EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

27. 02. 2023

0 komentářů

Kvalitní architektura zvyšuje hodnotu novostavby v průměru o 15 %

 

Kvalitní architektura byla odjakživa vyjádřením prestiže dané doby. I dnes zajišťuje nadstandardní architektura nejen pocit výjimečnosti, ale často také přináší vyšší užitnou hodnotu a kvalitu života.

Loading



 

Ačkoliv se preference ohledně vysněného bydlení mohou lišit, objektivně kvalitní architekturou se typicky vyznačují projekty s cenami odborné poroty uznávaných architektonických soutěží jako je např. Realitní projekt roku, Estate awards, nebo Best of reality. Ze srovnání cen novostaveb takto oceněných projektů vůči cenám ostatních novostaveb ve stejné lokalitě a kvalitě provedení jasně vyplývá, že zákazníci jsou ochotni si za kvalitní architekturu připlatit. V průměru vychází premium na 15 %, u luxusních bytů nad 100 m2 dosahuje průměrné premium až 25 %.

„Prvotřídní architektura má nepopiratelně svoji hodnotu. Obvykle jde poctivá příprava projektu ruku v ruce s vysokou kvalitou a standardem provedení. Vyšší cenovka takových projektů proto určitě není překvapením. Zároveň je vidět, že nejvíce jsou ochotní si za kvalitu připlatit kupující v segmentu velkometrážních bytů, kterých se na trhu neobjevuje takové množství a zákazníci hledají opravdu to nejlepší,“ vysvětluje Vojtěch Brix, investiční manažer fondu Silverline Real Estate.

REKLAMA

„Zajímavý fenomén spojuje Prahu s ostatními regiony. Premium, které jsou kupující za architektonickou kvalitu zaplatit, se zvyšuje s prestiží lokality. Na lukrativních místech, kde jsou nové projekty spíše vzácností, rezidenti očekávají skutečně jen to nejlepší a jsou připraveni si za to připlatit. V Praze je například nejvyšší průměrné premium přes 20 % v městských částech Praha 1, 2 a 6. Naopak byty v oceněných projektech na okraji metropole se nabízejí za podobné ceny, jako ostatní novostavby v okolí,“ doplňuje o vlivu lokality na cenu Vojtěch Brix.

V regionech je také silný význam unikátnosti lokality a místní konkurence s ohledem na počet nově realizovaných developerských projektů v daném městě. Naprosto nejvyšší cenu oproti jiným novostavbám v okolí dosahuje projekt v Táboře, kde premium dosahuje 30 – 50 %. Naopak v Plzni, kde docházelo v posledních letech k silné výstavbě a oceňovaný projekt přímo sousedí s jinými developerskými projekty, premium dosahuje méně než 10 % u bytů do 100 m2.

Architektonická kvalita má ještě druhořadý dopad – oceněné projekty mají nižší tendenci poskytovat slevy. Díky úspěšným prodejům ještě před dokončením stavby pouze ~8 % srovnávaných projektů nabízelo nějakou formu slevy nebo bonusu, aby prodej podpořilo. Kompletní odprodej jednotek před nebo těsně po dokončení realizace se u těchto projektů drží mezi 85 – 100 % napříč všemi regiony. Nadprůměrný zájem je dán zejména vizuální atraktivností, a intenzivnější mediální komunikací, která k projektům přitahuje větší pozornost.

Co z toho plyne pro zákazníky? Pokud plánujete koupi bytu v architektonicky oceňované novostavbě, připravte se sáhnout trochu hlouběji do kapsy.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *