EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Stavebních povolení přibylo, nabídka bytů přesto skomírá

 

Úřady povolily v loňském roce více staveb než o rok dříve. Výstavba však stále skomírá a nabídka nových bytů se nebezpečně tenčí. Levnější nemovitosti proto nečekejte.

Loading



 


Stavebních povolení v loňském roce v České republice přibylo. Developeři zahájili v České republice od ledna do konce listopadu 2017 výstavbu 6404 bytů v bytových domech. Meziročně došlo k nárůstu o 35,6 procenta. V porovnání se srpnem, kdy počet vzrostl o 54 procent, ale tempo růstu výrazně zbrzdilo.
Nejvíce se stavělo v Praze, kde bylo zahájeno 2028 bytů v bytových domech, což představuje meziroční nárůst o 130 procent. Ke konci listopadu 2016 se se začalo v Praze stavět 879 bytů, tedy nejméně za posledních 12 let.
„V uplynulém roce narostly počty bytů, které úřady povolují. Zdálo by se tedy, že je vše na nejlepší cestě. Problémem ale je, že základna roku 2016 je tak tragicky nízko, že ani 300procentní nárůst povolení by aktuální poptávku nepokryl. Počty povolených bytů na úrovni kolem dvou až tří tisíc za rok jsou stále poloviční oproti prodeji a třetinové oproti poptávce,“ vysvětluje Dušan Kunovský, předseda představenstva Central Group.

Pražané jsou nuceni migrovat

Podíl Prahy na celkovém počtu zahájených staveb bytových domů během dvou let poklesl z více než dvou třetin na 31,7 procenta. Během listopadu se navíc začalo stavět pouze 14 bytů v bytových domech. Meziročně se v listopadu počet zahájených bytů propadl o více než 40 procent.
„Čtrnáct zahájených bytů za listopad v Praze ukazuje naprosto jasně na nucenou migraci za hranice metropole, ke které budou Pražané v následujících letech nedostatkem bytů tlačeni. Ve Středočeském kraji bylo pro srovnání zahájeno 277 jednotek v bytových domech, a i to je při pohledu na demografickou křivku stále málo,“ uvedl ředitel Asociace developerů, Tomáš Kadeřábek.
Strategický plán počítá s tím, že by se do roku 2030 mělo do Prahy přistěhovat až 160 tisíc lidí. To by ovšem vyžadovalo výstavbu pěti až šesti tisíc nových bytů ročně. Na to ale Praha může klidně zapomenout.
Na začátku roku 2016 bylo v nabídce developerů 5 500 bytů. „Loni bylo ale za tři čtvrtletí dokončeno necelých 4 000 bytů. Naprostá většina z nich je ale již dávno předem vyprodaná, a tak skomírající nabídku trhu nedoplní,“ míní Dušan Kunovský.

Zvratu se letos nedočkáme

Zásoba dokončených bytů se tenčí a ani letošní rok příliš optimismu nepřináší. „Naše analýzy projektů zablokovaných v nekonečném povolovacím procesu mnoho optimismu do žil nevlévají. Nabídka na pražském trhu bude tedy nejspíše i nadále klesat, možná až k hranici 3500 bytů,“ uvedl Dušan Kunovský.
Alespoň částečnou změnu měla přinést novela stavebního zákon, která umožňuje sloučení stavebního procesu do jednoho koordinovaného řízení a menším stavitelům ulehčuje papírování. „Novela je zcela jistě krokem dobrým směrem, jak se vypořádat s českým legislativním Kocourkovem, který se vyznačuje nejsložitějším stavebním právem v zemích EU. Zda českému stavebnictví opravdu uleví a investorům uvolní ruce k rychlejší výstavbě, však ukáží teprve až další měsíce,“ míní generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol Evžen Korec.
Situaci v hlavním městě komplikuje i neaktualizovaný územní plán. Změnu by mohly přinést snad až komunální volby. „Zablokovanou situaci v Praze bohužel koaliční smlouva na magistrátu neumožňuje nyní řešit. Takže je před námi další promarněný rok. Snad ale v letošních komunálních volbách lidé pochopí a dají jasně najevo, že jen líbivé řeči nejrůznějších aktivistů, které vedly k totální paralýze města, nemohou být přijatelným politickým programem,“ dodává Dušan Kunovský.

Pokles cen nečekejte

Omezená nabídka nových bytů tlačí jejich ceny vzhůru a ani letošní rok nebude výjimkou. Jen za poslední dva roky vzrostly ceny nových bytů v Praze zhruba o 40 procent. Letos by sice růst cen měl zvolnit, přesto by měl dosáhnout alespoň pěti procent. Svůj díl na tom mají i opatření České národní banky (ČNB), která i v letošním roce budou mírnit poptávku.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *