EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Zbyněk Drobiš

06. 01. 2016

0 komentářů

Marie Moravcová: Rozhodčí soud má pravomoc rozhodovat i spory mezi pronajímateli a nájemníky

 


 

Čím se liší Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR od ostatních rozhodčích soudů a rozhodců?

Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR je týmž Rozhodčím soudem, který byl zřízen výnosem ministerstva zahraničního obchodu čj. 511.754/49-II/1 ze dne 27. května 1949 jako Rozhodčí soud při Československé obchodní a průmyslové komoře. Vzhledem k tomu, že byl Rozhodčí soud “zřízen” zákonem, resp. jeho existence byla potvrzena na základě zákona č. 223/1994 Sb. (§ 3 odst. 1), je jediným stálým rozhodčím soudem působícím při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky.

V posledních deseti letech bylo před Rozhodčím soudem vyřešeno přes 20 000 sporů, z toho je každý rok více než 100 sporů se zahraničním prvkem. Newyorská úmluva z roku 1958, která patří mezi nejzdařilejší mezinárodní smlouvy a kterou ratifikovalo více než 145 států světa, umožňuje bez větších problémů vykonat rozhodčí nález vydaný na území ČR v zahraničí. Rozsudky obecných soudů jsou vykonatelné v podstatě jen ve státech EU.

V roce 2004 RS uvedl na arbitrážní trh novinku – rozhodčí řízení on-line – a právě tato skutečnost byla jedním z důvodů, které vedly k tomu, že v roce 2005 Rozhodčí soud jako jediná instituce na světě získal oprávnění od Evropské komise rozhodovat spory o doménu .eu a v roce 2008 oprávnění celosvětového správce internetu (ICANN) rozhodovat např. spory o domény .com, .org, .net.

Jaký okruh sporů může rozhodovat tento rozhodčí soud? Může rozhodovat spory i mezi pronajímateli a nájemníky či věřiteli a dlužníky?

REKLAMA

Rozhodčí soud rozhoduje majetkové spory mezi fyzickými či právnickými osobami bez ohledu na to, zda mají bydliště či sídlo v ČR nebo v zahraničí, k jejichž řešení by byl jinak příslušný soud, a v rozhodčím řízení nelze řešit spory vzniklé v souvislosti s výkonem rozhodnutí a incidenční spory. Před Rozhodčím soudem se tedy řeší spory ze smluv o dílo, kupních smluv, nájemních smluv, ale také např. spory z předmanželských smluv.

Podstatné je, aby smlouva obsahovala platnou rozhodčí doložku a aby o předmětu sporu mohly strany uzavřít smír. Rozhodčí soud má pravomoc rozhodovat spory mezi pronajímateli a nájemníky, ale i mezi věřiteli a dlužníky. Jestliže se smluvní strany dohodnou na tom, že jejich případný spor nebude řešen před obecným soudem, pak do závěrečných ustanovení zapracují text rozhodčí doložky, který je zveřejněn na našich webových stránkách. V případě, že se jedná o strany, kde vystupuje spotřebitel, pak doporučuji zvláštní rozhodčí smlouvu, jejíž text je také uveden na našich webových stránkách Soud.cz.

Jestliže strany při uzavírání rozhodčí smlouvy mají jakékoliv pochybnosti či potřebují poradit s textem rozhodčí doložky, pak je nejlepší cestou emailová korespondence, příp. si mohou domluvit osobní konzultaci přímo u nás na RS.

Jaké spatřujete největší výhody rozhodčího řízení oproti klasickému soudnímu sporu?

REKLAMA

Kromě výše uvedených výhod rozhodčího řízení mohu ještě uvést jednoinstančnost, možnost urychleného řízení, neveřejnost, neformálnost, výběr rozhodců a výběr místa, kde se rozhodčí řízení bude konat. Strany se mohou také dohodnout kdykoliv v průběhu řízení na rozhodování sporu podle zásad spravedlnosti či na tom, že rozhodčí řízení bude probíhat pouze na základě písemných podkladů (pokud se nejedná o spor spotřebitelský).

Jakým způsobem je ochráněna nezávislost a odborná kvalita rozhodců?

Všichni kandidáti, kteří mají zájem být zapsáni na seznamu rozhodců a o kterých předsednictvo RS rozhodlo, že jejich zápis schvaluje, musí absolvovat základní semináře o rozhodčím řízení a v průběhu jejich činnosti jsou vypisovány pro rozhodce odborné semináře týkající se aktuálních otázek rozhodčího řízení a platné legislativy.

Nezávislost rozhodců je jednou z podmínek rozhodování sporu a každý rozhodce, který je ve sporu jmenován, musí vyplnit prohlášení o nezávislosti. Navíc každá ze stran je oprávněna vznést námitku podjatosti rozhodce, předsedy rozhodčího senátu nebo jediného rozhodce, jestliže se zřetelem na jeho poměr k věci, k účastníkům nebo k jejich zástupcům je tu důvod pochybovat o jeho (jejich) nepodjatosti.

Je spor před rozhodčím soudem cenově výhodnější pro strany sporu než využití klasického soudního sporu?

Při srovnání s  klasickým soudním projednáváním sporu, kdy musí strany sporu počítat s určitou časovou prodlevou již před zahájením řízení, možnostmi opravných prostředků, veřejným projednáváním a s určitým formalismem, pak zcela jistě je ekonomicky dostupnější varianta projednávání sporu před Rozhodčí soudem při zachování zásady jednoinstančnosti, neveřejnosti a neformálnosti.

Děkuji za rozhovor.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Jiří Hrbáček, Wood & Company

Jiří Hrbáček: Chceme být investiční kotvou. Věříme, že čistý výnos 8 až 10 % je dlouhodobě udržitelný

Čím jsou zajímavé investice do komerčních realit? Jak ovlivňuje trh současná energetická krize a vysoká inflace? A jak se v tomto prostředí daří realitním fondům WOOD & Company? Na tyto a další otázky odpovídal Jiří Hrbáček, portfoliomanažer a místopředseda představenstva WOOD & Company.

Text: Jana Zámečníková

Foto: Wood & Company

11. 11. 2022

darování nemovitosti

Rozhovor: Jaká jsou úskalí darování nemovitosti a jak správně postupovat?

Darování nemovitosti (především v rodině) se jeví jako vhodná alternativa ke zdlouhavému dědickému řízení. Jaká jsou úskalí, nejčastější chyby smluv, jaké povinnosti má obdarovaný a na co by dárce neměl zapomínat? O tom jsme si povídali s Radkem Novotným, advokátem projektu www.pravnipomoconline.cz.

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

17. 12. 2021

Eva Hingarová: Hypotéky budou zdražovat, dostupnost bydlení ale ovlivní i ceny energií

Vyšší hypoteční sazby zatím dostupnost bydlení tolik nezhoršily. „Nesmíme ale zapomínat také na růst cen energií, potravin, služeb či stále rostoucích cen bytů,“ říká v rozhovoru Eva Hingarová, Head of Finance SFG holding a.s. s tím, že se i díky těmto nákladům může vlastní bydlení stát nedostupné i pro střední třídu.

Text: Jana Zámečníková

Foto: SFG holding a.s.

03. 11. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *