EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

29. 09. 2023

0 komentářů

O nemovitost může na konci roku přijít až 120 tisíc Čechů

 

Chybějící datum narození nebo nevyplněná adresa. I taková zdánlivá maličkost může způsobit to, že přijdete o svůj dům či pozemek. Na konci letošního roku totiž vyprší lhůta daná novým občanským zákoníkem k nápravě nesrovnalostí v katastru nemovitostí. Nemovitosti s nedostatečně identifikovatelným vlastníkem automaticky přejdou na stát. Je proto nejvyšší čas prověřit, zda jsou všechny údaje správné a aktuální či zda dokonce nemáte nárok na nemovitost po dávno zesnulém příbuzném.

Loading



 

Chyby v katastru vznikly hlavně mezi roky 1948 až 1989. V padesátých letech minulého století byla povinnost evidence vlastnictví nemovitostí ve veřejném registru po nějakou dobu dokonce úplně zrušena.

Nejde přitom o nějakou ojedinělou anomálii. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) k 1. únoru 2023 evidoval 147 004 pozemků a 3555 staveb s nedostatečně identifikovaným vlastníkem. O svůj majetek může přijít až 121 423 osob, jedna totiž může vlastnit více nemovitostí. Nejčastěji jde o ornou půdu a lesní pozemky, v seznamu jsou ale i budovy, například garáže či chaty ale i rodinné domy. V Praze nejsou dostatečně identifikovaní majitelé rodinných domů mimo jiné v Kolovratech, Suchdole nebo Újezdu nad Lesy.

Hlídat, zda jsou údaje správné, je podle katastrálního zákona povinností vlastníka. Pouze ten může dát v případě, že zjistí jakékoliv nesrovnalosti, katastrálnímu úřadu podnět k úpravě. Jak zjistit, že vlastním nemovitost, která by na konci letošního roku mohla přejít na stát? Stačí se podívat do seznamu, který ÚZSVM vydává dvakrát ročně. Lze najít na webových stránkách úřadu.

REKLAMA

Druhou velkou skupinu tvoří nemovitosti, jejichž majitel není znám vůbec. Pokud se někdo domnívá, že by mohl být vlastníkem některé nemovitosti z výše zmíněného seznamu, musí se co nejdříve obrátit na ÚZSVM. Ten poté potenciálního vlastníka vyzve k doplnění podkladů a případně poradí, jaké další dokumenty bude potřebovat.

V případě, že někdo v katastru dohledá jako vlastníka svého již nežijícího předka, měl by o tom informovat příslušný soud. Ten může znovuotevřít dědické řízení a případně potvrdit dědické právo k tomuto majetku nyní žijícím potomkům.

Pokud se nepřihlásí vlastník nemovitostí zapsaných na seznamu nedostatečně identifikovaných vlastníků nejpozději do 31. prosince letošního roku, uběhne desetiletá lhůta daná novým občanským zákoníkem a tento majetek přejde na stát. Neznamená to definitivní ztrátu majetku. Po tomto datu by ale o případném vlastnickém nároku na nemovitost musel rozhodnout pouze soud. Až po dalších deseti letech stát vlastnické právo k takové nemovitosti jako řádný držitel vydraží.

Autor: Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *