EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Patálie s hypotékou: Mám hypotéku na stavbu, ale stavět nebudu

 

Zdroj: archiv Hypoindex.cz
Poslední rok změnil naše životy v mnoha ohledech. Někteří lidé přišli o práci, jiní dokonce zavřeli nadobro své provozovny. Finanční situace samozřejmě ovlivňuje již dříve nasmlouvané obchody, zakázky, ale i půjčky. Co dělat například v situaci, když si klient banky sjednal hypotéku, ale teď je všechno jinak.

Loading



 


Před dvěma lety jsem si koupil pozemek, že postavím rodinný dům. Mému podnikání se dařilo, tak nic nebránilo tomu, abych si vzal hypotéku, s klidným svědomím mohl splácet, a ještě mi zbylo na zrenovování zahrady a další výdaje,“ popisuje Karel z Prahy. Jenže vše dopadlo jinak. Přišla pandemie nového koronaviru a jeho byznys i finance utrpěly velkou ztrátu.

Problém se splácením? Kontaktujte banku

Jednoduše řečeno, Karel si vzal hypotéku na stavbu rodinného domu, ale stavět nebude. Co s tím? V případě, že klient ještě hypotéku nezačal čerpat, je východisko celkem jednoduché. Hypotéka se prostě nenačerpá a v podstatě z půjčky sejde.
Pokud klient hypotéku ještě nečerpal, tak může požádat o ukončení. Vyhotovíme dohodu o ukončení, tu podepíše a hypoteční účet zrušíme. Za ukončení hypotéky nemáme z naší strany žádný poplatek,“ říká Jakub Heřmánek z Fio Banky a dále upozorňuje, že jediný náklad, který by mohl vzniknout, je ten, že pokud došlo ke vkladu zástavní smlouvy do katastru nemovitostí, je potřeba zástavu z katastru vymazat. Tento úkon stojí dva tisíce korun a od banky k němu potřebujete souhlas.
Každá situace je individuální, tzn. v první řadě je potřeba kontaktovat banku a informovat ji o aktuální situaci. Obecně je možné takovou situaci řešit buď změnou účelu, pokud klient ještě nečerpal a například se rozhodl koupit byt, nebo převzetím hypotéky s tím, že dům dostaví někdo jiný. Pokud není ani jedna z těchto situací reálná, je potřeba počítat s úhradou poplatku za nečerpání ve výši 5 % z nedočerpané výše úvěru, jelikož bance v tomto případě vznikají nemalé náklady,“ vysvětluje Pavel Zúbek z Komerční banky.
Pandemii koronaviru v takovém rozsahu a s takovými opatřeními nečekal ani největší pesimista. Obecně je ale dobré předvídat a pečlivě si rozmyslet, zda na splácení hypotéky mít budete nebo ne. Určitě by splátky neměly zatížit rodinný rozpočet natolik, aby splácení negativně ovlivnila třeba jen porouchaná pračka.
Důležitou roli také hraje, na co si konkrétně klient hypoteční úvěr vzal. „Otázkou je, zda byl hypotékou financován i pozemek. Pokud ano, hypotéka dál poběží pouze na pozemek, na výstavbu se čerpat nebude. Pokud to bylo čistě na výstavbu, pak lze nečerpat i hypotéku, tím se smlouva ukončí. Banka má v případě nečerpání nárok na poplatek za rezervaci zdrojů,“ podotýká Petra Kopecká, tisková mluvčí Raiffesenbank.

Místo stavby hotová nemovitost

Jestliže se pan Karel rozhodl nestavět, ale nějakou nemovitost si koupit, má ještě jednu možnost: „Řešením v takové situaci může být změna účelu sjednané hypotéky – například s cílem použít schválený úvěr na koupi jiné nemovitosti k bydlení nikoli na výstavbu,“ radí Filip Belant, šéf tribu Bydlení v České spořitelně.
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *