EUR 25.375

USD 23.368

REPO sazba ČNB 4.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.375

USD 23.368

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

30. 05. 2024

0 komentářů

Mají české banky prostor pro snížení sazeb?

 

Bankovní rada ČNB zasedala na začátku května, 2. května 2024. A dle předpokladů snížila klíčové úrokové sazby v ekonomice o půl procentního bodu. 2T repo sazba se tak dostala na 5,25 %. Nová sazba je platná od 3. května.

Loading



 

Květnové snížení úrokových sazeb ČNB je pokračováním trendu postupného snižování sazeb spolu s tím, jak se daří cílovat inflaci ke 2% hranici. Spolu s tím posledních pár měsíců dochází ke snižování hypotečních úrokových sazeb u jednotlivých bankovních institucí. Průměrná úroková sazba je v současné chvíli na 5,52 % (dle Swiss Life Hypoindexu)

Čeká se na další snížení?

Květnové snížení klíčových sazeb mělo zatím jen velmi malý efekt. Koruna posílila, protože trhy čekaly větší snížení a protože úrokový diferenciál české koruny k eurosazbám je stále atraktivní. A inflace se dle posledních měření zase zvýšila na 2,9 % meziročního růstu. Oproti březnovým údajům, kdy byla meziroční inflace na 2% hranici, jde tak o náznak toho, že inflaci se úplně nepodařilo zkrotit. A že možná ČNB neměla sazby tolik snižovat.

Je nutno tedy říct, že dubnová inflace určitě nebyla důsledkem květnového snížení sazeb. Ale pravděpodobně bude dubnová statistika ovlivňovat další rozhodování bankovní rady na konci června 2024. ČNB už dříve avizovala, že sazby sice hodlá dále snižovat, ale pravděpodobně už pouze po malých částech a rozhodně pomaleji, než to bylo v první polovině letošního roku. Co to tedy znamená pro hypotéky?

Hypoteční sazby na 5 %

Politika ČNB, situace s inflací a vůbec celková ekonomická situace tak moc nedává českým bankám prostor pro další snižování. Jsou opatrné a do konkurenčního boje se zatím moc nevrhají. Možná si jen vytváří prostor na podzimní nabídkové akce. Ale spíše čekají, jak přesně to letos s inflací a s českou měnovou politikou dopadne.

REKLAMA

Přitom ale také platí, že české hypoteční sazby patří k těm vyšším v regionu. Průměrná sazba hypoték v eurozóně je pod 4% hranicí. Kolem 4 % si můžete vzít hypotéku na Slovensku, v Rakousku i v Německu. V Polsku, které nemá euro, je průměrná hypoteční sazba podobná té české a je na 5% hranici.

Prostor pro snížení je tak u českých bank malý a asi se moc zvětšovat nebude. Začátek roku byl optimistický, mnoho tipů na hypoteční sazby na konci roku 2024 se blížilo k 3% odhadu. Teď je nutno se na to podívat realističtější optikou. Při 5% sazbě v polovině roku se určitě ani na podzim nebudou úrokové sazby razantně snižovat. Hlavně v případě, kdy inflace bude i v dalších měsících přesahovat 2% cílovou hranici.

Mají banky vůbec komu nabízet nové hypotéky?

Je otázkou, jestli vůbec mají banky prostor pro konkurenční boj. Můžeme na trhu nových hypoték najít tolik zájemců, se by se bankám vyplatilo výrazně snižovat a získávat nové zákazníky? I se snižovanými sazbami a zatím s mírně stagnujícími až mírně rostoucími ceny nemovitostí jsou totiž současní potenciální zákazníci opatrní. Není totiž snadná doba pro novou hypotéku.

Stejně tak není vhodná doba pro investiční nákupy nemovitostí. Oproti situaci před pěti lety, kdy investice do nemovitostí, i když přes hypotéku, byla jednou z nejlepších investicí, je dnes situace jiná. Akciovému trhu se letos zatím vede velmi dobře, stejně tak rostou podílové fondy nebo ETF. Proto také hypoteční trh spíše stagnuje, stejně tak jako české hypoteční sazby. A k rozhýbání zatím současné impulzy nestačí.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.49 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%
Historie vývoje

 

 


Související články

Daň z nemovitosti 2024

Hypotéky a nemovitosti 2024: jaký rok nás čeká?

Hypoteční ani nemovitostní trh nezažily v roce 2023 zrovna nejsvětlejší časy. Prodeje klesaly. Hypoteční sazby se vytrvale držely nad šesti procenty. A vypadalo to, že koupit si nový byt bude jen výsadou vyvolených. Současné signály z obou trhů ale ukazují, že by se to mohlo zase rozhýbat.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

07. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *