EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Lidé si půjčují bezhlavě. Pak je trápí exekuce

 


 

Meziroční nárůst vyplácených exekucí o 20 procent zaznamenala také nebankovní společnost ACEMA Credit. Podle jejích údajů také vzrostla průměrná částka, kterou si lidé od této společnosti půjčují právě na to, aby odvrátili ztrátu vlastního majetku. Zatímco vloni činila v průměru 112 000 korun, letos narostla na 150 000 korun.   

„Lidé v zoufalé situaci jsou vydáni napospas nejrůznějším podomním prodejcům a bohužel jim neváhají podepsat ani dlouhodobé úvěry s roční procentní sazbou nákladů (RPSN) nad 100 %. V důsledku přibývají exekuce na stále vyšší částky. Z našeho pohledu se tedy situace, nehledě na nadějné statistiky Exekutorské komory, příliš nelepší. Do dluhové pasti sice padá méně lidí, o to tvrdší jsou však ty pády,“ říká Petr Šíma, marketingový ředitel ACEMA Credit.

Mezi nejčastější důvody exekuce patří podle odborníků hlavně neplacení nájemného, účtů za telefon a také sjednání nevýhodné půjčky nebo nakupování bez rozmyslu. Lidé často podepíší i něco, čemu nerozumí. Kvůli tomu se pak mohou dostat do finančních problémů a výsledkem může být právě exekuce.

I když lidé pak s finančním produktem spokojeni nejsou, situaci nechtějí aktivně řešit nebo nemají přehled o aktuální nabídce trhu, podle které by mohli srovnat výhodnost svého úvěru. Jen 12 procent respondentů se snaží aktivně ovlivňovat finanční náročnost a průběh svého úvěru a uvažuje o refinancování.

Typickým dlužníkem je muž ve věku kolem 41 let, který čelí dokonce několika exekucím najednou.  

REKLAMA

Lidé si nejdřív půjčí a pak se diví

Půjčit si je jednoduché, ale pak splácet a měsíčně splácet nemalou částku, už je horší. Mnoho lidí si nejdřív půjčí a pak teprve řeší, jak dluh vyrovnají. Z průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny vyplynulo, že tři čtvrtiny české lidí si už alespoň jednou v životě půjčily peníze. Většina z nich si však nepamatuje zásadní podmínky úvěru, který si sjednali.

Problém také je v tom, že polovina Čechů při výběru vhodného úvěru nesrovnává nabídky jednotlivých poskytovatelů. V případě nespokojenosti s úvěrem jsou lidé spíše pasivní a pouze 12 procent aktivně řeší jeho refinancování.

Překvapivě pouze malá část klientů si pamatuje konkrétní parametry úvěrů, které si sjednali. U úvěrů na koupi bydlení si pamatuje výši úrokové sazby jen třetina dotázaných, délku úvěru 39 procent, výši splátky 65 procent a  RPSN pouhá čtyři procenta respondentů.

Podobná neznalost panuje i u dotázaných, který úvěr využili na rekonstrukci bydlení. Úrokovou sazbu zná pouze 17 % respondentů, délku úvěru 48 %, výši splátky 66 % a RPSN pouhých 7 %,“ dodává Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny.

REKLAMA

 

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Swiss Life Hypoindex duben 2024: ČNB dynamicky snižuje úrokové sazby, banky zatím jen kosmeticky

Očekávání se zcela nenaplnilo. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu sice o něco klesla, ale… Zatímco Česká národní banka snížila 20. března 2024 dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., sazby u hypoték následně zdaleka tak výrazně neklesly – v průměru o pouhých pět setin procentního bodu.

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

05. 04. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024

Zajímavosti o rezidenčních hypotékách v USA, část 4.: Obrácená hypotéka

Získání finančních prostředků pomocí tzv. obrácené hypotéky je v USA na rozdíl od české „americké“ hypotéky možné i když ještě klasická hypotéka nebyla úplně splacena a na nemovitosti stále vázne hypoteční zástava. Obrácená hypotéka se stává zajímavým finančním produktem zvláště v období, kdy tržní cena nemovitosti roste a podíl ještě nesplacené klasické hypotéky na tržní ceně nemovitosti […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

13. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *