EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

ČNB opět zvýšila sazby. O kolik zdraží hypotéky?

 

Česká národní banka (ČNB) zvýšila ve čtvrtek 2. listopadu již podruhé v letošním roce základní úrokové sazby. První růst se na hypotečních sazbách příliš nepodepsal. Každé další zvýšení však může mít znatelnější dopad na hypoteční trh.

Loading



 


Bankovní rada ČNB zvýšila s platností od 3. listopadu 2017 dvoutýdenní repo sazbu o 0,25 procentního bodu na 0,5 procenta, lombardní sazba vzrostla 0,5 procentního bodu na jedno procento a diskontní sazba zůstala beze změny 0,05 procenta. Krok ČNB nebyl pro trh žádným překvapením.
„Zvýšení úrokových sazeb očekával trh prakticky s jistotou, otázkou bylo pouze, o kolik to bude. Napovídal tomu zářijový těsný poměr hlasování bankovní rady i následná prohlášení jednotlivých členů,“ říká Jan Jeníček, předseda představenstva Raiffeisen stavební spořitelny.
Finanční trh reagoval na zvýšení sazeb téměř okamžitě. Mezibankovní tříměsíční sazba 3M PRIBOR vzrostla během pátku 3. listopadu z 0,61 na 0,69 procenta. V příštím roce by měla sazba růst podle prognózy ČNB až k 0,9 procentu a v roce 2019 až ke dvou procentům.
Graf 1: Prognóza vývoje mezibankovní úrokové sazby 3M PRIBOR

Zdroj: ČNB

První na řadě jsou variabilní hypotéky

Zdražování variabilních hypoték, které jsou navázány na jednoměsíční mezibankovní úrokovou sazbu 1M PRIBOR, je první na řadě. Ještě před čtvrtečním rozhodnutím ČNB dosahovala mezibankovní sazba 1M PRIBOR 0,51 procenta, v pátek se však již vyšplhala na 0,59 procenta. Přitom ještě před srpnovým zvýšením sazeb se nacházela na úrovni 0,2 procenta.
První zvýšení základních úrokových sazeb ČNB od listopadu 2012, ke kterému přistoupila ČNB v srpnu letošního roku, se na hypotečních sazbách nepatrně projevilo s jednoměsíčním zpožděním.
„Srpnové zvýšení základní úrokové sazby ze strany ČNB se do cen hypotečních úvěrů promítlo přibližně do jednoho měsíce. Dá se očekávat podobný scénář pro koncové klienty i tentokrát. Doporučujeme proto všem, kdo zvažují úvěr na financování bydlení, aby neváhali a využili stávající výhodné nabídky,“ uvedl Jiří Klos, manažer vývoje bankovních produktů finanční skupiny Wüstenrot. Wüstenrot hypoteční banka podle něj ale v tuto chvíli zvýšení úrokových sazeb hypoték neplánuje.

Růst úroků ale není u konce

Trh se ale musí připravit na další růst úroků. „Očekáváme, že příští rok ČNB zvýší sazby o čtvrt procentního bodu na každém ze svých čtyř hlavních zasedání. Dokonce by se mohlo stát, že ke zvýšení sazeb dojde ještě letos na prosincovém zasedání,“ uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.
„Celkově i nadále držím předpoklad, že k dalšímu zvýšení úroků přistoupí ČNB až na prvním zasedání bankovní rady v novém roce, tedy na počátku února 2018,“ míní Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE.

Zdražování hypoték přijde, ale…

ČNB bude tedy ve zpřísňování měnové politiky pokračovat i v příštím roce. S historicky nejnižšími úrokovými sazbami se tak můžeme rozloučit. Dopad na hypoteční sazby přesto nemusí být nijak dramatický.
„Klienti, kteří zvažují hypotéku ji zřejmě získají o něco dráž, než by to bylo možné před několika měsíci, ale rozhodně to není žádný významný důvod pro přehodnocení plánů spojených s pořízením nemovitosti či její plánovanou rekonstrukcí,“ uvedl David Eim, místopředseda představenstva společnosti Gepard Finance.
Dopad růstu sazeb na roční splátky hypotéky nemusí být tak velký. „Zvýšení sazby hypotečního úvěru ve výši 1 milion Kč na 30 let o 0,3 procentního bodu totiž znamená zvýšení ročních nákladů o necelé 3 000 Kč. Nikdo neplatí rád peníze navíc, ale v kontextu investice do nemovitosti, v kontextu úhrady 4% daně z nabytí nemovité věci, v kontextu dalších nákladů spojených s vlastnictvím nemovitosti jde o málo významnou změnu,“ vyčísluje David Eim.

Růst sazeb realitní trh nezchladí

„Uvidíme, v jaké míře se zvýšení projeví v sazbách úvěrů na bydlení. Vzhledem k obrovskému převisu volné likvidity a konkurenčnímu boji mezi poskytovali hypotéčních úvěrů je nasnadě, že banky budou případné změny úrokových sazeb testovat velmi opatrně. V konečném důsledku bude dostupnost hypotéčních úvěrů ovlivňovat spíše dynamika růstu cen nemovitostí než úrokových sazeb,“ dodává Jan Jeníček.
Poptávka po novém bydlení neutichne ani při růstu úrokových sazeb. „Na dvou největších realitních trzích v Česku, kterými jsou Praha a Brno, je po novém bydlení takový hlad, že výše úroků ve skutečnosti vůbec není podstatná. Vysoký převis poptávky po bydlení nad jeho nabídkou šroubuje ceny vzhůru, lidé jsou ochotní za dobrý dům nebo byt zaplatit mnohem více než před rokem nebo dvěma, protože nabídka stavitelů je velmi omezená,“ říká ředitel developerské společnosti Trikaya Alexej Veselý.
Řešení nedostatečné nabídky zatím nepřichází. „Ani v Praze, ani v Brně se nedaří kvůli administrativním bariérám zahájit výstavbu nových bytových domů, volné byty dochází, nové se staví v minimální míře a v takové situaci jsou lidé ochotní zaplatit za bydlení více, než by bylo normální,“ dodává Alexej Veselý.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *