EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

23. 01. 2024

0 komentářů

Nová zelená úsporám Light: Novinky v dotacích pro nízkopříjmové domácnosti

 

Státní fond životního prostředí po provození přestávce od středy 17. 1. opět přijímá žádosti o dotaci v programu Nová zelená úsporám Light. Nově mohou o zálohovou podporu žádat i domácnosti s nárokem na přídavek na děti.

Loading



 

Téměř čtvrt milionu zálohově

Dotace je poskyvána v zálohové formě, a to až do výše 240 tisíc korun. Z dotace pokrýt 100 % způsobilých výdajů na zateplení fasád, střech, stropů a podlah, výměny oken a vchodových dveří, anebo instalaci solárního neob termického ohřevu vody. Na provedení opatření mají úspěšní žadatelé jeden rok.

Ministerstvo životního prostředí zdůrazňuje, že žadatelé nemusí realizačním firmám platit žádné poplatky za zprostředkování dotace. Bezplatné poradenství nabízí aktuálně 627 poradců v poradenských sítích MAS, EKIS a M-EKIS, tyto poradce platí stát z prostředků Národního plánu obnovy.

„Poradenská síť se neustále rozšiřuje, pokrývá celou republiku, takže každý zájemce o dotaci pro domácnosti s nižšími příjmy najde odborného poradce v blízkosti svého bydliště. Zájemci by měli maximálně využít služeb těchto poradců, a to nejen při administraci žádosti. Žadatelům doporučujeme, aby s poradci konzultovali i dodavatelské smlouvy a zejména smlouvy o instalaci solárních systémů ještě před jejich podpisem, aby nedocházelo k zneužití obzvlášť zranitelných skupin obyvatelstva,“ míní Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.
Aktuálně mají lidé největší zájem o výměnu oken (35 %) a dveří (26 %).  Z celkového počtu žadatelů je 91 % ve starobním důchodu.

Okruh oprávněných žadatelů se rozšiřuje

Program byl spuštěn na počátku roku 2023 s cílem pomoci nízkopříjmovým domácnostem ohroženým energetickou chudobou. O podporu požádalo 56 tisíc žadatelů. „Nová zelená úsporám Light je jednoznačně úspěch, cestu k dotaci si našly desetitisíce zájemců z celého Česka, dosud jsme jim vyplatili 6 miliard korun. Parametry programu, nastavené s ohledem na finanční možnosti oprávněných žadatelů, umožnily realizaci zateplení a instalaci ekologického a úsporného ohřevu vody i těm nejzranitelnějším domácnostem, které nejvíce pocítily skokový nárůst cen energií,“ říká ministr životního prostředí Petr Hladík. 

Dosavadní okruh žadatelů – senioři a příjemci invalidního důchodu – se rozšiřuje o novou skupinu. Ponovu mohou dotaci získat i domácnosti pobírající přídavky na děti.

REKLAMA

Upřesnění podmínek podpory

V novém programovém období dochází ke zpřesnění, resp. zpřísnění některých technických parametrů.
„Pro žadatele se v zásadě nic nemění, finanční prostředky dostanou zálohově předem a dotace může pokrýt až 100 % výdajů. Upřesnění se týká zejména technických parametrů realizovaných opatření. Klademe větší důraz na to, aby realizovaná opatření splňovala požadavky na budoucí úspory energií i na dodržení požadovaných bezpečnostních norem,“ vysvětluje Petr Valdman.

Zpřísnění opatření podle ministerstva zvýší ochranu zvláštně zranitelných osob (především seniorů) před některými neseriózními firmami. Podmínky podpory najdete na webových stránkách programu.

Zdroj: Ministerstvo životního prostředí

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *