EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 01. 2024

0 komentářů

Objem poskytnutých hypoték byl loni o čtvrtinu menší než v roce 2022

 

Za celý rok 2023 poskytly banky a stavební spořitelny hypoteční úvěry v objemu 150 mld. Kč, z toho čistě nové úvěry bez refinancování činily 124 mld. Kč. Meziročně se jedná o čtvrtinový propad, což je však dáno efektem vyšší srovnávací základny z první poloviny roku 2022, kdy objemy hypoték byly ještě úpměrně vysoké. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Loading



 

V prosinci minulého roku byly poskytnuty hypoteční úvěry přesahující 15 mld. Kč. Meziměsíčně objem poskytnutých hypoték poklesl o 7 %, prosinec však bývá z pohledu aktivity na hypotečním trhu tradičně slabší měsíc.

Rok 2024 bude o poklesu úrokových sazeb a oživování trhu. Tento trend poklesu sazeb započal již v závěru roku 2023. Vyvolává jej postupný pokles ceny zdrojů a samozřejmě zafunguje i tržní prostředí. Očekáváme, že dojde k oživení refinancování hypoték, a to zejména u klientů s úrokovou sazbou kolem 6 %, kteří stále mohou využít mimořádné splátky zdarma. Pokles hypotečních sazeb bude mít pravděpodobně pozitivní vliv i na realitní trh, kdy omezená nabídka a zvýšená poptávka může působit na cenu nemovitostí,“ uvedl Marek Richter, vedoucí hypotečních služeb Air Bank.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v prosinci 2023 dosáhl 12,7 mld. Kč po listopadových 13,4 mld. Kč. Jde tak o meziměsíční pokles o 5 %. Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) pak činil 2,4 mld. Kč oproti 2,8 mld. Kč o měsíc dříve. Počet nově poskytnutých hypoték dosáhl v prosinci 3 770, což představuje 10% meziměsíční pokles. Z meziročního pohledu jde o nárůst o 65 %. Průměrný měsíční počet poskytnutých hypoték v posledním čtvrtletí minulého roku se pohyboval kolem 4 tisíc měsíčně, což je téměř dvojnásobek oproti stejnému období roku 2022, ale na druhou stranu polovina oproti konci roku 2020.

REKLAMA

„Česká národní banka v prosinci sáhla k dlouho očekávanému snížení své základní úrokové sazby. Můžeme očekávat, že ČNB bude letos ve snižování sazeb pokračovat a dolů v průběhu roku v souvislosti s poklesem tržních sazeb delších splatností zamíří i sazby na hypotékách, což se propíše do zvýšené poptávky po úvěrech na bydlení,“ dodal Petr Gapko, hlavní ekonom Moneta Money Bank.

Z pohledu původních očekávání na začátku roku 2023 byla realita nakonec relativně příznivá a objem poskytnutých hypoték se dostal na horní hranici odhadů. To bylo patrně způsobeno kombinací faktorů, od uvolnění pravidel v oblasti příjmových ukazatelů ze strany ČNB, po mírný pokles cen nemovitostí či mírný pokles sazeb. V letošním roce by měl hypoteční trh dále oživovat a za celý rok lze očekávat dvouciferný růst, stále se však nedostane na úrovně předpandemických let,“ říká Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace.

Průměrná velikost hypotéky v prosinci vzrostla

Průměrná výše hypotéky v prosinci vzrostla z 3,21 na 3,37 mil. Kč, což představuje návrat na úrovně ze začátku roku 2022. Nejvyšší průměrná hypotéka byla dosažena v listopadu 2021 a činila 3,46 mil. Kč, poté se postupně snižovala a své nejnižší úrovně dosáhla v lednu 2023 ve výši 2,83 mil. Kč.

Růst hypotečních sazeb o jeden procentní bod znamená pro průměrnou velikost hypotéky zvýšení měsíční splátky o zhruba 1,5 tisíce Kč. Ve srovnání s 2% úrokovou sazbou, která byla na trhu běžná v dřívějších letech, tak znamená současná hypoteční sazba nárůst měsíční splátky u průměrné hypotéky zhruba o 6 tisíc Kč. Splátka hypotéky ve výši jednoho milionu korun s 30letou splatností se současnými úrokovými sazbami se pohybuje kolem 6 tisíc Kč.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *