EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Nepodceňujte rodinný rozpočet. Nečekané výdaje vás pošlou ke dnu

 


 

Zatímco výdaje domácností mohou být nekonečné, příjmy bezedné nejsou. Proto je důležité plánovat výdaje a připravovat se i na případné neočekávané údálosti, které mohou mít větší či menší dopad na rodinný rozpočet. Dodržením několika základních pravidel můžete rodinnému rozpočtu odlehčit a připravit se i na horší časy.

Pravidelné platby

Šetření Českého statistického (ČSÚ) Životní podmínky 2014 (SILC 2014) ukázalo, že podíl výdajů na bydlení na čistých peněžních příjmech domácnosti činily v průměru 5 602 korun, což představuje 18,3 % z čistých příjmů domácnosti. Dokonce 31,3 % platili jednotlivci starší 65 let. Naopak bezdětné domácnosti pouze 13,5 %.

Podle Evropské unie (EU) se za velkou zátěž považuje podíl nákladů na bydlení na příjmech vyšší než 40 %. V roce 2014 se v této skupině v Česku nacházelo 10,5 % domácností. Jejich počet však klesá a navíc je nižší než podíl průměru EU, který v roce 2014 dosáhl 11,4 %.

Výsledky tzv. Statistiky rodinných účtů ČSÚ (SRÚ) za rok 2015 ukazují, že výdaje průměrné české domácnosti na bydlení dosáhly 16,2 % čistých příjmů. Výdaje se liší podle toho, v jakém bytě domácnosti hospodaří. V nájemním bytě tvořily výdaje na bydlení ve čtvrtém kvartálu loňského roku 26 % z čistých peněžních příjmů, v družstevním bytě 18,9 % a ve vlastním pouze 17 %. Tyto podíly se od roku 2014 příliš nezměnily.

Největší položkou pravidelných plateb téměř každé domácnosti jsou platby za bydlení, vodu, plyn, elektřinu či další energie. Právě v této oblasti však mnoho domácností platí více, než je nutné. Navíc často ani netuší, kolik přesně každý měsíc platí.

REKLAMA

Potvrdil to i průzkum agentury Perfect Crowd pro novou finanční službu SURI, která hlídá podmínky a výročí uzavřených smluv. „Lidé se nezabývají smlouvami, které mají třeba už několik let uzavřeny, a navíc se neorientují ve smluvních podmínkách. Například 61 % lidí neví, co znamená výročí smlouvy, a že v tomto období mohou smlouvu bez jakýchkoliv sankcí vypovědět,” vysvětluje Pavel Jechort, výkonný ředitel SURI. 

 „Mimo to lidé často zapomínají na automatickou prolongaci smlouvy a platí tak stále stejně za produkt, který je často nesmyslně zastaralý. Změna dodavatele či produktu je pak stojí zbytečné peníze,” doplňuje Pavel Jechort a dodává, že staré smlouvy mají často výrazně nižší plnění, než by zákazníci aktuálně potřebovali. Cílem nové online služby je revidovat všechny smlouvy a kontinuálně hledat a nabízet výhodnější podmínky.

Podívat se a srovnat konkurenční nabídky, se může vyplatit. Úspora relativně malých měsíčních částek může ročně vést k příjemnému překvapení. Vytvořit si seznam pravidelných plateb a možnosti úspor rozhodně není od věci.

Plánujte a plaťte včas

Jednoduchou, ale dobrou radou je: plaťte včas. I malé zpoždění se může prodražit. Pokuta za pozdní platbu se navíc může rychle navyšovat.  „V dodržování včasnosti plateb pomůže pečlivé plánování měsíčního rozpočtu. Používat doporučujeme i internetové bankovnictví, které vám přehledně ukáže, na co a jak často vydáváte své rodinné finance,“ doporučuje Hana Drápalová ze Sberbank.

REKLAMA

Hledejte a srovnávejte

Internetové srovnávače se stávají běžnou součástí života. Ovšem ne vždy je nejlevnější nabídka nejvýhodnější. Především při nákupu dražších věcí je nutné porovnat alespoň základní parametry. Týká se to nejen fyzických nákupů, ale i pojištění či bankovních produktů.

Zjistěte si, zda není možné vaši půjčku refinancovat, případně sloučit do jedné výhodnější. Sloučit se dnes dají i půjčky blízkých rodinných příslušníků, půjčky bankovní i nebankovní, kontokorenty či karty. Vzhledem k tomu, že úrokové sazby neustále klesají, úspora může být značná.

Motivujte se ke spoření

Finanční rezerva domácnosti pro případ nemoci, ztráty zaměstnání či mimořádných výdajů by měla podle Ministerstva financí dosahovat tři až šest měsíců. Ovšem spořit bez jasné představy, na co spoříme, je obtížné. Motivace a osobní disciplína ke spoření je snazší, pokud spoříme na konkrétní věci či investice do vybavení domácnosti.

(Ne)rozumné půjčky

Pro mnoho rodin je řešením nejen v napjatých finančních situacích půjčka. Nejde však vždy o nejlepší řešení. A ne každá půjčka je rozumná a nutná. Půjčka na investici do domácnosti v podobě kvalitnějšího zateplení, které vám umožní ušetřit v dalších letech, je smysluplná. Zbytečně drahé a nepotřebné dárky na Vánoce však důvodem k zadlužení nejsou. „Zlaté pravidlo nakládání s penězi zní: Rozumné je splácet věci tak dlouho, jaká je jejich životnost,“ radí Hana Drápalová. 

Rozhodně není rozumné si půjčovat na splácení půjčky. Vytloukat klín klínem vás dostane do ještě větších problémů a dluhové spirály, z které je jen těžkého úniku. „Při plánování výše měsíčních splátek si nechte dostatečnou rezervu. A když už se do problémů se splácením dostanete, doporučujeme řešit je otevřeně a co nejdříve přímo s bankou. Cest k řešení je dnes mnoho,“ uzavírá Hana Drápalová.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Co dělat, když chybí peníze na splátku hypotéky? Vyplatí se pojištění schopnosti splácet?

Zdroj: Pixabay.com Pro některé lidi nebyl poslední rok procházka růžovou zahradou. Lidé se tak mohli dostat do potíží se splácením hypotéky. Ačkoli podle mnohých průzkumů je půjčka na bydlení to poslední, co lidé přestávají splácet, může se stát, že na splátky v rodinném rozpočtu už nebude dostatek peněz. Co v takovém případě dělat?

Text: Monika Lukešová

27. 05. 2021

Bytový dům - apartmány - byty

Hypotékou, či nájmem výdaje nekončí

Nemovitosti v České republice jsou opravdu drahé. Zvlášť v Praze, kde ceny bytů stále pomalu rostou. Platby za bydlení tvoří největší položku na výdajích domácností, což není nic zarážejícího. Jenže problém je v tom, že každá třetí domácnost má starosti vyjít s měsíčním příjmem. Navíc sjednáním hypotéky, či nájmu výdaje nekončí.

Text: Monika Lukešová

18. 10. 2019


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Jaro

    23 září, 2016

    … a vedle toho reklama Providentu :)

    Odpovědět