EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Veronika Hejná

19. 11. 2020

1 komentář

Moratorium na exekuce pokračuje. Podle expertů může ohrozit menší věřitele

 

Ve sbírce zákonů vyšla novela Lex Covid Justice, která opětovně zavádí  moratorium na exekuce. A to jak zákaz mobiliárních exekucí, tak i exekucí prodejem nemovitosti, ve které má dlužník trvalý pobyt. Odborníci se obávají, že plošná opatření ohrozí menší věřitele, kteří se tak dostanou do druhotné platební neschopnosti.

Loading



 

Z věřitelů se v důsledku moratoria mohou stát dlužníci

Součástí vládního návrhu Lex Covid II, který již schválila Poslanecká sněmovna, je zákaz mobiliárních exekucí až do 31. ledna 2021. Původní návrh počítal s omezením o měsíc delším. Zároveň nebude do konce ledna možné provádět ani exekuce prodejem nemovitosti, v níž má povinný svůj trvalý pobyt.

„Na jaře měla vládní krizová opatření svůj smysl, protože jsme stáli před zcela novou situací. Zájem lidí o odklad splátek je ale mezitím minimální. Jak u běžných splátek úvěrů, tak i v exekucích se jedná o poměrně malé procento případů, které je možné vyřešit individuálními dohodami,“ říká prezident České asociace věřitelů Pavel Staněk.

Jak Staněk upozorňuje, existuje skupina věřitelů, kteří mohou být plošným omezením exekucí výrazně poškozeni. Jsou jimi například drobní podnikatelé a osoby samostatně výdělečně činné nebo bytová družstva a společenství vlastníků jednotek. Pro ty pak může být výpadek výtěžku z exekuce likvidační.
Z odkladu mobiliárních exekucí jsou vyjmuty jen pohledávky výživného a dluhy vzniklé z ublížení na zdraví či úmyslnými trestnými činy. „Pokud by vláda na plošném odkladu trvala, měla by okruh exekucí, na které by se opatření nevztahovalo, výrazně rozšířit. S ohledem na vysokou míru zranitelnosti by dále měly být vyjmuty pohledávky, kde je věřitelem občan nebo živnostník, bytová družstva a SVJ, nebo kde je dlužníkem firma,“ uvedl již dříve Pavel Staněk.

Mobiliární exekuce jsou často jediným možným řešením

Podle dat Exekutorské komory ČR meziročně poklesl počet dlužníků v exekuci o 50 tisíc. Aktuální celkový počet povinných je nyní přibližně 736 tisíc osob. „Klesající počet povinných vnímáme pozitivně, neukazují se žádné černé scénáře,“ říká prezident Exekutorské komory ČR Vladimír Plášil. „Určitě je třeba být opatrný v souvislosti s koronavirem, jehož dopady budou mít déletrvající efekt, ale je nutné k celé problematice přistupovat racionálně,“ dodává Plášil.

REKLAMA

„Mobiliární exekuce se dotýká věcného majetku dlužníka, z něhož je ze zákona vyloučeno veškeré vybavení domácnosti nutné k plnění základních životních potřeb. Mezi nejčastěji zabavované věci patří LED televize, domácí kina, herní konzole, tablety, chytré hodinky či drahé sportovní náčiní, které si dlužníci mnohdy za desítky tisíc korun pořizují i po zahájení exekuce,“ popisuje svou zkušenost z praxe exekutor Lukáš Jícha.

Podle komory jsou právě mobiliární exekuce často jediným nástrojem, jak se drobný věřitel může ke svým penězům dostat. „Nová omezení exekucí jsou prokazatelně úmyslně zneužívána rozšiřující se skupinou povinných, kteří platit jednoduše nechtějí,“ upozorňuje Plášil.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

srážky ze mzdy 2023

Exekuční srážky ze mzdy v roce 2023

Na konci loňského roku schválila vláda na návrh Ministerstva spravedlnosti ČR novelizaci nařízení o nezabavitelných částkách. Od lednové výplaty budou exekuční srážky ze mzdy počítány opět jinak. Kolik dlužníkovi zbyde?

Text: Veronika Hejná

04. 01. 2023

Lidé v bytech si měsíčně připlatí tisíce, teplotu u nich nikdo kontrolovat nemůže

Nadcházející topná sezóna bude pro české domácnosti finančně náročnější než ty předchozí. Členům společenství vlastníků jednotek (SVJ) a bytových družstev (BD) se kromě nákladů na služby spojené s užíváním bytů, jako jsou teplo, teplá a studená voda, úklid, či osvětlení společných prostor, mohou navíc zvednou také dlouhodobé zálohy na opravy, tzv. fond oprav. To vše může […]

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

19. 08. 2022


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Žaneta karpiskova

    9 ledna, 2021

    No a co kdyby jsi pan Jicha obcas zjistil proc clovek nemuze splacet sve pohledavky ikdyz by chtel ale nemuze,ale jemu to jedno nebot nema cit a jde pres mrtvoli jsem z prestavkami 10.let ze zdravim spatne napred nehoda,kdy jsem mela na 3.zlomenou levou nohu od kolene dolu,nyni vyhrez plotynek krcni pater zase jsem musela na operaci nedavno jsem mela dalsi zakrok zase gynekologicky tak mi muze prozradit jak to mam udelat hm a moje matka ma 75.a kvuli panu Jichovy nebude prodavat dum jen aby byl spokojeny a kde by potom zila uz mi to strhaji z platu z neschopenky dokonce bonus ktery dostavam na syna abych mu mohla koupit potreby do skoly a jeste pojistne ktere mam ktere diky finncni situaci musim nechat zmrazit nebot na nej nemam tak co tento pan jeste chce nechci nekomu neco prat ale at si zkusi mit takove potize stale zdravotni a na mesic 10000 a stim kouzlit jidlo pro me a syny,inkaso a jsem bez penez a co neporidim synovy pres nadaci nemam nebot si to nemuzu dovolit a stale si mysli ze mam nekde ulite nejake penize kdybych mela prvni bych zaplatilaho z 15000 na 180000 tak jse vydelava ani kdo mi nepomuze pac mam mali prijem a ted mi poradte bojim jse zvedat cizi cisla nebot se bojim jestli mi nevola zrovna nekdo od neho z kancelare otevirat dvere jestli tam nejsou jeho podrizeni kteri kdyz jse jim neco liby tak si to zrovna odvezou a kdyz jim date aspon neco tak Vam to nedovezou a navic to neni jeste vase a jeste se Vam smeji do obliceje jsou jak vlada taky jsem rukojmi zaplat nebo ti vybylime dum a vubec je nezajimalo ze to nebylo moje ani ze to nepouzivam a vlada to neresi takovy psychycky natlak zastrasovani a jeste si to nahravaji tu bezmoc cloveka hnus a takove cloveka tady vlada zamestnava a kdyz to tak vezmu je vic nez vlada zakony mu nic nerikaji vec ktera byla schvalena na vraceni ani nevedel rozhodnuti tam lezelo 1.mesic az se tam pritel rozjel tak teprve zjistili ze mu maji vydat odvezenou vec chce se mi brecet ze clovek nema u pana exekura Lukase Jichy zadna prava pac je sam necti ani soudni rozhodnuti coz je neuveritelne jemi do place ze si vydelava na nestesti druhych karpiskova

    Odpovědět