EUR 25.375

USD 23.368

REPO sazba ČNB 4.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.375

USD 23.368

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

22. 11. 2021

0 komentářů

Inflace roste, ceny nemovitostí rostou, připravte se na růst nájmů

 

Českou republiku zaplavila inflace. Za poslední rok se projevila především v růstu cen bytů, teď už si ji ale můžeme všimnout i běžně v obchodech. Téměř dva roky s koronavirem a uvolněnou fiskální politikou, která jen tak mimochodem pouštěla do ekonomiky helikoptérové peníze, si totiž konečně řekly svou cenu. A ta je opravdu rostoucí.

Loading



 

Zatímco dlouhou dobu byla Česká republika víceméně zemí se slabou inflací, která nedosáhla ani 2% inflační hranice ČNB, tak od roku 2016 si na rostoucí ceny pomalu zvykáme. Nejdříve byl příčinou šlapající pracovní trh a především nedostatek nabídky volné práce. To se samozřejmě postupně přelévalo do trhu se zbožím i službami. Neboli rostoucí cena práce se promítala do rostoucí ceny zboží. To nám ale až tak nevadilo, protože rostly mzdy a celková životní úroveň.

V roce 2020 inflaci ale řádně podpořila koronavirová krize a následná vládní opatření. Která se víceméně zaměřila pouze na dodávání peněz do ekonomiky. V ekonomice ale v té době nebylo málo peněz. Naopak peněz bylo v posledních dvou letech dostatek. Pokud se nedostatek projevil, tak spíše na trhu zbožím. A také na trhu s nemovitostmi. Tam ceny rostly za poslední rok tak překotně především a právě kvůli nadbytku peněz. A tedy také kvůli nedostatečné nabídce na trhu nemovitostí. Současné působení těchto dvou faktorů vedlo k tomu, že ceny na realitním trhu poskočily o třetinu, místně se zvyšovaly klidně i o víc.

Nemovitosti jsou v ČR drahé

Problém s drahými nemovitostmi se ukázal v plné míře v průběhu letošního roku. A realitní makléři si mohli v těchto dobách počítat nadité peněženky. Cokoliv, co na trh dali, se prodalo během několika dní a často i za vyšší cenu, než se čekalo. Investoři řešili dva základní problémy. Co s nadbytkem peněz. A jak ochránit peníze proti stále rostoucí inflaci.

Čeští investoři, hlavně ti menší, jsou ve své podstatě víceméně konzervativní a investice do nemovitostí pro ně často představuje klidný přístav ve vodách neklidných peněz. A tak se hromadně vrhli na český trh s nemovitostmi a vykoupili, co se dalo. Je otázkou, jestli taková investorská poptávka bude v dalších letech klesat, spíše bych si tipla, že ne. Že inflace, která se už přehoupla přes 5% hranici, bude investory dále motivovat k nákupům na realitním trhu.

REKLAMA

Nájmy zlevňovaly, jak dlouho to vydrží

V první polovině roku 2020 došlo na trhu s nájemním bydlením k příjemnému paradoxu cenové deflace. Na vině byl především utlumený cestovní ruch, kdy pronajímatelé bytů přes Airbnb nabídli své nemovitosti k dlouhodobému pronájmu, protože ty krátkodobé víkendové pobyty prostě nebyly. Nebylo komu pronajmout byt na pár dnů, tak to majitelé nemovitostí zkusili pronajmout na pár měsíců.

Krátkodobě tak došlo k poklesu nájmů především ve větších městech. Turisté se ztratili, zisky z cestovního ruchu měly kompenzovat zisky z pronájmu. A díky obrovskému množství nabídek na nájemním trhu, došlo k poklesu průměrných cen na trhu. Navíc za cenu obvyklého bydlení například v Praze, jste si najednou mohli vybírat nájmy v zajímavých lokalitách a v ještě zajímavějších provedeních.

To ale bylo loni. Letos už průměrné nájmy začínají naopak růst. Je to dáno tím, že se situace na trhu cestovního ruchu i situace na trhu s nájemním bydlením víceméně stabilizovala. Růstu nájmů ale nahrávají i další okolnosti.

  • Inflace neustále roste. Majitelé bytů budou chtít dozajista zachovat hodnotu svých zisků z pronájmu a sáhnou po zvyšování. Ať už na základě inflační doložky, nebo tak, že si najdou nového nájemce.
  • Rostou úrokové sazby. Ať už ty klíčové od ČNB, tak hypoteční sazby na českém trhu. Majitelům bytů se brzy začnou prodražovat splátky hypoték. Což budou docela určitě chtít promítnout i do svých zisků.
  • Rostou ceny nemovitostí. Trh s nájemním bydlením v podstatě kopíruje stav trhu nemovitostí, je od něj odvozen a je jeho nedílnou součástí. Vzhledem k tomu, jak výrazně vyrostly ceny realit za posledních 12 měsíců, bylo by s podivem, kdyby se tento růst v dohledné době neodrazil i v růstu cen nájemního bydlení.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.49 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%
Historie vývoje

 

 


Související články

nájemní byty česká pošta

Z opuštěných nemovitostí po České poště byty pro mladé. Praha usiluje o převzetí některých objektů

Nedostatek nájemních bytů trápí obyvatele nejen v hlavním městě. Rychlému vybudování bytů by mohlo pomoci převzetí objektů opuštěných Českou poštou, myslí si vedení Prahy. Aktuálně podniká kroky k převzetí některých objektů pro účely městského nájemního bydlení. Jen v Praze Česká pošta zruší 35 ze stávajících 106 poboček. 

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

23. 05. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *