EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Paneláky jsou stále v kurzu. Proč takové bydlení láká tolik lidí?

 


 

Byty v panelových domech jsou stále v Česku vnímány za jakýsi standard bydlení. Vychází to historicky z kultury bydlení v Česku. Nemalý vliv mají také ekonomické aspekty jednotlivých rodin. S rostoucí životní úrovní roste poptávka po novostavbách nebo rodinných domech, nicméně stále velké množství obyvatel žije na sídlištích. Další důsledek takové poptávky je, že novostavby vznikají spíše ve velkých městech nebo na jejich okrajích. Avšak velká část regionů má bytovou výstavbu minimální a tím vlastně není na výběr,“ uvedl k tématu Martin Fojtík, provozní a marketingový ředitel Fincentrum Reality.

Cena bytů v paneláku je příznivá

I když v poslední době podle Českého statistického úřadu kupní ceny bytů rostou, stále jsou velice nízko. Od roku 2008 klesly ceny bytů v panelákových domech o 30 procent. Momentálně si můžete pořídit byt o velikosti 80 m2, s dispozicí 3+kk v ceně do 2,5 milionu korun.

Samostatnou kapitolou je cena takového panelového bytu. Velmi často je to nejlepší alternativa v poměru cena/úroveň nebo kvalita bydlení. Je obvyklé, že lidé si koupí byt například v revitalizovaném panelovém domě a následně přistoupí k rekonstrukci vlastního bytu. Často se pak nestačíme divit, v dobrém slova smyslu, jak zajímavé a stylově povedené byty v takových panelácích vznikají,“ dodává Fojtík.

Cena ale samozřejmě není vše

Bydlení v paneláku má pochopitelně i své odpůrce. Jenže mnoho lidí, kteří si dnes pořizují „nové“ bydlení v panelácích vyrostlo, takže jim nepřijde nic zvláštního na tom, že si podobný byt pořídí i pro svou rodinu. Výhoda většiny panelákových bytů tkví i v dopravní dostupnosti. V bezprostřední blízkosti sídlišť jsou autobusové nebo tramvajové zastávky s dobrou dostupností do centra města.

Nejčastěji takový byt hledají mladé rodiny, které již mají děti nebo založení rodiny aktuálně plánují a potřebují větší prostor,“ říká Jan Zachystal z RE/MAX Alfa. Podle jeho slov k atraktivitě těchto bytů přispívá i fakt, že se jedná o byty v lokalitách napojených dopravní obslužnost. „Sídliště jsou většinou v dobré dostupnosti metra, což je pro rodinu důležitý argument. Navíc disponují kompletní občanskou vybaveností jako je například škola či školka,“ vysvětluje Zachystal. Největší zájem je pak o byty, které se nachází v blízkosti lesa či alespoň parku.

REKLAMA

Nejen dostupnost, ale i občanská vybavenost je důležitá. Ze sídlišť máte blízko i ke zdravotním střediskům, na nákup nebo na různá dětská hřiště. Nespornou nevýhodou jsou ale sousedi a nepříjemné zvuky, které by určitě měly zůstat za zdmi bytů. V tom je rodinný dům určitě vhodnější. Navíc zahrada jen pro vaši ratolest také není k zahození. I přes to se dobře situovaný panelákový byt v nabídce realitních kanceláří moc dlouho neohřeje.

Pokud dostaneme do nabídky panelový byt, v blízkosti parku a v okolí je školka, pak se v nabídce dlouho neudrží,“ dodává Zachystal. Příkladem podobné lokality je podle něj například okolí Kunratického lesa. Důležitým faktorem, na který kupující hledí, je i revitalizace panelového domu. Kupující se vždy zajímají, zda má dům provedené nové zateplení, zda rekonstrukcí prošel výtah a zda jsou vyměněná okna. Domy, které na revitalizaci ještě čekají, jsou tak ve značné nevýhodě. Podobně negativně je vnímána absence výtahu.

Bez výtahu jsou maximálně čtyřpodlažní domy. Na druhou stranu je toto negativum vykoupeno menší velikostí domu. A to je pro některé kupující větší lákadlo, než dvanáctipatrové obří paneláky,“ zakončuje Zachystal.

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *