro žadatele je připraveno mnoho novinek včetně několika podprogramů, které reagují především na růst životních nákladů v podmínkách ekonomické krize.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

05. 10. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • poradce001@seznam.cz

    29 března, 2013

    Zajímavou možností investice je také spoření do investičního zlata (jednorázově nebo pravidelně). Pokud máte zájem o informace tak mi napište email.

    Odpovědět

  • Radek

    2 dubna, 2013

    Kde berete predstavu, ze investicni horizont je 18 let?
    Stavebni sporeni pro decko si bereme na 6 let (a ne na 18) s cilovkou do 200 000. Idealne vypocteny cilovy zustatek je tedy 120 000.
    Misto akciovych fondu investujeme rovnou do akcii.

    Odpovědět

  • Kolemjdoucí

    12 srpna, 2013

    Radku, přesně tak. Ale to by pak nešlo napsat, že není výhodné nikdy. Jediné s čím se dá souhlasit je, že nejspíš ty peníze stát nemá. Otázkou je proč je nemá, ale to je dlouhou a nesmyslnou debatu.

    Odpovědět

  • besik33

    21 září, 2013

    mam dlouhodobe osobni zkusenosti z celou radou finacnych produktu:

    Stavbeni sporeni ma smysl ale je potreba ho uzavrit na 6let a ne tady uvadenych 18let. Po 6 letech je efektivni urok cca 5.6%. Tato variant 6 let je sporeni kratkodobe a efektivni nad hodnotou inflace.

    Samozrejme akcie mohou dat vic ale v horizontu 6 let jsou znacne rizikove . . .

    Takove clanky dle meho dokazu vyplodit pouze lidi ktery vychazeji z ucebnic a krasnych grafu . . . ja osobne jsem zazil mimo jine akciove fondy kde 10lety zisk je presne na 0% a jiny znam znamy ktery investoval primo do akcii tak je nechal v americke krizi.

    Reci o kvalitnich akciich atd si nechte pro nekoho jineho . . . nebot zrovna kdyz jsem se drzel striktne rad poradcu tak jsem dopadnul nejhure. Prece jen poradci jsou placeny od toho aby vydelavali na svoji firmu a ne pro sve klienty.

    Odpovědět

  • Josef Šourek

    4 října, 2013

    Vnučce je 15 měsíců, chtěl bych pro ni zařídit nějakou investici.

    Odpovědět

  • Radek

    4 října, 2013

    Hlavně ne stavební spoření. Optimální by byl buď nějaký akciový fond, nebo fond životního cyklu. Do 18 let má dlouhý časový horizont a na to stavební spoření je naprosto k ničemu.

    Odpovědět

  • JaCi

    11 listopadu, 2013

    Dostal jsem se sem nahodou kdyz jsem neco hledal… A kdyz vidim blavoly a nepresnosti co se tu pisou, uz sem zase dlouho nevlezu. Kdyz uz autor nema prehled o tom co pise, mohl by si alespon otevrit stranky produktu co popisuje a nepsat blbosti ??

    Odpovědět

  • Dochy

    5 ledna, 2017

    Náhodou jsem sem zavítal když jsem hledal porovnání stavebních spoření. V něčem má autor pravdu, v něčem myslím že ne. Ale ta anketa na konci článku je postavena jednoznačně demagogicky a jak odpovídám na kdeco, tak na tuto anketu můžu odpovědět jedině zde. Tato anketa je pouze vtip. A pěkně blbej.

    Odpovědět

  • dalibor

    29 listopadu, 2018

    Nedávno se nám narodila dcerka a rozhodli jsme se, že jí budeme nějaké menší částky spořit už od narození. Vybírali jsme tedy pečlivě, kam peníze dávat a nakonec nám jako nejlepší volba přišlo stavební spoření od https://www.burinka.cz/stavebni-sporeni/ , které má poměrně vysoké zhodnocení a navíc je díky státní podpoře jistotou, že investované peníze dcerka v plnoletosti opravdu dostane.

    Odpovědět