EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Text: Veronika Hejná

31. 08. 2020

0 komentářů

Nový stavební zákon schválila vláda. Elektronické podání vlastníkům sítí má fungovat už příští rok

 

Na doporučení Legislativní rady vlády schválila vláda v minulém týdnu nový stavební zákon. Nyní návrh zamíří do Poslanecké sněmovny.

Loading



 


Podle požadavku Legislativní rady vlády provedlo ministerstvo v textu zákona úpravy. Podle vyjádření ministerstva šlo spíše o právně-technické ladění textu. Zákon má nabýt platnost v roce 2021 a účinnosti postupně nabývat od poloviny roku 2023.

Dostálová: Počet paragrafů není pro délku řízení rozhodující

„Často v poslední době slyším námitky, jak chceme urychlit povolování staveb, když má finální verze nového stavebního zákona o 152 paragrafů více než návrh, který šel před koncem roku do připomínkového řízení,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.
„Věřte mi, počet paragrafů není to, co je určující pro délku povolování staveb. K původní verzi zákona jsme dostali více než pět tisíc připomínek, řada z nich směřovala právě na přehlednost zákona. Některé jeho paragrafy byly uměle sloučené a měly třeba 15 až 21 odstavců. To jsme museli odstranit,“ vysvětluje ministryně.

Zákon má přinést výrazné zrychlení povolovacích procesů, a to na základě fixních lhůt k rozhodnutí, fikce souhlasu dotčeného orgánu a opatření proti nečinnosti stavebního úřadu.
Původně počítalo ministerstvo s profesionalizací celé soustavy stavebních úřadů, která měla odstranit tzv. systémovou podjatost, bylo však nuceno učinit kompromis. Po dohodě se Svazem měst a obcí ČR zůstala pravomoc povolovat stavby s místním významem obecním stavebním úřadům. Na druhé úrovni již mají působit profesionální státní krajské stavební úřady. I obecní stavební úřady musí rozhodnout ve stanovené lhůtě, jinak řízení převezme nadřízený stavební úřad.
Razítka a vyjádření si musel doposud stavebník obíhat sám, ponovu má být řada dotčených orgánů integrována do stavebního úřadu. Výjimkou budou Agentura ochrany přírody a krajiny, hasiči a u památek pak i památkáři. Pro neintegrované orgány bude platit fikce souhlasu. Své vyjádření musí předložit do 30 dnů (případně do 60 dnů ve složitějších případech). Nevyjádří-li se, má se za to, že nemají připomínky.

Elektronická podatelna jako první krok k digitalizaci

novým stavebním zákonem nás čeká digitalizace stavebního řízení. Stavebník má se všemi subjekty komunikovat elektronicky prostřednictvím tzv. Portálu stavebníka, který však bude dokončen až za tři roky. Elektronickou komunikaci s vlastníky sítí plánuje ministerstvo spustit napřesrok v létě.
„My chceme první krok udělat dřív. Mít možnost podat jednu žádost o potřebné dokumenty alespoň vlastníkům sítí elektronickou cestou bude nepochybně velkým zjednodušení,“ říká Klára Dostálová. Vlastníků sítí jakožto vlastníků technické infrastruktury, jejichž stanovisko je povolovacímu procesu třeba doložit, je totiž jen v Praze více než 40. V celé České republice je jich pak více než 20 tisíc.
Systém má umět identifikovat, komu má být zaslána žádost o vyjádření a stanovisko. „Nový systém dokáže určit, kteří vlastníci jsou v daném případě relevantní, a žádost jim sám rozešle a prokazatelně doručí,“ uvádí tiskový mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček. Stavebník pouze vyplní formulář na stránkách ministerstva.
Kompletní digitalizace stavebního řízení má být dokončena spolu s plánovaným počátkem účinnosti stavebního zákona, a to v polovině roku 2023. Stát vyjde přibližně na pět miliard korun. „První prostředky se nám už podařilo zajistit z evropských peněz. Evropská komise schválila vnitřní přesun jedné miliardy v IROP z nevyužitých prostředků právě na digitalizaci stavebního řízení,“ uvedla ministryně Dostálová.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *