EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

07. 02. 2024

0 komentářů

Hypotéky a nemovitosti 2024: jaký rok nás čeká?

 

Hypoteční ani nemovitostní trh nezažily v roce 2023 zrovna nejsvětlejší časy. Prodeje klesaly. Hypoteční sazby se vytrvale držely nad šesti procenty. A vypadalo to, že koupit si nový byt bude jen výsadou vyvolených. Současné signály z obou trhů ale ukazují, že by se to mohlo zase rozhýbat.

Loading



 

Hypoteční a nemovitostní trh spolu souvisí. Čím dostupnější jsou peníze, tím dostupnější budou i nové nemovitosti pro běžného zájemce. S hypoteční sazbou kolem 6 % si ale řada žadatelů nákup nového bydlení dvakrát rozmyslí a nejspíše odloží. Zvýšení hypoteční sazby ze 2 na 6 % při splatnosti 20 let prodraží každý půjčený milion asi o dva tisíce měsíční splátky. A to už váš měsíční rozpočet pozná, jestli platíte na splátce dvacet tisíc nebo dvacet osm tisíc. Takto nějak se proměnila situace u hypoték v uplynulých pár letech.

Čeká se na ČNB?

Hypoteční úroky vzrostly téměř následovně po zvyšování klíčových úrokových sazeb centrální bankou. Ostatně banky drahé hypotéky zdůvodňovaly tím, že jsou drahé peníze a že se sazby začnou snižovat až spolu s rozhodnutím ČNB snížit klíčové sazby. K prvnímu náznaku snižování došlo na konci loňského roku, kdy 22. prosince bankovní rada snížila 2T repo sazbu na 6,75 %, diskontní sazbu na 5,75 % a lombardní sazbu na 7,75 %.

Další zasedání bankovní rady ČNB je naplánováno na 8. února. Vzhledem ke stále se snižující inflaci je možné čekat, že dojde k dalšímu snížení sazeb. Banky poskytující hypotéky už dříve prohlásily, že vlastně jen čekají na to, až začne ČNB uvolňovat monetární politiku, aby mohly také začít snižovat hypoteční sazby.

Na hypotečním trhu se tak možná začíná blýskat na lepší časy. Ostatně banky už pár měsíců testují trh opatrným snižováním. Postupně se tak nabízí hypotéky pod 5% hranicí. Na druhou stranu ale nejspíše nemůžeme čekat výrazné snižování hypotečních sazeb. V letošním roce se tak sazby sice standardně dostanou pod 5 %, ale určitě to nebude rok, kdy se vrátíme ke 2% hypotékám.

REKLAMA

Rozhýbal se nemovitostní trh?

Nemovitosti byly drahé ještě během levných hypoték. A vlastně jsou stále poměrně drahé, ostatně během uplynulých pěti až deseti let se Praha dostala mezi nejdražší místa k nákupu vlastní nemovitosti i v evropském srovnání. A ČNB už pár let upozorňuje na to, že český realitní trh je trošku předražený a vzniká taková menší realitní bublina.

Pravdou ale je, že vlastně nikdo nečeká, že by tato realitní bublina praskla. ČNB v nadhodnocených nemovitostech zatím nevidí problém. Realitní kanceláře zase očekávají, že se v letošním roce vrátí nemovitosti a jejich ceny k předchozímu růstu. Že vlastně stačí jen počkat na levnější hypotéky a znovu se začne kupovat. Protože lidi na to budou mít.

Pokud sledujete předpovědi týkající se hypotečního a realitního trhu, tak řada komentátorů a odborníků se na přelomu roku shodla v tom, že se právě nacházíme v bodě zvratu. Že právě teď je to malé sladké období, kdy bychom měli koupit nemovitost. Protože od teď už ceny zase jen porostou. Že drahou hypotéku dokážete během roku či několika let přefinancovat, ale právě teď levnější byt už vám nikdo nevezme.

Za vším hledej peníze

Velká část tohoto očekávání, že ceny nemovitostí zase začnou růst, je ovšem daná právě jen tím očekáváním, že věci budou zase takové, jako byly. Před vysokou inflací a před vysokými úrokovými sazbami. Že stačí jen snížit úrokové sazby a ceny nemovitostí zase dál vesele porostou. Zapomíná se ale na to, že peněz je nyní v ekonomice o dost méně.

Dřívější růst cen nemovitostí táhla z velké části investiční poptávka. Lidé měli moc peněz, navíc peníze byly v ekonomice levné. Po dvouciferné inflaci je ale nutné si připustit, že ekonomicky jsme zchudli. Navíc peníze ani při nižší úrokové sazbě levné nebudou. Zdroje pro růst cen nemovitostí tak zatím nejsou.

Ceny nemovitostí tak můžou v letošním roce růst, ale spíše jen budou korigovat případné slevy, ke kterým loni docházelo. Růst může být tažen částečně i nízkou nabídkou nových nemovitostí, staví se málo a ostatně developeři často avizují, že nových projektů je ještě méně. Ale levné peníze a nadbytek peněz v ekonomice prozatím skončily.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *