EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

20. 12. 2021

1 komentář

Nájemní vs. vlastní bydlení: Jak se bydlí v Evropské unii?

 

Rostoucí ceny nemovitostí a stále dražší hypoteční trh nabízí zájemcům o bydlení jednoduché řešení. Hlavně mladší generaci nejspíš nic jiného nezbude a místo vlastního bydlení bude zůstávat v pronájmu. Není to ale až tak neobvyklé, téměř všechny západoevropské země mají vybudovanou spíše tradici nájemního bydlení. A nutnost svůj domov vlastnit je spíše specifikem východu Evropy.

Loading



 

Téměř 70 % obyvatel EU své bydlení vlastní

Dle údajů z loňského roku své bydlení v EU vlastnilo celkem 69,7 % obyvatel. V Česku nemovitost vlastní nemovitost k bydlení téměř 80 % obyvatel (78,9 %). Oproti západoevropských zemím je to spíše vysoká hodnota, ale mezi bývalými komunistickými zeměmi patří Česko spíše k těm, kde stále bydlí velká část obyvatel v pronájmu.

Za komunismu to nešlo, teď to jde?

Čím je vlastně způsoben tak velký podíl vlastnického bydlení právě v postkomunistických zemích? Pravděpodobně za to může nastavení, kdy obyvatelé nevlastnili téměř nic během komunismu, byl to přece komunismus. V okamžiku, kdy se trh s nájemním bydlením po revoluci dereguloval a zprivatizoval, bylo koupení vlastního bydlení pro mnoho lidí jediným možným představitelným krokem.

Dalším faktorem nejspíš byly relativně nízké ceny nemovitostí a k tomu v posledních letech rostoucí platy. Na vlastní byt s hezkou hypotékou dosáhl v posledních letech kde kdo. Pokud k tomu přidáme i velmi nízkou migraci obyvatel, tak je jasné, že Čechům a dalším slovanským národům se vlastní bydlení vyplatí. Oproti tomu západní Evropané mají tendenci se častěji stěhovat za prací a nemají problém si své bydlení pronajmout.
Nájemní vs. vlastní bydlení

zdroj: Eurostat

REKLAMA

Jak se bydlí v západní Evropě?

V poválečném období bylo vlastnictví domu nebo bytu považováno za projev bohatství a také pozitivního přínosu pro společnost. Proto byla koupě vlastní nemovitosti promována státními úřady a koupě byla samozřejmě i podporována například dotacemi nebo deregulací trhu s kapitálem, především s hypotékami. Největší dopad měly tyto státní politiky ve Velké Británii a Irsku, v Nizozemí nebo ve Skandinávii.

Trošku odlišná situace ovšem byla po válce ve Francii a v Německu. Tyto dvě země byly výrazně zničeny válečnými operacemi a především v Německu byl po válce velký nedostatek bydlení. Problém byl v té době řešen především sociálními byty a vlastnictví nemovitosti nebylo hledanou alternativou. Stejně tak v sociálně zaměřené Francii bylo sociální bydlení jedním z hlavních proudů. A podporováno nejen státem, ale i významnými architekty, kteří se podíleli na rezidenčních projektech.

Spolu s rostoucím blahobytem se ovšem situace měnila i v dalších západo- i severoevropských zemích. Sociální bydlení jako alternativa pro příjmově slabší sociální skupiny bylo postupně prosazováno i pro ostatní. A získávalo stále větší podporu. Ostatně rakouský model z Vídně, která aktivně vstoupila na trh s nájemním bydlení, je často skloňován i v Česku.

V Německu se jako hlavní faktor prosadila také státní regulace nájemního bydlení. Ostatně cenová regulace berlínského trhu pronájmů se občas objeví i v českých novinách. Spolu s absencí dotací na nákup nemovitosti a s tím, jak se ceny nájmů udržovaly relativně nízko k disponibilním příjmům obyvatel, je tak Německo jedna z nejlevnějších oblastí v pronájmu nemovitostí.

REKLAMA

Tyto faktory se poté přepsaly do skutečnosti, že v současné době má právě Německo a Francie nejmenší podíl vlastnického bydlení. V Německu vlastnilo svůj byt či dům v roce 2020 pouhých 50,4 % obyvatel. Méně než 60 % vlastních nemovitostí najdeme také v Rakousku, Dánsku nebo Švédsku.

Náhradový poměr důchodu jako hlavní faktor na východě?

Jedním z faktorů, o kterém se až tak často nemluví v souvislosti s bydlením, je výše důchodů. Nízké důchody nahrávají spíše vlastnickému bydlení. Neboli pokud chcete mít jistotu, že ve stáří budete důstojně bydlet, je lepší bydlení vlastnit. A pokud víte, že se o vás i ve stáří stát postará, ať už odpovídající výší důchodů, nebo regulací nájmů, tak můžete bydlet v nájmu celý život a vaše životní úroveň si ani nevšimne.

Ve bývalých postkomunistických zemích je náhradový poměr důchodu k poslední pobírané mzdě často velmi nízký. K tomu připočtěme minimální regulaci nájemního bydlení a hned je jasné, že obyvatelé si rychle spočítají: lepší je vlastnit než platit nájem. A to i za cenu toho, že většinu svého aktivního života budou splácet vysokou hypotéku.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Příjem z nemovitosti

Příjem z nemovitosti: Pronájem nebo podnikání?

Příjem z pronájmu je velmi oblíbeným pasivním příjmem. Pokud ho realizujete jako fyzická osoba, je jeho zdanění velmi jednoduché a při správně zvoleném režimu zdanění ani nebudete platit daň z příjmu. Oproti tomu je příjem z krátkodobého ubytování vždy považován za podnikání, podmínky pro jeho realizaci jsou přísnější a na dani často zaplatíte víc než […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 01. 2024

drobná oprava bytu

Co je to drobná úprava a oprava v bytě při pronájmu?

Při pronájmu se může lehce stát, že se porouchá lednička, rozbije se zrcadlo v koupelně a žárovka v předsíni nebo se poškrábe podlaha. Přitom ale byste byli raději, aby to fungovalo a aby nic rozbitého ani poškrábaného nebylo. Máte v takovém případě hned volat majiteli bytu, aby sjednal nápravu? Nebo si to budete muset opravit […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

09. 10. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • vladimir.mikes

    24 května, 2023

    Pěkně a reálně napsané.Srozumitelné pro všechny. Jen mám malinkou námitku a řadu až budete příště psát o Slovanech,tak prosím vynechte České země které jsou ve velké většině germáni a Keltové. Děkuji za pochopení.Mikeš a Vladimír České Budějovice.

    Odpovědět