EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Podle Moody´s ČR hrozí zhroucení hypotečního trhu. Odborníci to odmítají

 

Do hledáčku agentury Moody´s se dostaly české banky a hypoteční trh. Tuzemské banky se prý nedrží doporučení centrální banky ohledně limitů pro poměr mezi hypotečním úvěrem a hodnotou nemovitosti. Prý by to mohlo mít fatální důsledky pro ekonomiku země. Ve zprávě pro investory to uvedla mezinárodní ratingová agentura Moody’s Investors Service.

Loading



 


Česká národní banka chce svými doporučeními omezit rizikové hypotéky, jenže komerční banky tyto směrnice prý nedodržují. Podle dat agentury Moody´s je podíl nových hypoték, kde úvěry představují 80 až 90 procent hodnoty nemovitosti, ve druhém čtvrtletí roku 2017 činil 28 procent. To je vysoko nad 15 procenty, které doporučuje ČNB.

Problém jsou rostoucí ceny nemovitostí

Kámen úrazu agentura vidí hlavně v růstu cen nemovitostí v České republice, protože velké množství zmíněných hypoték při současně prudkém růstu cen nemovitostí by v případě hospodářského poklesu, kdy mohou ceny nemovitostí padat prudce dolů, mohlo prohloubit ztráty bankovních ústavů.
Zadlužení českých domácností se postupně zvyšuje, a pokud by tento růst nebyl zadržen, může mít negativní dopad na finanční sílu obyvatelstva a vyústit ve snížení odolnosti bank i celé ekonomiky,“ uvedl analytik Moody’s Arif Bekiroglu.

Ceny bytů budou stagnovat, nebo jen mírně porostou

Přitom například podle realitní kanceláře RE/MAX dochází ke stagnaci cen starších bytů. „Zastavení cenového růstu je kombinací mnoha dlouhodobých faktorů, které na realitní trh působí a bylo očekáváno ještě mnohem dříve. Řada expertů už v minulosti predikovala, že k zastavení růstu dojde velmi brzy. Nestalo se tak. Jiní zase začínají hovořit o změně trendu, či dokonce o splasknutí bubliny. Jenže byty se v posledním desetiletí zhodnocovaly o cca 2 % ročně. Korekci cen nelze nikdy vyloučit, nicméně toto číslo není nijak vysoké. Proto je třeba být v jakýchkoli odhadech opatrný. Jediné, co můžeme říci s jistotou je, že po čtyř a půl letech došlo k zastavení růstu cen. Zda se trh opět rozběhne nebo naopak dojde k poklesu lze jen velmi těžko odhadnout,“ říká Jan Štohanzl, majitel RE/MAX G8 Reality.
Podle dalších odborníků ceny bytů možná ještě porostou, ale nárůst bude jen v řádech jednotek procent. „Vzhledem k tomu, že poptávka i nadále bude vyšší než nabídka, ceny i nadále mírně porostou,“ doplnila Marcela Fialková, tisková mluvčí Central Group.

Odborníci krizi odmítají

Zpráva Moody’s vychází ze statistických údajů z první poloviny roku 2017 a nezaznamenává skutečnost, že již v průběhu daného pololetí se hodnota ukazatele LTV snižovala směrem k hodnotám doporučeným ČNB. Podle vyjádření ČNB toto snižování v dalším průběhu roku 2017 nadále pokračovalo. Znamená to, že doporučení ČNB zabírá, byť trh potřeboval čas se mu přizpůsobit. Závěry, které z této statistiky Moody’s vyvozuje jsou zcela nepřiměřené a zbytečně alarmující. To je pro mne osobně velkým zklamáním,“ okomentoval závěry agentury Moody’s výkonný ředitel České bankovní asociace Pavel Štěpánek.
Ani Moody´s nevidí budoucnost českých bank zas tak černě. Závěrem zprávy agentura uvedla prognózu, že české banky zvýší své úvěry spotřebitelům a malým a středním podnikům, aby dosáhly jejich růstových cílů. Tyto navýšení spolu s nedávným nárůstem českých referenčních sazeb pomohou zpomalit nárůst cen nemovitostí a růst hypoték. Podle ukazatele Fincnetrum Hypoindex v únoru úroková sazba vzrostla na 2,36 procneta.
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *