EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

12. 01. 2023

0 komentářů

Nová zelená úsporám Light: Příjem žádostí o dotaci začal. Jaké jsou podmínky?

 

V pondělí 9. ledna 2023 zahájilo Ministerstvo životního prostředí příjem žádostí o dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám Light. Kdo může dotaci získat a jaké jsou podmínky?

Loading



 

Zkrotíme energie? Nová zelená pro nízkopříjmové domácnosti

Žadatelé, kteří nemají dostatečné finanční rezervy na investice do renovace svých domovů, a tedy by nesplnili podmínky programu Nová zelená úsporám, mohou nyní využít nové dotační výzvy. Ministerstvo životního prostředí v pondělí 9. ledna spustilo přijímá žádostí do programu Nová zelená úsporám Light v rámci kampaně Zkrotíme energie. Při kombinaci se zastropováním cen energií a příspěvkem na bydlení má program pomoci zvládnout energetickou krizi.

„Pomoc nejzranitelnějším spoluobčanům v období energetické krize a extrémně vysokých cen energií je naší absolutní prioritou. Jsme si vědomi, že ne všichni mají dostatek finančních rezerv na nákladné stavební úpravy, proto jsme připravili podporu rychlých a snadných opatření, která jsou nenáročná na realizaci, mohou být provedena i svépomocí a přinesou okamžitou úsporu,“ uvedl ministr životního prostředí Marian Jurečka.

Podporovaná opatření

Dotaci z programu může žadatel použít na zateplení fasády, střechy, stropu nebo podlahy, výměnu oken či vchodových dveří. Okamžitá finanční pomoc může dosáhnout výše až 150 tisíc korun, a to buď na dílčí opatření, anebo jejich kombinaci.

Výše podpory

Zdroj : Závazné pokyny pro žadatele z NZÚ Light

„Nová zelená úsporám Light umožní i lidem bez finančních rezerv zateplit domy tak, aby jim zbytečně neunikalo teplo. Podpoříme opatření, která je možné udělat v řádu hodin, maximálně dní, jako je třeba zateplení střech, stropů či podlah foukanou izolací nebo výměna oken a vchodových dveří. Spotřeba elektřiny a plynu na vytápění se sníží okamžitě, finanční úspory budou znatelné a hlavně trvalé,“ míní Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

REKLAMA

Pravidla podpory

Ačkoliv příjem žádostí začal v lednu, podpořit lze opatření, která se žadateli podařilo zrealizovat od 12. září roku 2022. Žádat o podporu mohou domácnosti, které jsou vlastníky rodinných domů nebo trvale obývaných rekreačních staveb. Všichni členové domácnosti musí být příjemci starobního důchodu nebo invalidního důchodu 3. stupně, anebo v období od 12. září 2022 domácnost pobírala příspěvek na bydlení.

Žádost o podporu musí být podána elektronicky.

Žadatelé k žádosti předkládají:

  • fotodokumentaci před započetím navrhovaných opatření
  • dokument prokazující vlastnictví bankovního účtu žadatele
  • dokument prokazující čerpání příspěvku na bydlení nebo důchodu
  • zprávu o navrhovaných opatřeních (odborný posudek)

Po provedení příslušných opatření musí žadatel předložit

  • fotodokumentaci provedených opatření
  • zprávu o provedených opatřeních

Formulář a pokyny pro vyplnění odborného posudku je dostupný na webových stránkách programu Nová zelená úsporám. Zpráva musí být potvrzena členem místní akční skupiny ČR (MAS) nebo pracovníkem Energetického konzultačního a informačního střediska (EKIS). Za tímto účelem vznikla široká poradenská síť, jejíž pracovníci pomohou posoudit vhodnost opatření a vyplnit žádost.

REKLAMA

Ti žadatelé, jichž se to týká, předkládají také dokumenty prokazující, že stavba určená pro rodinnou rekreaci je využívána k trvalému bydlení, anebo dokument prokazující trvalý pobyt v podporované stavbě, nemá-li jej tam zapsán.

Výplata předem nebo ex post

Plnou výši dotace, která může dosáhnout až 100 % výdajů, získá žadatel předem ve formě zálohy. Domácnosti se tak podle Státního fondu životního prostředí mohou pustit do realizace co nejdříve a sami, bez nutnosti předávat projektovou dokumentaci a energetické posudky. Pokud však domácnost opatření zrealizovala již v minulosti (nejpozději do 12. září 2022), je možné dotaci čerpat i zpětně.

„Naším cílem je podpořit rychlé zateplení co nejvíce rodinných a trvale obývaných rekreačních objektů, aby se finanční úspora zranitelných domácností projevila již v této topné sezóně,“ doplňuje Petr Valdman.

V první etapě ministerstvo očekává podporu přibližně deseti tisíc domácností finančním částkou ve výši zhruba 1,5 miliardy. Peníze půjdou z Modernizačního fondu. Pokud se program osvědčí, ministerstvo částku navýší.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *