EUR 25.235

USD 23.713

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.713

Obecní byty vs. zmrazení nájemného – co sníží ceny nájmů v Praze?

 

V posledních letech ceny nemovitostí po celém Česku rostou jak houby po dešti a drahé bydlení je hlavně ve větších městech. Což je způsobeno kombinací mnoha faktorů. Jedním ze zásadních je malá výstavba nových bytů. To vede k převisu poptávky nad nabídkou a ceny nemovitostí rostou.

Loading



 


Dalším faktorem byla dozajista dostupnost hypoték a také rostoucí životní úroveň v Česku. Průměrný plat překonal hranici 30 tisíc, a i když hypotéky v posledních dvou letech krotí ČNB, tak stejně jsou levné a kdo si chtěl vzít hypotéku, ten si ji nejspíš už vzal a bydlení si koupil. Hlavním problémem tak především ve větších městech je bydlení mladých, kteří na hypotéku nedosáhnou, ale přitom někde bydlet musí.
Podíl hypotečních bytů, růst AirBnB služeb a také malá výstavba vede k tomu, že rostou nejen ceny nemovitostí, ale především rostou ceny nájemního bydlení. Přitom trh se rovná předvídatelně, nemovitostí je málo, takže ceny rostou. A pokud nechcete bydlet hodinu za okrajem města a chcete si zachovat nějakou alespoň menší životní úroveň, tak si prostě budete muset za bydlení připlatit.

V Berlíně zmrazili na pět let nájmy

Ten samý problém řeší i další evropská města. V Berlíně nedávno přijali místní zákon, který zmrazil komerční nájmy. Shodla se na tom vládní koalice. Ceny nájemného jsou zastropované odstupňovaně dle stáří a vybavení bytu, nejdražší byty by se měly pronajímat za maximálně 9,80 eura za metr čtvereční. To povede dokonce k tomu, že v některých lokalitách nájemné poklesne.
Zastropování nájmů je výrazný krok směrem k řízené ekonomice a narušení přirozeného tržního prostředí. Sama vládní koalice sociálních demokratů, Zelených a postkomunistické Die Linke přiznává, že jde o experiment. Zastropování nájemného by mělo platit někdy od první čtvrtiny roku 2020.
Jaký bude konkrétně vývoj, je zatím těžké předvídat. V první řadě nejspíš dojde k poklesu nájemného a lepší dostupnosti bydlení. To ale v delším období může vést k růstu nedostatku bytů a vzniku rozdílu mezi tržní a regulovanou cenou. Otázkou také je, jak se trh zachová, až další (méně socialistická) městská koalice zastropování zruší.

Obecní byty jako odpověď ve Vídni

Jinak situaci s bydlením řeší ve Vídni. Je nutno říct, že tam bydlení řeší už dlouhá léta a obecní byty se ve Vídni systematicky staví už sto let. Město vystupuje jako jeden z největších investorů a developerů a nové byty pak za regulované nájemné nabízí všem sociálním skupinám. Výsledkem je nižší nájemné na celém území města, bez ohledu na to, kdo bydlení postavil a kdo ho pronajímá, maximální cena za nájemní bydlení je 7 euro za metr čtvereční.
Podobnou cestu zvažují i současní pražští zastupitelé. Je ale nutno říct, že jakékoliv dnes přijaté řešení a dnes zahájená výstavba nových obecních bytů, může přinést výsledky a změnu na trhu nemovitostí nejdříve tak za jednu dekádu.

Budou se v Praze stavět obecní byty?

Pokud Praha o tomto řešení uvažuje, tak je nutno říct, že je opravdu pouze na začátku. Zatím byla provedena na začátku tohoto roku studie obecního bydlení na území hlavního města. Ta ukázala, že:

  • Praha vlastní celkem 23 699 bytů,
  • přičemž nejvíce jich je na Praze 10
  • a neobsazených obecních bytů je celkem 1 712 (a to hlavně z důvodu nevyhovujícího technického stavu),
  • 6,69 % těchto bytů je určeno sociálně slabším
  • a 6,86 % je určeno pro bydlení seniorů,
  • v období 2015 – 2018 bylo 5 287 bytů prodáno a 217 bytů nově postaveno,
  • dlouhodobě počet obecních bytů v Praze klesá, v roce 1991 Praha vlastnila 194 000 bytů, dnes je pražských obecních bytů méně než osmina,
  • z evropských metropolí má méně obecních bytů jen Bratislava (1 962 bytů v roce 2017),
  • v Praze připadá na jeden obecní byt 42 obyvatel, v Bratislavě je to 217, v Berlíně 12, ve Vídni 9.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Ceny nájmů se začínají umoudřovat, je otázka, na jak dlouho

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil a v mnoha krajích přešel dokonce k poklesu nebo stagnaci. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu – bytů v podstatě všech kategorií, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 04. 2024

Družstevní bydlení je stále cenově dostupnější alternativa

Pořízení staršího družstevního bytu je v průměru o 15 procent levnější než koupě bytu v osobním vlastnictví. Zatímco průměrná prodejní cena bytu v Česku v osobním vlastnictví na začátku letošního roku dosahovala 70 tisíc korun za metr čtvereční, průměrná cena za metr čtvereční družstevního bytu byla na hranici 47 tisíc korun za metr čtvereční. Vyplývá to z analýzy společnosti RE/MAX.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

09. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *