EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Veronika Hejná

04. 06. 2020

0 komentářů

Odklad nájemného se podnikatelům nevyplatí. Stát rozdá až pět miliard korun na dotacích COVID – Nájemné

 

Podnikatelé mohou za stanovených podmínek odložit platby nájemného na základě zákona o některých opatřeních ke zmírnění dopadů koronaviru na nájemce prostor sloužících podnikání, aniž by jim hrozila výpověď. Nájemné však budou muset do konce ochranné doby doplatit, včetně úroků z prodlení a případné smluvní pokuty. Jejich situaci může vyřešit dotační program COVID – Nájemné, který schválila vláda.

Loading



 


Zákon o některých opatřeních ke zmírnění dopadů koronaviru na podnikající nájemce komplikuje život pronajímatelům. Ani pro nájemce nejde o ideální řešení. Jakmile totiž skončí ochranná doba (tedy do 31. prosince 2020), musí veškeré dlužné nájemné doplatit. V opačném případě mu hrozí výpověď z nájmu s výpovědní dobou 5 dnů.
Mezi odborníky převažuje právní názor, podle kterého je omezení možnosti vypovědět nájem po dobu trvání ochrany jediným sankčním účinkem neplacení nájemného, na který se zákon vztahuje. Jinými slovy – úroky z prodlení běží dále. Pokud si strany pro případ prodlení s platbou nájemného sjednaly i smluvní pokutu, je nájemce povinen zaplatit i tu. To pro podnikatele není příliš výhodné.

Dotační program čeká na notifikaci Evropské komise

Pomocnou ruku se vláda rozhodla podat prostřednictvím dotačního programu COVID – Nájemné, který má v gesci Ministerstvo průmyslu a obchodu. Program vláda schválila a aktuálně se čeká na notifikaci Evropské komise. Bezprostředně poté ministerstvo vypíše dotační výzvu.

„Program COVID – Nájemné je jedním z nejnáročnějších návrhů, kde odhadujeme, že si příspěvek státu na nájemném za tři měsíce vyžádá 4 až 5 miliard korun,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Inspirací pro tento zákon bylo Slovensko, Švédsko či Estonsko. Dotace se bude financovat z vládní rozpočtové rezervy. „Po projednání vládou je nyní nutná notifikace programu Evropskou komisí. Poté bude program bezodkladně vypsán, prosíme tedy podnikatele o strpení, o dalším postupu budeme včas informovat,“ říká náměstkyně pro zahraniční vztahy a EU Martina Tauberová.

Podmínky poskytnutí podpory

O podporu mohou žádat podnikatelé, jak fyzické, tak právnické osoby, kteří podnikají podle živnostenského zákona v pronajaté provozovně. Dotaci je možno získat až do výše 50 % nájemného za duben, květen a červen, stropem je pro každého podnikatele maximální výše podpory 10 milionů korun.
Další podmínkou má být to, že podnikatel nemohl mezi 13. březnem a 30. červnem letošního roku prodávat zboží či poskytovat služby, byť by omezení bylo pouze částečné. O podporu mohou tedy žádat i ti, kteří nezavřeli úplně, ale fungovali například přes výdejní okénko, anebo využívali rozvozů.
Nejproblematičtějším bodem podpory bude podmínka, aby i pronajímatel slevil minimálně 30 % z nájmu. V takovém případě stát uhradí 50 % a pouze 20 % tedy půjde k tíži nájemce. Slevu na nájemném si musí podnikatel vyjednat sám, pronajímatelé z veřejnoprávní sféry ji ale poskytnout automaticky.
Pokud je pronajímatelem osoba spřízněná s nájemcem, není možné o podporu žádat. Podle ministra Havlíčka si podnikatelsky spřízněné osoby mohou vyjít vstříc jiným způsobem a není třeba, aby se do jejich vztahu vkládal stát.
Ministerstvo průmyslu a obchodu očekává, že o podporu pravděpodobně požádá okolo 150 až 200 tisíc podnikatelů. Pokud by došlo k vyčerpání pěti miliard, které byly do rozpočtové rezervy ministerstva pro tento účel přiděleny, není vyloučeno, že dojde k navýšení.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nemovitosti poskytují pocit jistoty. U luxusních bytů však hraje velkou roli lokalita

Foto: Pixabay.com Zájem o koupi nemovitostí stále roste, i přes to, že jejich cena neklesá. V hledáčku kupujících jsou i ty luxusní, jejichž cena je vyšší než u průměrných bytů v dané lokalitě. Nákup nemovitosti vzbuzuje pocit jistoty a víru, že jejich hodnota postupem času nijak zvlášť neklesne. Navíc mnozí chtějí zabezpečit své děti do […]

Text: Monika Lukešová

15. 06. 2021

Moratorium na exekuce Lex Covid

Moratorium na exekuce pokračuje. Podle expertů může ohrozit menší věřitele

Ve sbírce zákonů vyšla novela Lex Covid Justice, která opětovně zavádí  moratorium na exekuce. A to jak zákaz mobiliárních exekucí, tak i exekucí prodejem nemovitosti, ve které má dlužník trvalý pobyt. Odborníci se obávají, že plošná opatření ohrozí menší věřitele, kteří se tak dostanou do druhotné platební neschopnosti.

Text: Veronika Hejná

19. 11. 2020


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *