EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Co dělat, když chybí peníze na splátku hypotéky? Vyplatí se pojištění schopnosti splácet?

 

Zdroj: Pixabay.com
Pro některé lidi nebyl poslední rok procházka růžovou zahradou. Lidé se tak mohli dostat do potíží se splácením hypotéky. Ačkoli podle mnohých průzkumů je půjčka na bydlení to poslední, co lidé přestávají splácet, může se stát, že na splátky v rodinném rozpočtu už nebude dostatek peněz. Co v takovém případě dělat?

Loading



 


Je potřeba, aby se klient v takovém případě co nejdříve ozval svému hypotečnímu poradci a situaci s ním řešil. Konkrétní řešení závisí na řadě okolností – jestli už je hypotéka rozčerpaná nebo ji klient ještě vůbec nečerpal, případně jestli by ji chtěl „přesměrovat“ na pořízení jiné nemovitosti,“ vysvětluje Kateřina Petko z Equa Bank.
Zdá se to jako banální rada, ale při problémech se splácením hypotéky je vždy dobré kontaktovat poskytovatele půjčky. Situace se dá vyřešit, ale pokud o vašich problémech nebude banka vědět, těžko bude moci navrhnout jakékoliv řešení. Tím může být například odklad splátek jistiny, či dočasná změna splátkového kalendáře.
Ocitne-li se klient ve složité životní situaci, snažíme se hledat společné řešení, které by vyhovovalo oběma stranám. Základem je co nejdříve informovat banku. Nejlépe ještě před tím, než dojde k nezaplacení pravidelné a doposud řádně hrazené splátky. Česká spořitelna pomůže situaci vyřešit bez dramatických kroků, jako je například prodej zastavené nemovitosti. Pomoci může například úprava výše splátek nebo jejich odklad. Ke všem klientům přistupujeme individuálně a řešení nastavíme vždy podle konkrétní situace,“ popisuje Filip Belant, šéf tribu Bydlení v České spořitelně.

Problémům se dá předcházet

Banky se shodují na tom, že je dobré si při uzavírání hypotéky sjednat pojištění schopnosti splácet, nebo jiný produkt, zajišťující možnost odkladu splátek, přerušení splácení, nebo úpravu výše splátek, a to jak nahoru, tak dolů.
Pomocí naší služby Variabilita splátek si klient může snížit nebo zvýšit výši splátek až o 30 procent. Pokud klient potřebuje, umožní mu tato služba přerušit splácení na tři měsíce, a splátky si může dokonce odložit i přímo na začátku hypotéky,“ dodává Filip Belant.
Finanční produkty, které by měly chránit klienta před problémy se splácením mají i ostatní banky. „Pro tuto situaci máme pro klienty připraveno rizikové životni pojištění, neboli pojištění schopnosti splácet od Komerční pojišťovny, které je možné sjednat jak při pořízení hypotéky, tak v průběhu jejího splácení. Pokud si klient toto nebo obdobné pojištění nesjedná, pak je situace samozřejmě komplikovanější, ale vždy se snažíme pro klienty najít nějaké vhodné řešení jejich složité situace,“ říká Lucie Brunclíková z banky Creditas.
Pojištění schopnosti splácet spočívá v tom, že pokud majitele hypotéky zastihne dlouhodobá nemoc, ztráta zaměstnání, či další významné události ovlivňující schopnost splácet, splátky za něj převezme daná pojišťovna. Ale pozor, pojištění rozhodně není zadarmo a jeho platba je součástí měsíční splátky hypotéky. Proto je dobré si spočítat, zda se vám takové pojištění vyplatí. Banky většinou požadují poplatek čtyři až deset procent z měsíční splátky úvěru. Tím pádem se hypotéka  může prodražit o několik tisíc korun a pomoc nemusí být taková, jak klient očekává.
Při pořizování hypotečního úvěru je dobré nastavit si splátky tak, aby neukrojily velkou část rodinného rozpočtu. Ačkoli jsou momentálně nemovitosti stále drahé, tak průměrná úroková sazba je podle indexu Fincentrum Hypoidnex jen 1,98 procenta, což je stále velmi příznivé.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *