EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Stavebko není jen na rekonstrukce. Dá se využít i na konsolidaci úvěrů na bydlení

 

Úvěr ze stavebního spoření má tu (ne)výhodu, že ho musíte využít k uspokojení bytových potřeb. Mohlo by se zdát, že využití je tedy malé. Ale stavebko je možné použít například i na úhradu jiných půjček a úvěrů na bytové účely, nebo na požární zabezpečení a bezpečnostní zajištění.

Loading



 

„Stavební spořitelny sice nejčastěji úvěrují rekonstrukce, ale spektrum možností je mnohem širší, ve své podstatě komplexní: od vstupních dveří a oken přes nové koupelny, kuchyně až po celý byt či dům. Vždy však musí mít klient na paměti, že zákon hovoří o uspokojení bytových potřeb. V případě financování úvěrem od stavební spořitelny musí klient účelné využití peněz doložit,“ vysvětluje Jiří Šedivý, tajemník AČSS.

Zajímavostí je, že úvěr od stavební spořitelny si můžete vzít i na splacení podílu bytovému družstvu nebo na zaplacení převodu členských práv a povinností. „Další možností financování je i renovace či modernizace samotné nemovitosti, jejímž vlastníkem je družstvo,“ upřesňuje Jiří Šedivý.

Letošní rok přeje rekonstrukcím

I když se stavební spoření dá využít i na další náklady spojené s bydlením, převážně ho lidé využívají na rekonstrukce. Rekonstrukcí navíc někteří lidé budou trávit letošní léto. Ať už z jakýchkoliv důvodů se do ciziny na dovolenou chystá mnohem méně lidí, než je obvyklé. Proto přichází na řadu dovolená kvůli rekonstrukci.


V roce 2019 poskytly stavební spořitelny 54 323 úvěrů na bydlení v celkové sumě 47,8 mld. korun. Podíl poskytnutých úvěrů podle počtu:

REKLAMA

  • 42 % na rekonstrukce a modernizace,
  • 24 % na koupi bytu či domu,
  • 7,5 % na stavbu domu či bytu,
  • 26,5 % různé a ostatní (refinancování, vypořádání podílů, konsolidace, pozemkové úpravy).

Zdroj: AČSS


„V případě rozsáhlejších stavebních úprav je více než vhodné oslovit ke konzultaci projektanta, který posoudí, zda plánované úpravy zasáhnou do nosných konstrukcí. Jestli ano, budete potřebovat posudek statika, stavební povolení a případně i souhlas společenství vlastníků bytových jednotek, přičemž SVJ je potřeba informovat i o přesném rozsahu prací. Pokud k zásahu do nosných zdí nedojde, postačí místo stavebního povolení ohlášení rekonstrukce bytu,“ říká Jan Boruta ze společnosti FérMakléři s tím, že u družstevního bytu budete navíc potřebovat písemný souhlas družstva s rekonstrukcí.
Projekční a plánovací práce jsou také jednou z položek, které lze financovat úvěrem od stavební spořitelny.

Dědictví, konsolidace, vypořádání…

Financovat stavebkem lze i různé konsolidace, vypořádání spoludědiců, vyrovnání původnímu uživateli bytu za investice a úpravy provedené v družstevní bytě a například i zálohy stavební firmě na byt či rodinný dům. I u těchto finančních operací platí, že musí souviset s uspokojením bytových potřeb. Konsolidace splácená úvěrem od stavební spořitelny tedy musí být na ty úvěry, které byly sjednány na bydlení.
Také si přečtěte: Na co všechno můžete použít úvěr ze stavební spoření

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024

stavební spoření 2024

Vyplatí se stavební spoření v roce 2024?

V rámci konsolidačního balíčku byla opět snížena podpora stavebního spoření. Přítom ale už v minulých letech víceméně platilo, že šlo o velmi konzervativní formu spoření/investice. Která nedokázala porazit ani inflaci a to ani po započtení státní podpory. Jak je to se stavebním spořením nyní? Vyplatí se a pro koho?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

05. 02. 2024

Další ročník programu Nová zelená úsporám odstartoval

Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP ČR) tento týden po letní pauze spustil příjem žádostí o dotaci do nové etapy populárního programu Nová zelená úsporám (NZÚ). Pro žadatele je připraveno mnoho novinek včetně několika podprogramů, které reagují především na růst životních nákladů v podmínkách ekonomické krize.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

05. 10. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *