EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

20. 01. 2022

0 komentářů

Nových bytů se v Brně vloni prodalo nejvíce za posledních 13 let

 

Rezidenční trh v Brně zažil v uplynulém roce období plné extrémů. Prodalo se rekordní množství nových bytů od ekonomické krize – celkem 1192, a to i navzdory turbulentnímu vývoji hypotečních sazeb. Rekordní byly také investice kupujících do nových bytů. Celkem lidé za nové byty v Brně utratili více než 6,5 miliardy korun. Po dlouhé době se ovšem zlepšila nabídka nových bytů. Na začátku letošního roku bylo v cenících brněnských developerů více než 750 volných bytů ke koupi. Data vyplývají z analýzy trhu novostaveb společnosti IMPERA Styl.

Loading



 

Zájem o nové byty byl vloni rekordní

V uplynulém roce se v Brně prodalo celkem 1192 bytů v novostavbách. Oproti roku 2020 se jedná o 25% nárůst. Největší zájem o nové byty byl v první polovině roku, tedy v době, kdy zájemci mohli využít velmi nízkých úrokových sazeb úvěrů na bydlení. Objemy hypoték byly největší v historii. Podle Fincentrum Hypoindexu půjčily banky lidem na bydlení rekordních téměř 430 miliard korun, o 70 % více než v roce 2020. V závěru roku se úrokové sazby vyšplhaly na úroveň předkrizových úroků sahající až ke 4 %.

Pro prodejce brněnských novostaveb bylo druhé čtvrtletí nejúspěšnějším kvartálem od ekonomické krize před 13 lety. Zájem o nové byty nepolevil ani v závěru roku, a to i přes rostoucí ceny hypoték. „Je to dáno mimo jiné tím, že roste počet investičních nákupů. Někteří kupující, kteří nákup zvažovali či oddalovali se navíc zalekli rostoucích sazeb a v druhé polovině roku se snažili ještě realizovat plánované nákupy za přijatelný úrok,“ vysvětluje František Šudřich, ředitel společnosti IMPERA styl.

Celkem kupující v loňském roce za nové byty vydali přes 6,5 miliard korun. Tato historicky nejvyšší hodnota dokonce o téměř 50 % převyšuje celkové investice do nemovitostí v roce 2020.

Zájemci koupili nadstandardní množství bytů, ačkoliv museli v loňském roce sáhnout hlouběji do kapsy. Za čtvereční metr nového bytu zaplatili o 23 % více než v roce 2020. Cena za prodaný metr podlahové plochy se poprvé přehoupla přes hranici sta tisíc korun na částku 100 100 Kč.

REKLAMA

Dvoupokojové byty ztrácí prvenství

Dlouhodobě nejoblíbenější dispozicí byly v minulých letech tradičně dvoupokojové byty – tvořily největší procento poptávaných i nabízených bytů v brněnských novostavbách. I v tomto směru byl ovšem rok 2021 zlomový. Největší zájem byl totiž o byty jednopokojové. Tzv. garsonky tvořily 40 % všech realizovaných prodejů a zájem o ně vzrostl meziročně o 25 %. Dvoupokojové byty představovaly 34 % prodaných. Zájem o třípokojové byty se meziročně prakticky nezměnil – prodalo se jich 214, což představuje necelých 19 % všech prodejů. Větší byty pak představují zhruba 7 % všech transakcí.

„Vysoký zájem o malometrážní byty potvrzuje také ukazatel rychlosti prodeje neboli průměrný počet měsíců, které se prodaný byt nabízel. Nejrychleji mizely z nabídky developerů právě malé garsonky, v průměru se takový byt nenabízel ani šest měsíců. Většina developerských projektů se přitom prodává rok a půl až dva roky před dokončením,“ komentuje František Šudřich.

Brno střed zažívá stavební boom

Nejoblíbenější městskou části z pohledu zájmu o bydlení byla vloni městská část Brno-střed. Loňský rok byl z pohledu prodejů nemovitostí významný především pro lokalitu podél ulic Francouzská, Bratislavská a Cejl. Tato část města, přezdívaná brněnský Bronx, se dočkala nebývalého rozvoje rezidenční výstavby, který se v uplynulém roce projevil také v počtu realizovaných transakcí. V městské části Brno-střed se prodalo 490 nových bytů. Druhou nejoblíbenější lokalitou byla městská část Královo Pole s 263 prodanými byty.

Nejvíce úspěšných prodejů hlásí developerské společnosti IMOS development, Domoplan a Unistav, které dohromady v loňském roce prodaly v Brně přes 550 bytů. „Právě tyto společnosti se ve velké míře podílely na vysokých prodejích v nejžádanějších brněnských lokalitách. Imos realizuje rozsáhlou výstavbu v Králově Poli a společnosti Domoplan a Unistav nabízejí byty ve významných projektech poblíž ulic Bratislavská a Cejl,“ doplňuje František Šudřich.

REKLAMA

Zájemci mají z čeho vybírat, ceny se ale drží vysoko

Na začátku tohoto roku se v nabídkách brněnských developerů nabízelo největší množství volných bytů za poslední roky. Zájemci o nové bydlení mohou vybírat z více než 750 volných bytů. To je o více než 50 % větší množství než vloni. V cenících se navíc nachází dalších bezmála 450 rezervovaných bytů, které čekají na dokončení procesu prodeje.

Největší možnost výběru mají zájemci o jednopokojové byty – aktuálně je jich k dispozici 334. Dvoupokojových bytů se v brněnských developerských projektech nabízí celkem 250. 137 je bytů třípokojových a nejmenší možnost výběru mají zájemci o největší byty – těch se ve veřejné nabídce nachází pouze 39.

Vysoká poptávka uplynulého roku se ale rychle promítla také do cen nabízených nemovitostí. Ty v průběhu roku rychle zdražovaly. V meziročním srovnání vzrostla průměrná cena bytu v novostavbě o 29 %. Zatímco ještě před dvanácti měsíci se průměrně nabízel dvoupokojový byt za necelých 5,4 milionu korun, aktuálně se obdobné byty nabízejí za 7 milionů korun. Současná průměrná cena za metr čtvereční činí 124 500 Kč.

Na druhou stranu data ukazují mezičtvrtletní cenovou stagnaci. Od podzimu nové byty v Brně nezdražily. „Cenovou stabilizaci naznačuje několik ukazatelů. Jednak jí napomáhá zvýšená nabídka spojená se zvýšenou výstavbou. V Brně se po delší době staví více velkých projektů. Za pozornost ale jistě stojí také to, že nové projekty, které se dostaly do prodeje v závěru loňského roku, drží cenovou hladinu kolem současného cenového průměru,“ upřesňuje František Šudřich.

REKLAMA

Nový jednopokojový byt se v Brně aktuálně nabízí za cenu 4 650 000 Kč. Není nezvyklé, že se cena garsonky vyšplhá i nad 5 milionů korun. Ceny dvoupokojových bytů se pohybují kolem průměrné částky 7 000 000 Kč. Za třípokojový byt zaplatíte tolik jako před rokem za průměrný byt se čtyřmi pokoji – kolem 10 000 000 Kč. Pokud potřebujete více pokojů, je potřeba si připravit v průměru 14 600 000 Kč.

Bytů v nabídce bude přibývat

V letošním roce lze na brněnském trhu očekávat nárůst nabídky nových bytů. „V přípravě je poměrně velké množství nových projektů, které by mohly na trh uvolnit větší množství bytů. V kombinaci s očekávaným poklesem poptávky je pravděpodobné, že ceny nových bytů budou spíše stagnovat,“ popisuje očekávaný vývoj František Šudřich.

Vysoké ceny hypoték, které se podle České bankovní asociace mohou v nadcházejících měsících dostat i nad hranici 5 %, znamenají navýšení průměrné hypoteční splátky o 5 až 6 tisíc korun měsíčně. Tak drahé hypotéky mohou řadu zájemců od koupě odradit. I to je jeden z důvodů, proč odborníci predikují částečné ochlazení silné poptávky posledních let. Počet bytů v přípravě přitom roste. Lze tedy očekávat, že zájemci budou mít větší výběr, než tomu například bylo vloni nebo předloni.

„Růst nabídky navzdory velmi silným prodejům loňského roku naznačuje částečné zlepšení situace s výstavbou bytů v Brně. Tomuto stavu z našeho pohledu napomohlo schválení 43. balíku změn územního plánu města Brna. Pozitivní dopady tohoto opatření se nyní s ročním zpožděním začínají projevovat v rostoucí nabídce bytů. A to je pro obyvatele města dobře,“ uvedl Marek Vinter, předseda Asociace brněnských architektů a stavitelů. Jak dále doplnil: „V letošním roce se zraky všech upínají na připravovaný nový územní plán. Ten by měl podle harmonogramu vstoupit v platnost v srpnu. Měl by nabídnout nové možnosti pro výstavbu tolik žádaného bydlení. Efekt se pravděpodobně opět dostaví se zpožděním, ale řada developerů již nyní připravuje projekty dle budoucí podoby územního plánu. Příliv nových bytů spojený s novými možnostmi pro výstavbu tak očekáváme již ke konci tohoto roku.“

Roste zájem o pronájmy větších bytů

Zatímco před rokem mohli zájemci o pronájem vybírat z více než tisícovky volných bytů k pronájmu, aktuálně je nabídka zhruba o třetinu nižší. Zájem roste především o rodinné byty, 3+kk a větší. Pokud jste vloni v lednu hledali třípokojový byt k pronájmu, mohli jste vybírat z nabídky více než 200 bytů. Dnes budete mít výběr náročnější, k pronájmu se jich nabízí zhruba poloviční množství. U čtyřpokojových a větších bytů je situace ještě horší. Nabídka je oproti loňskému roku zhruba čtvrtinová.

„Tento vývoj se dal očekávat. Na koupi většího rodinného bydlení převážná většina zájemců nemá finanční prostředky. Rodiny proto stále častěji volí bydlení v pronájmu,“ přibližuje situaci František Šudřich. To se promítá také do růstu cen pronájmů velkých bytů. Ty za posledních 12 měsíců zdražily v průměru o 16 %.  Ceny nabízených nájmů jednopokojových bytů přitom v průměru narostly o pouhá 4 %.

Průměrný jednopokojový byt k pronájmu se nabízí za 10 750 Kč bez nákladů na energie. Dvoupokojový byt vyjde o tři tisíce dráž – průměrná cena je 14 750 Kč. Za pronájem třípokojového bytu zaplatí zájemce v průměru 19 500 Kč.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *