EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Marcel Soural: Ceny bytů rostou kvůli špatným předpisům a zdlouhavé práci úředníků

 

Ceny nemovitostí stále rostou a zásoba nových bytů klesá. Největším problémem je současný systém územního plánování a povolování staveb. Praha i odborníci volají po změně. Kvůli tomu na pražském magistrátu vznikla pracovní skupina, která se zabývá možností vytvoření nového stavebního zákona. Zeptali jsem se, jak to vidí ředitel společnosti Trigema Marcel Soural, který už na tento problém upozorňuje několik let.

Loading



 


Na pražském magistrátu vznikla pracovní skupina, která se zabývá možností vytvoření nového stavebního zákona. Co na to říkáte? Myslíte, že vaše výzvy budou konečně vyslyšeny a zjednoduší se průběh stavebního povolování?
Když dnes žádáme o územní rozhodnutí, potřebujeme k tomu zhruba 70 razítek. Před pěti až osmi lety mělo územní rozhodnutí pět stran, nyní je to okolo padesáti. Když je složitější, má dokonce sto stran textu. Příprava stavby projektu nám v současnosti trvá pět a více let. Zjednodušení celého procesu je nutností, jinak se toho v budoucích letech v Praze postaví velice málo. Na špatnou situaci s povolováním upozorňujeme už tři roky. Od té doby v hlavním městě klesla zásoba nových bytů skoro o polovinu. Na druhou stranu průměrné ceny za nové byty vzrostly o více než 45 procent. Na vině jsou jak špatné předpisy, tak zdlouhavá práce úředníků.
Je podle vás rozhodování úředníků o povolení stavby závislé a podléhá vlivu místních politiků?
Práce úředníka stavebního úřadu se odvíjí od zákonů, které u nás platí. Zároveň ale platí, že státní správa i samospráva jsou do určité míry propojeny.
Co by podle vás měl nový stavební zákon obsahovat?
Velká část našeho bytového fondu je ve srovnání se západní Evropou zastaralá. Potřeba nových i rekonstruovaných bytů roste. Nový stavební zákon musí stavebníkům a developerům zaručit, že základní pravidla budou pokud možno co nejvíce jednoznačná a nebudou se brzy zase měnit. Postih za prodlení by se měl přitom týkat i těch, kteří o projektech rozhodují, tedy samotných úředníků. V tuto chvíli tomu tak bohužel není. To je jedním z důvodů, proč se příprava většiny projektů u nás tak vleče.
Bylo by podle vás ideální, kdyby Praha v budoucnu měla stavební úřady dva – jeden by rozhodoval a druhý řešil odvolání?
Jednoznačně. Čím více úřadů a úředníků, tím složitější je celý proces přípravy projektů Samotná stavba je pak už paradoxně jen takovou třešničkou na dortu, protože většinu času spolkne obíhání úřadů a vyřizování všech potřebných razítek.
Vedlo by jednodušší povolování staveb ke snížení cen novostaveb?
Povede to minimálně k tomu, že se ceny za nové bydlení nebudou zvyšovat tak dramaticky, jak se tomu děje v posledních letech. Předpokládáme, že by se za takové situace na trhu zvýšila nabídka nových bytů, což by snížilo tlak na další růst cen. Vždyť i samotné vedení Prahy přiznává, že by se mělo každoročně na trh uvést okolo 6 tisíc nových bytů. Toto číslo je však nyní o hodně nižší!
Co se týká historie, bylo dříve polování staveb jednodušší? Nestačilo by se vrátit o pár let zpátky?
Stačilo by jediné. Abychom měli jednoznačná a co nejméně komplikovaná pravidla pro to, jak lze do budoucnosti stavět. V momentu, kdy se budou tato pravidla neustále měnit, zvýší to tlak jak na samotné úředníky, kteří se budou muset novinky učit, tak samozřejmě i na nás, abychom dopředu rámcově vůbec věděli, kolik nás bude příprava i realizace projektu vůbec stát.

Marcel Soural (17. dubna 1965)

Vystudoval Stavební fakultu ČVUT Praha. Je zakladatelem a v současné době jediným akcionářem a ředitelem společnosti Trigema a.s. (založena v r. 1994), která je developerskou skupinou s vlastní stavební společností a s vlastním firmou na správu budov a facility management. Je členem správní rady Centra Paraple o.p.s., členem správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí a členem České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. Je ženatý. Manželka Veronika je ředitelkou společnosti Czech Photo, která organizuje soutěže Czech Press Photo a Czech Nature Photo a provozuje galerii Czech Photo Centre.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *