EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Narazily ceny bytů na strop? Jak kde a podle koho…

 

Ceny nemovitostí nezadržitelně rostou. Česká národní banka (ČNB) je považuje za nadhodnocené. Další růst navíc podle ní představuje do budoucna riziko nejen pro banky, ale i pro ty, kteří si půjčují. Dosáhly již ceny nemovitostí svého vrcholu, nebo budou v příštím roce dále růst? Názory odborníků se liší.

Loading



 


České ekonomice se daří, nezaměstnanost klesá a příjmy domácností začínají růst. Domácnosti jsou v takových podmínkách optimističtější a ochotnější si půjčovat a pořizovat nové bydlení.
„Za této situace je přirozené, že ceny nemovitostí rostou. Nicméně v posledním roce se růst cen nemovitostí dostal do takových úrovní, které jsou nejen nejvyšší v Evropě, ale zároveň jsou rizikové z hlediska budoucnosti jak pro ty, kteří si půjčují, tak pro ty, kteří ty úvěry poskytují,“ uvedl ředitel samostatného odboru finanční stability ČNB Jan Frait v rozhovoru zveřejněného centrální bankou.
Podle Jana Faita jsou navíc současné ceny nemovitostí nadhodnocené. „Již v červnu letošního roku při zveřejnění poslední Zprávy o finanční stabilitě jsme konstatovali, že ceny bytů naše metody považovaly ke konci loňského roku za mírně nadhodnocené v řádu několika procent. Naše analýzy ukazují na ten samý vývoj i v polovině letošního roku,“ říká Jan Frait.

ČNB jedná a snaží se brzdit poptávku

ČNB z obav z realitní bubliny přistoupila již několikrát v minulosti ke zpřísnění podmínek poskytování úvěrů, aby trh svými doporučeními zchladila. V letošním roce také již dvakrát zvýšila základní úrokové sazby.
„Úrokové sazby začaly ve druhé polovině letošního roku mírně růst a v příštím roce očekáváme, že bude tento vývoj pokračovat. Přesto, že nepůjde o žádný dramatický růst, pro některé skupiny obyvatel se stane financování formou hypotečních úvěrů hůře dostupné, a to bude mít za následek nižší poptávku po nemovitostech,“ konstatuje Pavel Zámečník, ředitel pobočkové sítě Čechy společnosti M&M reality.
U cen nemovitostí však proti sobě stojí dvě síly. „Na jedné straně značná poptávka podpořená vysokým růstem ekonomiky a nízkou nezaměstnaností. Na straně druhé vysoká poptávka zapříčiněná nedostatkem starších bytů, ale v některých lokalitách hlavně absencí dokončovaných a připravených developerských projektů,“ uvádí Pavel Hassman, majitel RE/MAX 4You.

Zastavení růstu a stagnace cen?

Podle Pavla Zámečníka nelze předpokládat, že by zájem o koupi nemovitosti radikálním způsobem klesl podobně jako v krizovém roce 2008. „Očekáváme zastavení růstu a stagnaci cen tuzemských nemovitostí, nikoliv však jejich dramatický pokles,“ říká Pavel Zámečník.
Ceny nemovitostí dosáhly svého maxima i podle generálního ředitele realitní sítě CENTURY 21 Lubomíra Milka: „Ve většině regionů předpokládáme, že ceny nemovitostí jsou již na vrcholu, a pokud dojde k dalšímu zvýšení úrokových sazeb, tak v roce 2018 očekáváme nejen snížení cen v řádu jednotek procent v regionech, ale také stagnaci nebo mírné snížení cen nemovitostí v Praze a Brně. Zejména v Praze ale ceny nemovitostí na současné úrovni vydrží nejdéle a pokles buď nebude žádný, nebo minimální.“
Praha a Brno by si měly vysokou úroveň cen udržet i v nadcházejícím období, v ostatních městech je situace odlišná. „U dalších měst v rámci ČR vnímáme, že ceny nemovitostí již dosáhly vrcholové úrovně, dále neporostou a v některých městech již ceny starších i nových bytů začaly klesat. Je to zejména díky kombinaci nižší úrovni mezd než v Praze a Brně, dostatečnému množství nabízených bytů a slábnoucí poptávce po bytech,“ říká Lubomír Milek.

Ceny ale mohou růst i nadále

Snížení poptávky však nebude takové, aby ceny nemovitostí začaly výrazněji klesat. „Pro některé, a to i středně příjmové domácnosti, se již dnes stává vlastní bydlení těžko dosažitelné. Neočekávám proto, že se v příštím roce udrží vysoké tempo růstu cen v desítkách procent, jako tomu bylo v posledních letech. Spíše se kloním k názoru, že ceny již budou růst jen mírně a v některých horších lokalitách mohou ceny i poklesnout. Naopak nevidím prostor pro výraznější, plošný pokles cen. K tomu by za současných podmínek dojít nemělo,“ míní Pavel Hassman.
Podle Pavla Hassmana by tedy během následujících měsíců měl trh vykazovat i nadále růst, pokud ovšem nedojde k nějaké zásadní ekonomické změně. „Myslím, že stropu jsme se ještě nedotkli,“ dodává Pavel Hassman.
Podobného názoru je i provozní ředitel Fincentrum Reality Martin Fojtík, který předpokládá, že v roce 2018 porostou ceny nemovitostí celoplošně o 7 %. „Nedomnívám se, že by cen dosáhly svého vrcholu. Očekáváme ještě větší nárůsty hlavně v regionech Prahy, Brna, Ostravy a dalších krajských městech,“ říká Martin Fojtík. Praha se však podle něj zároveň vymyká všem tabulkám. „Zde očekávám nárůst klidně i kolem 12 % a více,“ dodává.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *