EUR 25.265

USD 23.672

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.672

Text: Karel Pučelík

24. 01. 2020

1 komentář

Nedostatek bydlení: zátěž pro ekonomiku i sociální rozbuška

 

Problémy s nedostatečnou bytovou výstavbou trápí mnohá města a oblasti takřka po celém světě, tvrdí analýza.

Loading



 


Problém s bytovou výstavbou jsou v Česku vděčným tématem, obzvláště pak v Praze. Rozhodně se ale nejedná o izolovaný jev, nedostatek bydlení a jeho vysoké ceny musí řešit řada velkých měst po celém světě.
O bytové krizi se mluví i na Novém Zélandu. „I dobře placení profesionálové nemohou koupit domy ve městech, kde pracují. Je to vážná hrozba pro produktivitu, která je hlavní hybnou silou naší životní úrovně,“ řekl deníku The Guardian novozélandský liberální politik David Seaynour.
Málo se staví ale i třeba v Sydney. V Evropě jsou ceny za metr čtvereční vysoké zase v Paříži, ale hlavně v Londýně. Příkladem může být českému čtenáři i nepříliš vzdálený Berlín.

Přílišný důraz na vlastní bydlení?

Britský magazín The Economist situaci analyzoval a poukázal na důsledky, které špatná stavební situace přináší, a pokusil se i pojmenovat některé z kořenů současného stavu. Jejich počátky datuje až do poloviny minulého století. Do té doby byly ceny bydlení dlouhodobě poměrně stabilní.
Mezi příčiny může patřit i přehnaný důraz na vlastní bydlení, který například ve Velké Británii prosazovaly po roce 1979 konzervativní vlády Margaret Thatcherové. Podpora soukromého vlastnictví bytů narostla i v zámoří.
Hlavním problémem je ale patrně nedostatečná výstavba. Nejvíce se stavělo v průběhu sedmdesátých let, ale pak statistiky rychle klesaly. Proč? Týdeník připomíná hypotézu William Fischel z Dartmouthské univerzity, která tvrdí, že za problémy s povolováním staveb stojí právě majitelé okolních domů, kteří se obávají poklesu atraktivity okolí svého bydliště a s tím spojeným poklesem ceny.
Existují ale i dobré příklady. Živě se stavělo například v Tokiu, průzkum navíc tvrdí, že ke snížení kvality života nedošlo.

Brzda ekonomického růstu

Průzkum Harvardovy univerzity potvrzuje, že vysoké ceny bydlení jsou přítěží pro obyvatele. Více než 30 procent obyvatel Spojených států odvede měsíčně více než 30 procent na náklady na bydlení.  Jaké to má implikace pro ekonomiku země?
Zmíněný britský Týdeník uvádí, že v sedmdesátých letech náklady na bydlení spotřebovaly ve Spojených státech osm procent HDP, ale dnes si nárokují jedenáct. To je poměrně velká ztráta. Ještě zajímavějším zjištěním je, že pokud by tři velká americká města (New York, San Francisco, San José) uvolnila stavební pravidla, HDP země by vzrostlo o 4 procenta. A to v situaci, kdy některé ekonomiky vyspělého světa ani takovým tempem nerostou.
Autoři také v neposlední řadě tvrdí, že rostoucí ceny především nedovolí mladým lidem pořídit vlastní bydlení. Ti pak mohou ze svého nedostatku vinit kapitalistickou společnost, čehož využívají protestní hnutí ke změně politické scény. V upadajících oblastech voliči například často upřednostnili brexit, ve Francii zase volili Národní frontu. Ve zmíněném Berlíně bytová situace rovněž vyvolává napětí, které chce vedení města řešit kontroverzním experimentem se zmrazováním výše nájmů.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • ladislav bohatý

    27 ledna, 2020

    Přílišný důraz na vlastní bydlení? – v době, kdy nájem za garsonku už nyní činí v průměru kolem 10000 bez služeb, a kdy vláda vyhrožuje výší důchodů kolem 8ti tisíc se jako někdo kurva tomu diví ?

    Odpovědět