EUR 25.265

USD 23.672

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.672

Stavebnictví i bytová výstavba vloni rostly. Na lepší časy se ale neblýská

 

Prvním pohledem na aktuální data Českého statistického úřadu ohledně stavebnictví by se mohlo zdát, že krize v tomto odvětví končí. Jenže opak je pravdou. Stavebnictví meziročně vzrostlo o 2,1 procenta. Podle odborníků ale mohl být růst mnohem větší. Stavebnictví však neudrželo tempo z první části roku a v posledních měsících výrazně zpomalilo.

Loading



 


Stavební produkce v prosinci 2017 meziročně klesla o 0,4 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 11,1 % stavebních povolení méně. Zahájeno bylo meziročně o 5,4 % bytů méně. Dokončeno bylo o 16,5 % bytů více. Data zveřejnil Český statistický úřad.
Výroba se snížila o 0,4 %, a to je jen díky lepšímu výsledku pozemního stavitelství, které alespoň částečně vykompenzovalo propad stavebnictví inženýrského. Je to vlastně už skoro tradice, že se výstavba infrastruktury propadá bez ohledu na to, že peníze na investice rozhodně ČR nechybí,“ podotýká Petr Dufek, analytik ČSOB.
Radost nevzbuzují ani poslední výsledky bytové výstavby. Prosinec výstavbu trochu zbrzdil, přitom v roce 2017 se toto odvětví začalo slibně rozjíždět. „Dvojciferný nárůst je jistě na první pohled impozantní (+15,8 %), nicméně samotné absolutní počty nově stavěných bytů rozhodně až tak nepotěší zájemce o bydlení. Ve srovnání s rokem 2008 se stále staví o cca 12 tisíc bytů méně, zatímco poptávka po nich je nesrovnatelně vyšší. Nic jiného než rychlý růst cen bytů a posléze i nájmů proto následovat ani nemohlo,“ dodává Dufek.

Vypadá to, že krize ve stavebnictví nekončí

Ceny prodávaných bytů podle developerů Trigema, Central Group a Skanska Reality loni vzrostly o 20 procent na více než 85 tisíc korun na m2. Počet prodaných bytů podle nich meziročně klesl o 17,3 procenta na 5 500.
Vše nasvědčuje tomu, že na trhu s byty dochází k ochlazení. V prosinci stejně jako v listopadu platilo, že developeři se snaží více bytů dokončovat než zahajovat. Ceny nemovitostí se podle nás utrhly ze řetězu a v Praze už máme pěknou bublinu. Navíc produkce inženýrského stavitelství se meziročně snížila o celých 9,2 %. A to znamená, že stále chybí odvaha k většímu budování a k opravám silnic,“ uvedla Markéta Šichtařová, ředitelka společnosti Next Finance.

Za zpomalení růstu může i politika

Kvůli nejisté politické situaci se lidé ve stavebnictví musí připravit na případnou krizi. Když k ní nedojde, bude to samozřejmě jedině dobře.
Na zpomalení růstu v posledním čtvrtletí loňského roku se velmi pravděpodobně podepsala nejistota kolem parlamentních voleb a následné potíže se sestavováním vlády, která nakonec nezískala důvěru. Stavaři se proto musí připravit na to, že v současné politické situaci může opět v sektoru dojít ke krizi. Politici se budou handrkovat o posty ve vládě a na konkrétní kroky v oblasti státních investic do infrastruktury jim nezbude moc času. Vůbec bych se proto nedivil, kdyby se do našeho sektoru vrátila recese a stavebnictví se v prvních měsících letošního roku opět začalo propadat,“ uvedl Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva.
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *