EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

24. 03. 2023

0 komentářů

Nemovitosti a daně – jak na to?

 

Češi chtějí bydlet ve svém. Řada z nich loni investovala např. do investiční nemovitosti, někteří svou nemovitost prodali, a letos tak mnohé z nich čeká první daňové přiznání. Standardně byste coby fyzická osoba měli daňové přiznání podat nejpozději do 3. dubna 2023. Jestliže se chystáte na elektronické podání, máte čas až do 2. května 2023 a s daňovým poradcem dokonce až do 3. července. Víte například, který příjem z prodeje nemovitosti je osvobozený od daně?

Loading



 

Jak se daní příjmy z podnájmu

Pronajímání nemovitosti je i v současné době finančně zajímavé, ale také tento příjem je potřeba danit, a to v rámci daňového přiznání fyzických osob. Čisté příjmy z pronájmu zahrnují pouze nájemné bez záloh na vodu a energie, proto se vyplatí mít ve smlouvě tyto částky zřetelně vymezeny.

Pro výpočet příjmů, které budete danit, je důležité nezapomenout na výdaje, které si od této částky můžete odečíst. Sami si zvolíte, jestli využijete formu odečtu skutečných výdajů, nebo výdajový 30% paušál,“ říká Jana Jáčová, zakladatelka a šéfka účetní firmy UOL Účetnictví.

Do odpočtu skutečných výdajů můžete zahrnout náklady na údržbu bytu (což ovšem vyžaduje schraňování všech účtenek), úroky z hypotéky, paušál na auto nebo odpis nemovitosti, který lze odepisovat standardně 30 let. Pokud odpis nemovitosti uplatníte, bude se v případě budoucího prodeje za výdaj považovat daňová zůstatková cena, což v praxi znamená pořizovací cenu sníženou o uplatněné odpisy.

Jestliže skutečné výdaje spojené s pronájmem bytu nemáte, bude u vás za bernou minci považován výdajový paušál ve výši 30 % z příjmů, a to až do částky 600 000 Kč,“ vysvětluje Jana Jáčová.

Prodej nemovitosti – kdy je třeba zaplatit daň?

V mnoha případech se ani při prodeji nemovitosti daň neplatí. Například pokud prodáváte dům či byt, kde jste bydleli alespoň 2 roky před prodejem. Druhým příkladem je situace, kdy si za utržené peníze pořizujete nové bydlení, a to buď v roce před prodejem, nebo do konce roku, který následuje po obdržení příjmu. Třetí situace pro osvobození od daně nastává, pokud mezi nabytím a prodejem nemovitosti neuplynulo více než 10 let, případně 5 let, pokud jste ji zakoupili do konce roku 2020. Jestliže prodáváte nemovitost, kterou jste získali po 1. lednu 2021, a finance z ní využijete na své bydlení, rovněž daň platit nemusíte.

REKLAMA

Úroky z úvěru na bydlení

Na dani můžete ušetřit i v případě, že máte hypotéku na nemovitost, ve které bydlíte, případně v ní bydlí někdo z vaší užší rodiny. Úroky z hypotéky na bydlení nebo na rekonstrukci se zahrnují do nezdanitelné části základu daně, takže lze na dani znatelně ušetřit. „Pokud k pořízení nemovitosti na hypotéku došlo před 1. lednem 2021, horní hranice pro odpočet je 300 000 Kč a tudíž je možné na dani ušetřit až 45 000 Kč. Po tomto datu jde nejvýše o 150 000 Kč za rok a slevu 22 500 Kč,“ uzavírá Jana Jáčová.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *