EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Kuriózní zadlužení: Půjčka na plastiku i na psí výstavu

 


 

Nejčastěji si lidé půjčují na rekonstrukci, či pořízení nového bydlení, případně na nové auto. Obvyklé je i zadlužení kvůli domácím spotřebičům, elektronice nebo nábytku. Jenže život přináší různé překážky, které by mohla vyřešit finanční náplast.  

Naše úvěry jsou sice bezúčelové a klienti mohou peníze použít na cokoliv, někdy se nám ale sami pochlubí, na co peníze chtějí použít. A občas se stane, že se skutečně nestačíme divit,“ říká marketingový ředitel PROFI CREDIT Ondřej Šmakal. Společnost nedávno sestavila žebříček pěti nejkurióznějších úvěrů za rok 2013.

Na prvním místě se umístila půjčka na dovolenou pro tchýni. Mladí manželé s ní sdíleli společnou domácnost, ale potřebovali se jí alespoň na týden zbavit a odpočinout si od ní.

Další zajímavým důvodem pro zadlužení byl třídní sraz. Pracovnice call centra si od volající dámy vyslechla dámu, která jí naléhavým hlasem sdělovala, že potřebuje velice rychle půjčit peníze na plastickou operaci (lifting obličeje). Za tři měsíce prý totiž měla mít třídní sraz ze základní školy po 50 letech a nutně potřebovala, aby vypadala co nejlépe a její bývalé spolužačky jí záviděly.

Třetí se pak umístila půjčka na oslavu 60. narozenin. Pán prý nechtěl, aby ho štamgasti v hospodě pomluvili, proto potřeboval akutně pět tisíc korun.

REKLAMA

Půjčky se často netýkají jen lidí, ale i zvířat. Jeden farmář potřeboval půjčit na inseminaci dobytka a další žadatelka na psí výstavu. Chtěla vzít svého domácího mazlíčka do psího salonu. Byla totiž skálopevně přesvědčená, že právě její psík vyhraje první cenu.

Rusové své dluhy moc nesplácejí

I když jsou některé naše půjčky zvláštní, jejich splácení oproti jiným národům celkem zvládáme. V České republice platí pozdě každý pátý zákazník a svůj dluh vůbec nikdy neuhradí jen jedno procento spotřebitelů. Naopak nejvíce opožděných plateb zaznamenávají v Německu a Polsku. Ukázal to průzkum inkasní společnosti EOS KSI.

„V Německu je platba na fakturu tradičně nejoblíbenější forma úhrady, a to například i při  internetovém či katalogovém prodeji. Proto je v této zemi také větší procento pozdě zaplacených pohledávek oproti státům, kde se platí více v hotovosti,“ vysvětluje jednatel inkasní společnosti EOS KSI Vladimír Vachel.

Pro zaplacení je nejdelší průměrná lhůta poskytována španělským spotřebitelům (35 dní). Většina z nich však dříve či později svůj dluh vyrovná. Opačně jsou na tom Rusové. Tamní zákazníci musí dluh splatit v průměru za 9 dní.

REKLAMA

Dostat z Rusů pak půjčené peníze bývá problém.  Svůj dluh v Rusku nikdy neuhradí každý desátý spotřebitel. „Špatná platební morálka ruských spotřebitelů může být zapříčiněna horšími podmínkami pro vymáhání pohledávek v zemi, ale i nekontrolovatelně konzumním chováním obyvatel, které nemá oporu v jejich ekonomické síle,“ říká Vladimír Vachel a dodává: „Podle zkušeností EOS KSI rusové rádi nakupují i přes to, že často nemají dostatečné úspory.“ 

U nás se už naštěstí například půjčky na Vánoce nebo na dovolenou netěší velké oblibě. Lidé jsou rozumnější a půjčují si na věci trvalejší hodnoty.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Swiss Life Hypoindex duben 2024: ČNB dynamicky snižuje úrokové sazby, banky zatím jen kosmeticky

Očekávání se zcela nenaplnilo. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu sice o něco klesla, ale… Zatímco Česká národní banka snížila 20. března 2024 dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., sazby u hypoték následně zdaleka tak výrazně neklesly – v průměru o pouhých pět setin procentního bodu.

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

05. 04. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024

Zajímavosti o rezidenčních hypotékách v USA, část 4.: Obrácená hypotéka

Získání finančních prostředků pomocí tzv. obrácené hypotéky je v USA na rozdíl od české „americké“ hypotéky možné i když ještě klasická hypotéka nebyla úplně splacena a na nemovitosti stále vázne hypoteční zástava. Obrácená hypotéka se stává zajímavým finančním produktem zvláště v období, kdy tržní cena nemovitosti roste a podíl ještě nesplacené klasické hypotéky na tržní ceně nemovitosti […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

13. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *