EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Jana Zámečníková

Foto: SFG holding a.s.

03. 11. 2021

0 komentářů

Eva Hingarová: Hypotéky budou zdražovat, dostupnost bydlení ale ovlivní i ceny energií

 

Vyšší hypoteční sazby zatím dostupnost bydlení tolik nezhoršily. „Nesmíme ale zapomínat také na růst cen energií, potravin, služeb či stále rostoucích cen bytů,“ říká v rozhovoru Eva Hingarová, Head of Finance SFG holding a.s. s tím, že se i díky těmto nákladům může vlastní bydlení stát nedostupné i pro střední třídu.

Loading



 

ČNB na konci září razantně zvýšila základní úrokovou sazbu a další zvyšování náš zřejmě nemine již tento čtvrtek. Vidíte již dnes změnu ve vývoji hypoték?

Ano, zvýšení se promítlo i do sazeb komerčních bank, takže zájem o hypotéky je menší. Sazby nad 3 % nejsou už tak lákavé a lidé spíše vyčkávají, co bude. Je možné, že díky dalšímu navyšování sazby ze strany ČNB zájem v listopadu zase stoupne, ale obávám se, že to bude jen dočasně.

Jak se podle vás budou vyvíjet hypoteční sazby? Na jaké úrovni by se mohly nabídkové sazby pohybovat v příštím roce?

Guvernér ČNB Jiří Rusnok nedávno pro Český rozhlas řekl, že na konci roku bude hlavní úroková sazba minimálně o půl procentního bodu vyšší  (momentálně po zvýšení 30. září je 1,5 %). Také naznačil, že úrokové sazby by měly být výrazně vyšší.

REKLAMA

Podle mého názoru se na začátku roku budeme pohybovat u hypotečních sazeb u 80 % LTV kolem 4 %. Odhad analytika SFG holding Josefa Kvardy je, že v prvním kvartálu 2022 se sazba ČNB přiblíží ke 3 %, což by u hypoték mohlo znamenat sazby až kolem úrovně 4,5 %.

Je tedy stále ještě vhodná doba vzít si hypotéku nebo je lepší vyčkat na pokles úrokových sazeb?

I v příštím roce se očekává růst sazeb, takže čekat na nižší sazbu bych v tuhle chvíli nedoporučovala. Ale zvážila bych spíše kratší fixace (3-5 let). Nemyslím si totiž, že za pár let bude sazba vyšší.

Kdo podle Vás na hypotéku již nedosáhne?

REKLAMA

To je těžká otázka. Pokud bych si vzala třeba hypoteční úvěr ve výši 4 miliony korun, tak při 30leté splatnosti bude splátka (v porovnání s létem) vyšší zhruba o 2500 korun. To není částka, která by způsobila, že lidé na hypotéku nedosáhnou. Když k tomu ale přidáme růst cen energií, potravin, služeb, stále rostoucí ceny bytů (a tím i potřebu mít více vlastních zdrojů), tak náklady stoupnou znatelně a vlastní bydlení může být větší problém už i pro střední třídu.

Jaký dopad bude mít útlum v hypotékách na nájemní bydlení?

Nedostupnost vlastního bydlení určitě zvedne poptávku po nájemním bydlení. Ceny pronájmů především ve velkých městech klesly, což je důsledek poklesu turismu. Se zvýšeným zájmem o nájemní bydlení půjdou i ceny nájmů nahoru. Nemyslím si ale, že by se v nejbližším roce dostaly na úroveň před pandemií.

Sledujete také situaci na Slovensku? Jak se hypoteční trh vyvíjí tam?

V současné chvíli se sazby na desetiletou fixaci pohybují kolem 1 %. U kratších fixačních období jsou sazby nižší. Úrokové sazby ECB zůstávají zatím beze změny, bez ohledu na inflaci, takže v nejbližší době se nárůst sazeb na Slovensku neočekává. Pokud bych si v tuhle chvíli měla brát hypotéku v SR, zvolila bych, i vzhledem k vývoji v ČR, tu nejdelší možnou fixaci.

Děkuji za rozhovor.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *